0,00 €

No products in the cart.

Σύλληψη στα 40+: 5 συνήθειες για καλύτερη γονιμότητα

Ολοένα και συχνότερα πλέον γυναίκες ηλικίας άνω των 40+ παίρνουν την απόφαση να γίνουν μητέρες – είτε για πρώτη φορά, είτε για μια νέα εγκυμοσύνη. Συχνά μάλιστα, και ο δυνητικός πατέρας είναι και εκείνος άνω των 40 ετών.

Είναι ευρέως γνωστό πως η ηλικία μιας γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να αναφερθεί και πως μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία του πατέρα. Επιπλέον, η σωστή προγεννητική προετοιμασία και των δύο σε αυτά τα πιο απαιτητικά αναπαραγωγικά χρόνια, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οι παρακάτω συνήθειες και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη γονιμότητά των ανθρώπων που θέλουν να γίνουν γονείς μετά τα 40ο έτος της ηλικίας τους. Οι συνήθεις αυτές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα για ένα υγιές μωρό, ακόμα και σε προχωρημένη αναπαραγωγικά ηλικία

Συγκεκριμένα:

  1. Συχνή σεξουαλική δραστηριότητα: H σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια του κύκλου, αυξάνει την πιθανότητα ώστε το σπέρμα να βρεθεί στο σωστό σημείο την ώρα της ωοθυλακιορρηξίας. Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου μπορεί να έχει θετική επίδραση και στο σπέρμα λόγω της ανανέωσης του.
  2. Υγιεινή Διατροφή: Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω της προγεννητικής διαδικασίας. Η συχνή κατανάλωση fast food,  τρανς λιπαρών, ζάχαρης και κόκκινων επεξεργασμένων κρεάτων, ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες σύλληψης. Αντίθετα, μία πλούσια μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, καθαρή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, καλά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες,  έχει αποδειχθεί πως μπορεί επιδράσει θετικά στη γονιμότητα. Η διατήρηση του βάρους και η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ, επιδρούν θετικά στην ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος, προστατεύοντας το DNA με επιγενετικούς μηχανισμούς δράσης.
  3. Επαρκείς βιταμίνες: Η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ, συνιστώνται και οι δύο από το NHS για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου και ειδικότερα του νευρικού του συστήματος.
  4. Επίγνωση των αλλαγών στο σώμα: Ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό και μια μη διαγνωσμένη διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες σύλληψης, Επιπρόσθετα, ορισμένα από τα συμπτώματα ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς είναι οι αλλαγές βάρους και διάθεσης, η ευαισθησία στο κρύο/ζέστη, η ξηρότητα του δέρματος, το αίσθημα παλμών και η κόπωση. Οι άνδρες καθώς μεγαλώνουν μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν μία καλή στύση και αυτό να δημιουργεί προβλήματα στην εκσπερμάτωση, άρα και στην πιθανότητα σύλληψης. Μία χαμηλή λίμπιντο που πιθανώς συνοδεύει την προχωρημένη αναπαραγωγικά ηλικία μπορεί να αφορά και τους δύο, και έχει άμεση επίδραση στη συχνότητα των επαφών.
  5. «Όχι» στο κάπνισμα και το αλκοόλ: Το αλκοόλ δεν είναι επιζήμιο μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και  πριν από αυτή και αφορά και τους δύο. Ομοίως και το κάπνισμα. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία, αξίζει να σημειωθεί ότι όσες καπνίζουν αναμένεται να φτάσουν στην εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες. Επίσης, όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η έκθεση στον καπνό τόσο προγεννητικά όσο και κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης επιταχύνει τη γήρανση των ωοθηκών.

Εάν είστε άνω των 40 ετών και θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια, πριν κάνετε το οτιδήποτε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ