0,00 €

No products in the cart.

Συμπτώματα ΔΕΠΥ σε παιδιά: Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή;

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς 134 παιδιών με συμπτώματα ΔΕΠΥ να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τις τυπικές τροφές που έτρωγαν τα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένων των μεγεθών των μερίδων, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 90 ημερών.

Επιπλέον, ένα άλλο ερωτηματολόγιο ζητούσε από τους γονείς να αξιολογήσουν τα συμπτώματα απροσεξίας – χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΔΕΠΥ – στα παιδιά τους, όπως το να δυσκολεύονται να μείνουν συγκεντρωμένα, να μην ακολουθούν οδηγίες, να δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα και να ρυθμίσουν τα συναισθήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά εμφάνιζαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα απροσεξίας, δήλωσε η Irene Hatsu, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρώπινης διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί να είναι ένας τρόπος να μειωθούν ορισμένα από τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ», δήλωσε η Hatsu.

Τα δεδομένα για την έρευνα αυτή συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης Micronutrients for ADHD in Youth (MADDY), η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων 36 συστατικών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και του κακού συναισθηματικού ελέγχου σε 134 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Η μελέτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιρναν τα μικροθρεπτικά συστατικά είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και της συναισθηματικής δυσλειτουργίας σε σχέση με εκείνα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη με τα ίδια παιδιά έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είχαν υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα συναισθηματικής δυσλειτουργίας, όπως χρόνια ευερεθιστότητα, θυμωμένη διάθεση και ξεσπάσματα θυμού.

Και οι τρεις μελέτες δίνουν μια παρόμοια εικόνα, δήλωσε η Hatsu, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μια υγιεινή διατροφή που παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ στα παιδιά». Και συμπλήρωσε: «Αυτό που κάνουν συνήθως οι κλινικοί γιατροί όταν τα παιδιά με ΔΕΠΥ αρχίζουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα είναι να αυξάνουν τη δόση της θεραπευτικής τους φαρμακευτικής αγωγής, αν παίρνουν, ή να τα βάζουν σε φαρμακευτική αγωγή», τόνίζοντας ότι «οι μελέτες μας υποδεικνύουν ότι αξίζει να ελέγξουμε την πρόσβαση των παιδιών στην τροφή καθώς και την ποιότητα της διατροφής τους για να δούμε αν μπορεί να συμβάλλει στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους».

Τα παιδιά της μελέτης MADDY, τα οποία πληρούσαν όλα τα κριτήρια της ΔΕΠΥ, προσλήφθηκαν από τρεις τοποθεσίες: Columbus, Ohio, Portland, Oregon και Lethbridge, Alberta, Canada. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2018 και 2020. Οι συμμετέχοντες είτε δεν έπαιρναν φάρμακα είτε σταμάτησαν να τα χρησιμοποιούν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της μελέτης.

Οι μελέτες σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και τον ρόλο της επισιτιστικής ανασφάλειας βασίστηκαν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν όταν τα παιδιά εγγράφηκαν για πρώτη φορά στη μελέτη, πριν αρχίσουν να λαμβάνουν το συμπλήρωμα μικροθρεπτικών συστατικών ή το εικονικό φάρμακο.

Γιατί μπορεί η διατροφή να είναι τόσο σημαντική στη ΔΕΠΥ;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ΔΕΠΥ σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο – και οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν βασικό ρόλο ως συμπαράγοντες που βοηθούν τον οργανισμό να παράγει αυτές τις σημαντικές νευροχημικές ουσίες και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, δήλωσε η Hatsu. Η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να παίζει έναν επιπλέον ρόλο. «Όλοι τείνουν να εκνευρίζονται όταν πεινάνε και τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν δεν παίρνουν αρκετή τροφή, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους», δήλωσε η ίδια.

Επίσης, το άγχος των γονέων που είναι αναστατωμένοι επειδή δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό φαγητό στα παιδιά τους μπορεί να δημιουργήσει οικογενειακές εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα συμπτώματα για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Η μελέτη MADDY είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και της ποιότητας της διατροφής των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, δήλωσε η Hatsu. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι δυτικές δίαιτες είναι πιο πιθανό από πολλές άλλες, όπως η μεσογειακή δίαιτα, να υπολείπονται στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, είπε.

«Πιστεύουμε ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας των παιδιών με ΔΕΠΥ πριν δημιουργήσουν ή αλλάξουν ένα θεραπευτικό πρόγραμμα», δήλωσε στη συνέχεια η Hatsu, τονίζοντας ότι «ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα βοηθώντας τις οικογένειες να αποκτήσουν μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια και να είναι σε θέση να παρέχουν μια πιο υγιεινή διατροφή».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ