0,00 €

No products in the cart.

Σοβαρή Προεκλαμψία: Aντιμετωπίζεται με νιφεδιπίνη κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Οι γυναίκες με σοβαρή προεκλαμψία (σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να υποβάλλονται σε θεραπεία με νιφεδιπίνη παρατεταμένης αποδέσμευσης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που μειώνει την αρτηριακή πίεση καθημερινά κατά τη διάρκεια του τοκετού, σύμφωνα με νέα έρευναι

Μάλιστα, οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση που θα απαιτούσε θεραπεία με φάρμακα ταχείας δράσης, συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων (IV) φαρμάκων.

Η μελέτη εξέτασε κατά πόσον η θεραπεία με νιφεδιπίνη μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρών επιπέδων αρτηριακής πίεσης και, ως εκ τούτου, να αποφύγει την ανάγκη χορήγησης φαρμάκων ταχείας δράσης ενδοφλέβια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η προεκλαμψία διαγιγνώσκεται συνήθως μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και υποδηλώνει μέτρα υψηλής αρτηριακής πίεσης με συμπτώματα όπως:

  • πονοκέφαλοι,
  • αλλαγές στην όραση και
  • πρήξιμο των χεριών, των ποδιών, του προσώπου ή των ματιών.

Διάγνωση προεκλαμψίας: Ποια «συμπτώματα» την προδίδουν;

Η διάγνωση της προεκλαμψίας με σοβαρά χαρακτηριστικά περιλαμβάνει συνήθως συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) 160 mm Hg ή υψηλότερη ή/και διαστολική αρτηριακή πίεση (ο κατώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) 110 mm Hg ή υψηλότερη και υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα. Επηρεάζει έως και το 8% των κυήσεων και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής ή νεφρικής βλάβης και πρόωρου τοκετού (τοκετός πριν από τις 40 εβδομάδες).

Πότε και πώς αντιμετωπίζεται η προκεκλαμψία;

Ο τοκετός, άρα η γέννηση του μωρού, είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει να θεραπεύεται η προεκλαμψία και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός ημερών από τον τοκετό. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να χρειάζονται φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό ή και περισσότερο.

“Γνωρίζουμε ότι η μείωση της πολύ υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ένα ασφαλέστερο εύρος θα βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών στη μητέρα και στο έμβρυο. Ωστόσο, εκτός από τα ταχείας δράσης, ενδοφλέβια φάρμακα για τη σοβαρή υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η βέλτιστη διαχείριση της υπέρτασης κατά τη διαδικασία του τοκετού και του τοκετού, δεν έχει μελετηθεί”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Erin M. Cleary, M.D.

Πιθανές επιπλοκές λόγω προεκλαμψίας

Η σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για επιπλοκές όπως η αποκόλληση του πλακούντα. Συγκεκριμένα, ο πλακούντας, ο οποίος τροφοδοτεί το μωρό που αναπτύσσεται στη μήτρα με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, αποκολλάται από τη μήτρα πριν αυτό γεννηθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα ή/και το μωρό.

“Ορισμένες από αυτές τις επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν επείγοντα τοκετό, απώλεια αίματος για τη μητέρα, ενώ μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του μωρού”, δήλωσε ο Cleary. “Περίπου το 10% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ταχεία IV για πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν γρήγορα πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση. Όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει πολύ χαμηλά, πολύ γρήγορα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές επιπλοκές”, συμπλήρωσε.

Η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022 στο The Ohio State University Wexner Medical Center στο Columbus και περιελάμβανε 110 γυναίκες που που όταν ήταν τουλάχιστον 22 εβδομάδων έγκυες, διαγνώστηκαν με σοβαρή προεκλαμψία και υποβλήθηκαν σε πρόκληση τοκετού. Στις μισές συμμετέχουσες ανατέθηκε τυχαία να λαμβάνουν ένα χάπι 30 mg νιφεδιπίνης παρατεταμένης αποδέσμευσης κάθε ημέρα μέχρι τον τοκετό, ενώ στις άλλες μισές συμμετέχουσες ανατέθηκε τυχαία να λαμβάνουν ένα χάπι placebo καθημερινά μέχρι τον τοκετό.

Ούτε οι ερευνητές της μελέτης, ούτε η ομάδα κλινικής φροντίδας, ούτε οι γυναίκες γνώριζαν αν τους είχε ανατεθεί να λάβουν νιφεδιπίνη ή το εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν μέχρι το εξιτήριο από το νοσοκομείο και η ανασκόπηση των διαγραμμάτων πραγματοποιήθηκε μέχρι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό για την παρακολούθηση τυχόν επανεισαγωγών μετά τον τοκετό μαζί με τους λόγους επανεισαγωγής.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο της θεραπείας με νιφεδιπίνη στον τοκετό, εάν και για πόσο καιρό το μωρό μπορεί να χρειαζόταν φροντίδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ) και άλλες δυσμενείς εκβάσεις για τη μητέρα ή/και το μωρό.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές;

Η μελέτη διαπίστωσε το εξής: Η νιφαδενίτιδα δεν είχε καμία σχέση με το αποτέλεσμα της νόσου. Το 34% των γυναικών στην ομάδα της νιφεδιπίνης χρειάστηκε θεραπεία οξείας υπέρτασης (άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης) σε σύγκριση με το 55,1% εκείνων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Υπήρξαν λιγότεροι τοκετοί με καισαρική τομή μεταξύ των γυναικών που έλαβαν θεραπεία με νιφεδιπίνη: το 20,8% των γυναικών στην ομάδα θεραπείας με νιφεδιπίνη υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή, σε σύγκριση με το 34,7% των γυναικών στην ομάδα εικονικού φαρμάκου. Το ποσοστό εισαγωγής των νεογνών στη ΜΕΝΝ ήταν χαμηλότερο εάν η μητέρα έπαιρνε θεραπεία με νιφεδιπίνη (29,1%) σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου (47,1%). Οι κακές εκβάσεις για το βρέφος -όπως η χαμηλότερη βαθμολογία Apgar, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υψηλή χολερυθρίνη ή η ανάγκη για επιπλέον οξυγόνο- δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων θεραπείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη ήταν πολύ μικρός για να προσδιοριστεί εάν οι διαφορές στα ποσοστά των ΜΕΘ και των καισαρικών μπορεί να ισχύουν ή εάν μπορεί να οφείλονται στην τύχη ή σε άλλους παράγοντες. Οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες για να κατανοήσουν καλύτερα αν αυτές οι διαφορές ισχύουν.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ