0,00 €

No products in the cart.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιώσει τον γραφικό του χαρακτήρα;

Αρκετά παιδιά, ήδη από την παιδική ηλικία έχουν δείξει δείγματα πως πιθανότατα δεν θα αποκτήσουν μεγαλώνοντας τον τέλειο γραφικό χαρακτήρα. Αργότερα, στην εφηβεία, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί, μπορεί και όχι. Βέβαια, οι γονείς πολλές φορές μπορεί να θέλουν να βρουν λύσεις σ’ αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας.

  1. Η κατανόηση είναι το παν: Πριν λάβετε τα μέτρα σας προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιώσει τον γραφικό του χαρακτήρα, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε το γιατί είναι κακός αυτός ο γραφικός χαρακτήρας. Για να μπορέσετε να βγάλετε μια άκρη, πείτε στο παιδί σας να γράψει ή να αντιγράψει κάτι, και στη συνέχεια, δείτε προσεκτικά τη μορφή και τις ιδιαιτερότητες των γραμμάτων και του γραφικού χαρακτήρα συνολικά. Είναι τα γράμματα πολύ λοξά ή αναμειγνύονται με τρόπο δύσκολο να τα διακρίνει κανείς; Είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα; Τι απόσταση έχουν μεταξύ τους τα γράμματα ή/και οι λέξεις; Η αξιολόγηση όλων αυτών θα σας δώσει μια εικόνα των πρωταρχικών προβλημάτων στο γραφικό χαρακτήρα του εφήβου σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τον καθοδηγήσετε προς τη βελτίωσή του.

  2. Δώστε σημασία στη λαβή: Συχνά, η λαβή είναι ο βασικός λόγος για τον κακό γραφικό χαρακτήρα ενός παιδιού – και στη συνέχεια ενός ενήλικα. Ελέγξτε αν το παιδί σας κρατάει το στυλό ή το μολύβι με την προτεινόμενη τριποδική λαβή, δηλαδή με τον αντίχειρα, το μεσαίο δάχτυλο και το δείκτη. Ο αντίχειρας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένος, με το δείκτη στο μπροστινό μέρος του μολυβιού και το μεσαίο δάχτυλο στο πλάι. Μερικές φορές οι έφηβοι τείνουν να κρατούν το στυλό/μολύβι πολύ σφιχτά, γεγονός που κουράζει το χέρι και έχει ως αποτέλεσμα την κακή γραφή. Επιπλέον, η άσκηση υπερβολικής πίεσης στο χαρτί είναι ένα ακόμη ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει κακό γραφικό χαρακτήρα. Παρακολουθήστε την πίεση που ασκεί το παιδί σας κατά τη διάρκεια του γραψίματος και δώστε του οδηγίες να χαλαρώνει κάθε φορά που του φαίνεται περισσότερο από όσο χρειάζεται.

  3. Δείτε την υπόλοιπο στάση του σώματος: Η σωστή στάση του σώματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση του γραφικού χαρακτήρα. Για αυτό το λόγο, ελέγξτε τη στάση του σώματός του παιδιού σας την ώρα που γράφει. Η πλάτη του πρέπει να είναι ίσια, τα πέλματα πρέπει να στηρίζονται καλά, οι γοφοί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι πρέπει να έχουν κλίση 90 μοιρών και το γραφείο πρέπει να βρίσκεται στο ύψος της μέσης, μία ή δύο μοίρες ψηλότερα από το ύψος των λυγισμένων αγκώνων του. Επιπλέον, το χαρτί πρέπει να στερεώνεται από το μη κυρίαρχο χέρι και να γέρνει ελαφρώς προς το κυρίαρχο χέρι. Η σωστή στάση του σώματος βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της μυϊκής καταπόνησης σε όλο το σώμα και αποτρέπει την κόπωση των αρθρώσεων και τον πόνο.

  4. Επιλέξτε το σωστό εργαλείο γραφής: Η επιλογή του καταλληλότερου εργαλείου γραφής είναι καθοριστικής σημασίας όταν πρόκειται για καλή γραφή. Οι έφηβοι πρέπει να χρησιμοποιούν στυλό για να γράφουν. Επιλέξτε λοιπόν ένα στυλό ελέγχοντας τη λαβή, το πλάτος, την άκρη και τη λεία του. Μπορείτε να βρείτε πολλά στυλό με ειδική λαστιχένια λαβή που βοηθά στη μείωση της πίεσης. Ελέγξτε διάφορα στυλό και ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει εκείνο με το οποίο μπορεί να γράψει πιο άνετα.

  5. Η χρήση χαρτιών με γραμμές ή φύλλων εργασίας καλλιγραφικής γραφής είναι απαραίτητη: Ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τη χρήση φύλλων εργασίας καλλιγραφικής γραφής. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τακτική εξάσκηση της γραφής. Πρόκειται για ένα απλό τρικ το οποίο θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή το παιδιού σας, θα βελτιώσει την καλλιγραφία του και θα το βοηθήσει να γράφει πιο ευανάγνωστα. Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι τα χαρτιά με γραμμές, καθώς έμμεσα διατηρεί σταθερό το μέγεθος των γραμμάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το παιδί σας γράφει σε ευθεία γραμμή, ενώ τα περιθώρια βοηθούν στο να γράφει με τάξη

  6. Ελέγξτε τις γνώσεις τους σχετικά με τους κανόνες της καλλιγραφίας: Μερικές φορές, οι έφηβοι δεν μαθαίνουν καλά τους κανόνες της καλλιγραφικής γραφής στο σχολείο, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να γράφουν ακανόνιστα και κάπως «ακατάστατα». Βοηθήστε λοιπόν το παιδί σας να κατανοήσει τους βασικούς κανόνες της καλλιγραφικής γραφής και ενθαρρύνετέ το να εξασκείται. Η εισαγωγή του εφήβου σας σε τετράδια εργασίας για την καλλιγραφική γραφή μπορεί να τον βοηθήσει να μάθει το στυλ με ταχύτερο ρυθμό. Στη συνέχεια, μπορεί να εξασκηθεί αντιγράφοντας μικρά αποσπάσματα με καλλιγραφική γραφή και να προχωρήσει σταδιακά σε μεγαλύτερα αποσπάσματα.

  7. Ενισχύστε τους μυς των χεριών του παιδιού σας: Χρησιμοποιούμε τους μύες των χεριών, των δακτύλων, της παλάμης και του καρπού κατά τη διάρκεια της γραφής. Η ενδυνάμωση αυτών των μυών θα αυξήσει την αντοχή στη γραφή και θα αποτρέψει την πολύ γρήγορη κόπωση των μυών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δουλέψουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Απλές δραστηριότητες, όπως το ράψιμο, το πλέξιμο, το χρωματισμό, τα επιτραπέζια παιχνίδια συντονισμού χεριού-ματιού, το δέσιμο χαντρών, το ζύμωμα ή το παιχνίδι με ζυμάρι μπορούν να βελτιώσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Ορισμένα εργαλεία, όπως το ψαλίδι ή το κατσαβίδι, βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ευκινησίας των δακτύλων. Η ανάπτυξη της δύναμης του άνω μέρους του σώματος, ιδίως των ώμων και των πήχεων, παίζει επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη καλής γραφής. Έτσι, πείστε τους εφήβους σας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η αναρρίχηση.

  8. Ενθάρρυνε το παιδί σου να γράφει αργά και σκόπιμα: Όταν γράφετε γρήγορα, όλη σας η προσοχή επικεντρώνεται στην ταχύτητα, με αποτέλεσμα να παραμελείτε τον γραφικό χαρακτήρα. Το να γράφετε αργά θα βοηθούσε τον έφηβο να δίνει προσοχή στη λαβή και την κίνηση του χεριού του και να γράφει κάθε γράμμα συνειδητά. Μόλις αρχίσουν να γράφουν καθαρά, διδάξτε τους πώς να αυξάνουν σιγά σιγά την ταχύτητά τους χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του γραφικού τους χαρακτήρα. Με το χρόνο και την εξάσκηση, το παιδί σας θα είναι σε θέση να γράφει με σημαντικό ρυθμό. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική, επιτρέποντάς τους να γράφουν σε θέματα της επιλογής τους, χαρίζοντάς τους τα κατάλληλα αξεσουάρ γραφής και ενθαρρύνοντάς τα να κάνουν σταυρόλεξα ή αναγράμματα.

  9. Βάλτε τον/την έφηβο/η να εξασκείται καθημερινά: H εξάσκηση φέρνει την τελειότητα, πόσο μάλλον στην γραφή. κάνει το τέλειο. Μάθετε στον έφηβο σας να επενδύει λίγο χρόνο στην εξάσκηση της γραφής κάθε μέρα. Καθίστε μαζί του και βοηθήστε τον να κατανοήσει τα προβλήματα γραφής που πρέπει να δουλέψει. Θα μπορούσατε επίσης να παρακινήσετε το παιδί σας χαρίζοντάς του ένα ημερολόγιο. Ενθαρρύνετε τον/την να σημειώνει τις σκέψεις και τις δραστηριότητές του/της σε αυτό το ημερολόγιο τακτικά και στοχευμένα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι χρησιμοποιεί τους κανόνες της καλλιγραφίας. Αυτό θα έκανε το ταξίδι της βελτίωσης της γραφής συναρπαστικό.

  10. Κρατήστε το κέφι τους ψηλά: Η βελτίωση του γραφικού χαρακτήρα απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Κατά καιρούς, αυτό μπορεί να επηρεάσει το ηθικό του εφήβου σας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί και να εκτιμάτε τις προσπάθειές του. Να του/της λέτε μπράβο κάθε φορά που παρουσιάζει βελτίωση και να του/της επισημαίνετε απαλά τα προβλήματα. Το να μαλώνετε τον έφηβό σας ή να τον πιέζετε επανειλημμένα μπορεί να τον επιβαρύνει και κατ’ επέκταση να επηρεάσει αρνητικά την πρόοδό του. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα θετικό περιβάλλον για την ενίσχυση της μάθησης. Κάθε φορά που ο έφηβός σας βαριέται ή κουράζεται, πείτε του να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα. Αυτά τα διαλείμματα θα τον αναζωογονήσουν και θα τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην εξάσκηση με περισσότερο ενθουσιασμό.

Το να βοηθήσετέ τον έφηβό σας να βελτιώσει τον γραφικό του χαρακτήρα μπορεί να είναι ένας πραγματικός άθλος ανά διαστήματα. Ωστόσο να δείξετε επιμονή και υπομονή!

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ