0,00 €

No products in the cart.

Περισσότερη σωματική δραστηριότητα, λιγότερος χρόνος στην οθόνη συνδέεται με καλύτερη εκτελεστική λειτουργία στα νήπια, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη διερεύνησε αν η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα είχε κάποια σχέση με την ικανότητα των νηπίων να θυμούνται, να σχεδιάζουν, να δίνουν προσοχή, να μετατοπίζονται μεταξύ εργασιών και να ρυθμίζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά τους, μια σειρά δεξιοτήτων που είναι γνωστές ως εκτελεστική λειτουργία.

Όπως αναφέρεται στο The Journal of Pediatrics, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 24 μηνών που περνούσαν λιγότερα από 60 λεπτά κοιτάζοντας οθόνες κάθε μέρα και εκείνα που ασχολούνταν καθημερινά με τη σωματική δραστηριότητα είχαν καλύτερη εκτελεστική λειτουργία από εκείνα που δεν τηρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές.

“Η εκτελεστική λειτουργία διέπει την ικανότητά σας να συμμετέχετε σε συμπεριφορές με στόχο”, δήλωσε ο καθηγητής κινησιολογίας και κοινοτικής υγείας του Πανεπιστημίου Urbana-Champaign του Ιλινόις, Naiman Khan, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Arden McMath και την καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής Sharon Donovan.

“Περιλαμβάνει ικανότητες όπως ο ανασταλτικός έλεγχος, ο οποίος σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας- η μνήμη εργασίας, με την οποία είστε σε θέση να κρατάτε πληροφορίες στο μυαλό σας για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρώσετε μια εργασία- και η γνωστική ευελιξία, η επιδεξιότητα με την οποία αλλάζετε την προσοχή σας μεταξύ εργασιών ή ανταγωνιστικών απαιτήσεων”, πρόσθεσε.

“Θέλαμε να ελέγξουμε την υπόθεση ότι η υγιής κατάσταση βάρους και η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών της AAP για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα θα επεκτείνονταν σε μεγαλύτερη εκτελεστική λειτουργία σε παιδιά ηλικίας 24 μηνών”, δήλωσε ο McMath.

Μέσω της πρωτοβουλίας Bright Futures, η AAP συνιστά τα παιδιά να περνούν λιγότερα από 60 λεπτά κοιτάζοντας οθόνες κάθε μέρα, να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, να καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών και να ελαχιστοποιούν ή να εξαλείφουν την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τον χρόνο παρακολούθησης οθόνης και την ποιότητα της διατροφής με την εκτελεστική λειτουργία σε παιδιά σχολικής ή εφηβικής ηλικίας, δήλωσε ο McMath.

“Επικεντρωθήκαμε σε μια προγενέστερη περίοδο της παιδικής ανάπτυξης για να δούμε αν και πόσο νωρίς στη ζωή αρχίζουν αυτές οι σχέσεις”, δήλωσε.

Οι οικογένειες των 356 νηπίων της νέας έρευνας είναι συμμετέχοντες στη μελέτη κοόρτης STRONG KIDS 2 στο U. of I., μια μακροπρόθεσμη εξέταση των αλληλοεξαρτώμενων παραγόντων που προβλέπουν τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία του βάρους των παιδιών που παρακολουθούνται από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών.

Η μελέτη χρησιμοποιεί έρευνες γονέων και δεδομένα για τα παιδιά που συλλέγονται σε οκτώ χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας των παιδιών 24 μηνών.

“Οι έρευνες ζήτησαν από τους γονείς να αναφέρουν διάφορες πτυχές των καθημερινών συνηθειών του παιδιού τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που κοιτούσαν τις οθόνες, πόσο σωματικά δραστήρια ήταν, αν έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών και αν απέφευγαν να πίνουν ποτά με ζάχαρη”, δήλωσε ο McMath.

Οι γονείς απάντησαν επίσης σε μια τυπική έρευνα που σχεδιάστηκε για τη μέτρηση της εκτελεστικής λειτουργίας στα νήπια. Οι ερωτήσεις αυτές τους ζητούσαν να αξιολογήσουν την ικανότητα του παιδιού τους να σχεδιάζει και να οργανώνει τις σκέψεις του, να ρυθμίζει τις συναισθηματικές του αντιδράσεις, να αναστέλλει τις παρορμήσεις του, να θυμάται πληροφορίες και να μετατοπίζει την προσοχή του μεταξύ εργασιών.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική μοντελοποίησης δομικών εξισώσεων για να αξιολογήσει τις άμεσες και έμμεσες σχέσεις μεταξύ της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών της AAP και της εκτελεστικής λειτουργίας στα νήπια.

“Διαπιστώσαμε ότι τα νήπια που ασχολούνταν με λιγότερο από 60 λεπτά χρόνο στην οθόνη την ημέρα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ικανότητα να ελέγχουν ενεργά τη δική τους νόηση από εκείνα που περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τηλέφωνα, tablet, τηλεοράσεις και υπολογιστές”, δήλωσε ο McMath. Και συμπλήρωσε: “Είχαν μεγαλύτερο ανασταλτικό έλεγχο, μνήμη εργασίας και συνολική εκτελεστική λειτουργία”.

Τα νήπια που είχαν καθημερινή σωματική δραστηριότητα είχαν επίσης σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης εργασίας από εκείνα που δεν είχαν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αν και η μελέτη δεν βρήκε σημαντική σχέση μεταξύ της κατάστασης βάρους των παιδιών και της εκτελεστικής λειτουργίας, υπέδειξε ότι “οι συσχετίσεις μεταξύ των συμπεριφορών υγείας και της εκτελεστικής λειτουργίας μπορεί να προηγούνται των παρατηρούμενων σχέσεων μεταξύ της εκτελεστικής λειτουργίας και της κατάστασης βάρους” σε μεγαλύτερα παιδιά, έγραψαν οι συγγραφείς.

“Η επίδραση της συμμετοχής σε υγιείς συμπεριφορές στις γνωστικές ικανότητες φαίνεται να είναι εμφανής στην πρώιμη παιδική ηλικία, ιδιαίτερα για συμπεριφορές που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα και τον καθιστικό χρόνο”, δήλωσε ο Khan.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ