0,00 €

No products in the cart.

Περιοδοντίτιδα στα παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η περιοδοντίτιδα είναι μία βακτηριακή λοίμωξη η οποία «προσβάλλει» τα ούλα και κατά συνέπεια τα δόντια. Είναι πιο συχνή στους ενήλικες και λιγότερο συχνή στα παιδιά, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις περιοδοντίτιδας στα παιδιά.

Να σημειωθεί πως, υπάρχουν δύο είδη περιοδοντίτιδας, η επιθετική και η γενικευμένη. Από τη μία, η επιθετική σχετίζεται επηρεάζει κυρίως τους πρώτους κοπτήρες και τους γομφίους των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, ενώ από την άλλη, η γενικευμένη ολόκληρο το στόμα του παιδιού.

Τι προκαλεί την περιοδοντίτιδα;

Το πρόβλημα ξεκινάει από την κακή στοματική υγιεινή. Το συστηματικό, συνεπώς, βούρτσισμα των δοντιών, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας είναι αναγκαία. Εάν αμεληθούν τα παραπάνω, αυξάνεται ο κίνδυνος ουλίτιδας η οποία εάν δεν θεραπευτεί κατάλληλα, ενδέχεται να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Επίσης, τα παιδιά στην εφηβεία βιώνουν αλλαγές στις ορμόνες τους με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν περιοδοντικές νόσους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • H αιμορραγία στα ούλα,
 • το οίδημα και η διόγκωση των ούλων, μαζί με χρωματικούς λεκέδες
 • η κακοσμία του στόματος όταν πια αυτή είναι μόνιμη και
 • η υφίζηση, όταν δηλαδή τα ούλα υποχωρούν από τα δόντια και αρχίζουν να είναι εμφανείς οι ρίζες των δοντιών.

Εμφάνιση περιοδοντίτιδας στα παιδιά

Όπως προαναφέρθηκε, η εμφάνιση της περιοδοντίτιδας στα παιδιά είναι σπάνια, όχι όμως και ανύπαρκτη. Υπάρχουν 2 κατηγορίες περιοδοντίτιδας στα παιδιά και είναι οι ακόλουθες:

 1. Η προεφηβική, η οποία εμφανίζεται είτε στο νεογιλό είτε στο μόνιμο οδοντικό φραγμό. Όταν η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες, τότε συνήθως συνυπάρχει κάποιο γενικό πρόβλημα υγείας στο παιδί και είναι απαραίτητες περαιτέρω γενικές εξετάσεις.
 2. Η εφηβική, η οποία συναντάτε σε εφήβους ή ακόμη σε άτομα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η περιοδοντίτιδα συναντάται πιο συχνά και προσβάλλει μόνο τα μόνιμα δόντια (συνήθως τους τομείς). Οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή, σε συνδυασμό μερικές φορές με γενικά νοσήματα (όχι πάντα).

Οι δύο προαναφερθέντες μορφές περιοδοντίτιδας μπορεί να εμφανιστούν είτε εντοπισμένα (σε συγκεκριμένα δόντια) είτε γενικευμένα (σε όλο το στόμα του παιδιού).

Τι μπορεί να προκαλέσει την παιδική περιοδοντίτιδα;

Η παιδική περιοδοντίτιδα προκαλείται συνήθως από αθεράπευτη ουλίτιδα, η οποία με τη σειρά της προκλήθηκε από κακή στοματική υγιεινή. Τα πάντα λοιπόν ξεκινούν από ελλιπές ή/και μη συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών. Σε ορισμένα περιστατικά επίσης, η περιοδοντίτιδα στην οξεία μορφή της, μπορεί να σχετίζεται με την  τραυματική σύγκλειση των παιδικών δοντιών.

Πώς μπορεί ένας γονιός να καταλάβει ότι το παιδί του έχει εμφανίσει περιοδοντίτιδα;

Σε περίπτωση που ένα παιδί παραπονιέται πως δεν μπορεί να φάει ή να βουρτσίσει τα δόντια του από τον πόνο, τότε είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντικής νόσου.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η έγκαιρη διάγνωση σ’ αυτήν την περίπτωση είναι σημαντική. Εάν παρατηρηθεί κάτι από τα παραπάνω πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν οδοντίατρο και εκείνος με τη σειρά του, αφού αξιολογήσει τη φλεγμονή, θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Είναι ιδιάζουσας σημασίας, σε κάθε περίπτωση, να δοθεί μεγάλη προσοχή. Ο καλός καθαρισμός από τον οδοντίατρο και η καλή και συστηματική στοματική υγιεινή είναι από τους πιο συνήθεις τρόπους αντιμετώπισης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται και αντιβίωση.

Συνοπτικά, η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται ως εξής:

 • Επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών με υπέρηχο από τον οδοντίατρο. Σε περίπτωση έντονου πόνου χορηγείται τοπική αναισθησία, ώστε τα παιδιά να μην ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Καλή και συστηματική καθημερινή στοματική υγιεινή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
 • Σε προχωρημένες περιστατικά περιοδοντίτιδας απαιτείται η λήψη αντιβίωσης.
 • Σε περίπτωση που η περιοδοντίτιδα οφείλεται σε τραυματική σύγκλειση των δοντιών, τότε είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στον ορθοδοντικό για την όσο το δυνατόν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς μπορεί ένα παιδί να μάθει να πλένει σωστά τα δόντια του;

Πέρα από το συχνό πλύσιμο των δοντιών που κρίνεται απαραίτητο είναι σημαντικό για ένα παιδί να μάθει να πλένει σωστά τα δόντια του και να αντιληφθεί το ότι η σωστή φροντίδα των δοντιών δεν πρέπει να αποτελεί απλά μια βαρετή ρουτίνα. Για το σωστό πλύσιμο των δοντιών παίζουν ρόλο πολλά πράγματα όπως η επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας, η κλίση των δοντιών της οδοντόβουρτσας, ο χρόνος πλυσίματος κ.ο.κ.

Έτσι, ο γονιός είναι εκείνος που μπορεί να εμφυσήσει στο παιδί του την καλή στοματική υγιεινή και την σημαντικότητα αυτής. Επομένως, το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης κατά της περιοδοντικής νόσου είναι να δημιουργήσετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής και να μάθετε στο παιδί σας να το κάνει σωστά. Ειδικότερα:

 • Όταν το παιδί σας είναι 12 μηνών, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια του. Όταν τα κενά ανάμεσα στα δόντια του παιδιού σας κλείσουν, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε το νήμα. Έτσι, μεγαλώνοντας το παιδί σας θα ξέρει το πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία.
 • Να είστε πάντα το καλό παράδειγμα για το παιδί σας, εφαρμόζοντας και στον εαυτό σας καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής.
 • Να προγραμματίζετε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για εξέταση, περιοδοντική αξιολόγηση και καθαρισμό – φθορίωση.
 • Να ελέγχετε συχνά το στόμα του παιδιού για σημάδια της περιοδοντίτιδας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μερικά χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν τόσο το παιδί σας, όσο και εσάς

 

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ