0,00 €

No products in the cart.

Παρά τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι νεαρές οικογένειες, οι γονείς αφιερώνουν πολύτιμες στιγμές για να παίξουν με τα μωρά τους

Τέσσερις στους πέντε βασικούς φροντιστές μωρών εννέα μηνών ανέφεραν ότι αγκαλιάζονταν, μιλούσαν και έπαιζαν με το μικρό τους πολλές φορές την ημέρα, στην πρώτη εθνική μακροχρόνια μελέτη μωρών στην Αγγλία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, με επικεφαλής το UCL (University College London) . Περισσότεροι από τους μισούς ασχολούνταν με σωματικά παιχνίδια ή παιχνίδια, τραγουδώντας, παιχνίδια προσποίησης και θορυβώδες παιχνίδι με τα μωρά τους πολλές φορές την ημέρα — δραστηριότητες που συνδέονταν με βελτιωμένη πρώιμη γλωσσική ανάπτυξη. Περίπου τα τρία τέταρτα έδειχναν στα μωρά τους βιβλία με εικόνες ή τα έβγαζαν έξω τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Για λίγο περισσότερο από ένα στα 14 (7,4%) από αυτά τα μωρά, οι περισσότερες από αυτές τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις θα είναι με τον πατέρα τους, ο οποίος είναι ο κύριος φροντιστής τους. Μόλις πριν από 20 χρόνια, μόνο ένα στα 1.000 (0,11%) των παιδιών εννέα μηνών φρόντιζε κυρίως ο πατέρας του σε αυτή την ηλικία.

Η πρώτη έκθεση από τη μελέτη των Παιδιών του 2020, που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου (DfE) και με επικεφαλής το UCL σε συνεργασία με την Ipsos και τα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης, και του Birkbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, αποκάλυψε ότι αυτές οι δραστηριότητες στο σπίτι έχουν θετικά αποτελέσματα στην κατανόηση των κοινών λέξεων από τα μωρά, όπως «μπάλα», «αντίο» και «μούμια», καθώς τα μωρά που έπαιζαν περισσότερο με τους φροντιστές κατανοούσαν περισσότερες λέξεις σε αυτή την ηλικία. Συνολικά, τα παιδιά εννέα μηνών κατανοούσαν κατά μέσο όρο 14 από τις 51 κοινές λέξεις. Αυτό ήταν παρόμοιο με τους κανόνες πριν από την πανδημία, παρά την πρόσθετη πίεση στις σημερινές οικογένειες. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι γονείς αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στους πρώτους μήνες των μωρών τους, με το ένα τέταρτο να αντιμετωπίζει τουλάχιστον κάποια οικονομική πίεση και περίπου το ένα πέμπτο να αναφέρει ότι ζητά βοήθεια από γιατρό για αισθήματα κατάθλιψης από τη γέννηση του παιδιού τους.

Με εντολή του DfE, το Children of the 2020 παρακολουθεί περισσότερες από 8.500 οικογένειες και τα μωρά τους, που γεννήθηκαν στην Αγγλία μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2021. Είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη, εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη για μωρά από τότε που ξεκίνησε η Μελέτη Cohort Millennium στο Ηνωμένο Βασίλειο. από πριν από 20 χρόνια. Τα παιδιά της δεκαετίας του 2020 θα ακολουθήσουν οικογένειες για τουλάχιστον τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής των παιδιών τους, ρίχνοντας νέο φως στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των πρώτων ετών. Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε όταν τα μωρά ήταν, κατά μέσο όρο, εννιάμιση μηνών. Τα πρώτα ευρήματα από τη μελέτη δίνουν μια εικόνα μιας νέας γενιάς βρεφών και των οικογενειών τους.

 

Οι σημερινοί γονείς

 • Το 32% των σημερινών βασικών φροντιστών ήταν σε γονική άδεια από την εργασία τους όταν το παιδί τους ήταν εννέα μηνών, σε σύγκριση με μόλις 2,5% των πρωτοβάθμιων φροντιστών πριν από 20 χρόνια.
 • Σε σύγκριση με τους γονείς που μεγάλωσαν παιδιά πριν από δύο δεκαετίες, οι σημερινοί φροντιστές είναι πιο πιθανό να μορφωθούν σε επίπεδο σπουδών ή υψηλότερο (50% έναντι 33%) και να απασχοληθούν (71% έναντι 51%).

 

Οικογενειακά οικονομικά

 • Το 25% των οικογενειών με παιδιά εννέα μηνών είχαν βιώσει σημαντική οικονομική πίεση, όπως δυσκολία στη διαχείριση των οικονομικών, μη συμβατό με τους λογαριασμούς, ανίκανη να αγοράσει τα απαραίτητα βρεφικά είδη και αναγκαστική παράλειψη ή μείωση του μεγέθους των γευμάτων.
 • Οι σημερινοί γονείς είναι λιγότερο πιθανό να έχουν το σπίτι τους (50% έναντι 64%) και πιο πιθανό να νοικιάσουν (42% έναντι 31%) από ότι οι γονείς πριν από δύο δεκαετίες.
 • Το 47% των σημερινών γονέων κατέχει το σπίτι του με τη βοήθεια δανείου ή υποθήκης και το 3% των οικογενειών κατέχει το σπίτι του εξ ολοκλήρου. Μεταξύ αυτών που νοίκιαζαν όταν τα μωρά τους ήταν εννέα μηνών, το 24% νοίκιαζε από ιδιώτη ιδιοκτήτη, το 10% από τοπική αρχή και το 8% από οικιστικό σύλλογο.

 

Παιδική μέριμνα

 • Το 43% των οικογενειών χρησιμοποιούσαν κάποια μορφή τακτικής παιδικής φροντίδας όταν τα μωρά τους ήταν εννέα μηνών. Από αυτές τις οικογένειες, οι περισσότερες χρησιμοποιούσαν άτυπη φροντίδα παιδιών που παρείχαν συγγενείς ή φίλοι. Ωστόσο, ένας στους οκτώ χρησιμοποιούσε επίσημη παιδική φροντίδα, όπως παιδικούς σταθμούς ή παιδικούς σταθμούς.
 • Οι γονείς με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν σχεδόν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν επίσημη παιδική μέριμνα (23% έναντι 4%) από εκείνους από τα πιο μειονεκτούντα σπίτια.
 • Ήταν επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν άτυπη παιδική φροντίδα (40% έναντι 31%), κυρίως από παππούδες και γιαγιάδες και άλλους συγγενείς και φίλους.

 

Χρήση οθόνης

 • Το 72% των γονέων είπε ότι τα εννέα μηνών τους περνούσαν λίγο χρόνο βλέποντας τηλεόραση, βίντεο ή οθόνες κάθε μέρα. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που παρακολουθούσαν οθόνες συνήθως το έκαναν για 41 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο, ωστόσο το 7% των μωρών είχαν περισσότερες από δύο ώρες προβολής την ημέρα και το 28% καθόλου.
 • Τα παιδιά της δεκαετίας του 2020 είναι μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες μελέτες για τη μέτρηση του χρόνου οθόνης στη βρεφική ηλικία.

 

Παιχνίδι και ανάπτυξη γλώσσας

 • Στους εννέα μήνες, εκείνοι που έπαιζαν συχνά παιχνίδια στροφής, όπως peek-a-boo, με τους φροντιστές τους κατάλαβαν πέντε περισσότερες λέξεις, κατά μέσο όρο, από τα μωρά που έκαναν αυτά τα πράγματα λιγότερο. Ομοίως, εκείνοι που τους διάβαζαν πολλές φορές την ημέρα καταλάβαιναν τέσσερις περισσότερες λέξεις και τα μωρά που ασχολούνταν με συχνό σωματικό παιχνίδι καταλάβαιναν τρεις περισσότερες λέξεις, κατά μέσο όρο.
 • Ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη εάν αυτά τα μωρά που καταλαβαίνουν περισσότερες λέξεις στους εννέα μήνες θα συνεχίσουν να προοδεύουν πιο γρήγορα, τα ευρήματα συνάδουν με άλλα στοιχεία ότι το παιχνίδι στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη γλώσσα και τη γνωστική ανάπτυξη.

 

Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης

 • Το 24% των γονέων ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα να κλείσουν ραντεβού με γιατρό τους τελευταίους 12 μήνες και το 19% είχε προβλήματα πρόσβασης σε επισκέπτη υγείας.
 • Περισσότερες από το ένα τέταρτο των μητέρων (26%) είχαν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες υποστήριξης θηλασμού από τη γέννηση του μωρού τους, με το 13% να πληρώνει για υποστήριξη θηλασμού.

 

COVID-19

 • Το 14% των μητέρων είχαν επιβεβαιωμένη ή ύποπτη μόλυνση από Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Μεταξύ γέννησης και ηλικίας εννέα μηνών, δύο στα πέντε μωρά (41%) και περισσότεροι από τους μισούς γονείς/φροντιστές τους (57%) είχαν μολυνθεί από τον Covid-19.
 • Το 74% των πρωτοβάθμιων φροντιστών είχε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον Covid-19 και το 37% των μητέρων είχε λάβει μια δόση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο διευθυντής της μελέτης, καθηγητής Pasco Fearon (UCL Psychology & Language Sciences and the Center for Family Research at University of Cambridge), δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε αυτά τα πρώτα ευρήματα από τη μελέτη ορόσημο Children of the 2020, την πρώτη νέα εθνική Η μελέτη των μωρών θα ξεκινήσει από τη χιλιετία. Αυτές οι ζωτικής σημασίας νέες ιδέες αποκαλύπτουν τις δραματικές αλλαγές στην κοινωνία μας εκείνη την εποχή, με τους πατέρες να παίρνουν μεγαλύτερο ρόλο στη γονική μέριμνα και τους γονείς πιο πιθανό να εξισορροπούν τις ευθύνες φροντίδας με την εργασία και τη γονική άδεια. “Ως η πρώτη μελέτη μετά τον Covid για οικογένειες με μωρά, τα Παιδιά του 2020 δείχνει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα οι γονείς καθώς αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος, τις δυσκολίες υγείας και ψυχικής υγείας και προβλήματα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας, με τους γονείς να δείχνουν πόσο ασχολούνται με τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος μάθησης στο σπίτι για τα παιδιά τους, αφιερώνοντας σημαντικό χρόνο αλληλεπιδρώντας θετικά με τα μωρά τους και βοηθώντας στην ανάπτυξη των πρώιμων γλωσσικών δεξιοτήτων τους».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε: “Το τμήμα ανέθεσε αυτήν την έρευνα για να κατανοήσει καλύτερα τους παράγοντες ανάπτυξης της πρώιμης παιδικής ηλικίας που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων πολιτικής. Μας ενθαρρύνουν πολλοί γονείς να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα και το παιχνίδι, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στην πρώιμη ανάπτυξη. “Κατανοώντας τις πιέσεις που δέχονται πολλά νοικοκυριά, έχουμε επεκτείνει την επιλεξιμότητα για δωρεάν σχολικά γεύματα πολλές φορές από το 2010, σε περισσότερες ομάδες παιδιών από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τον περασμένο αιώνα. Αυτό είναι επιπλέον της προσφοράς οικονομικής υποστήριξης ρεκόρ κατά μέσο όρο £3.300 ανά νοικοκυριό , εφαρμόζοντας τις μετασχηματιστικές μας μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδικής μέριμνας, αυξάνοντας τον Εθνικό Μισθό Διαβίωσης και παρέχοντας βοήθεια στα νοικοκυριά με τρόφιμα, ενέργεια και άλλες βασικές δαπάνες».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ