0,00 €

No products in the cart.

Όταν οι μπαμπάδες νιώθουν κατάθλιψη ή άγχος, πώς τα πάνε τα παιδιά;

Πολλοί γονείς βιώνουν άγχος, άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης καθ΄όλη τη διάρκειας της ζωής τους, ιδιαίτερα σε περιόδους μετάβασης, όπως η εγκυμοσύνη και η είσοδος των παιδιών στο σχολείο. Μελέτες έχουν βρει γενικά ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στους γονείς συνδέονται με χειρότερα συμπεριφορικά και γνωστικά αποτελέσματα στα παιδιά. 

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Tina Montreuil, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του McGill και επιστήμονα στο Πρόγραμμα Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill (RI-MUHC), βρήκε ότι, τα ήπια αγχώδη ή καταθλιπτικά συμπτώματα στους πατέρες συνδέθηκαν με λιγότερες συμπεριφορικές δυσκολίες στα πρώτα χρόνια του δημοτικού και καλύτερες βαθμολογίες σε ένα τυποποιημένο τεστ IQ στα παιδιά τους. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η ευημερία τόσο των μητέρων όσο και των πατέρων είναι σημαντική για την προώθηση της γνωστικής-συμπεριφορικής ανάπτυξης των παιδιών τους και ότι είναι δυνητικά συμπληρωματικά», λέει ο Prof.

Ενώ ο ρόλος του άγχους, του άγχους και της κατάθλιψης των μητέρων στη συμπεριφορική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών είναι καλά τεκμηριωμένος, λιγότερα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας των πατέρων και της ανάπτυξης των παιδιών. Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε εάν το πατρικό άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης, που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του συντρόφου τους, και πάλι έξι έως οκτώ χρόνια αργότερα, σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά των παιδιών. 

Μελέτησαν αυτή τη συσχέτιση σε ένα δείγμα κοινότητας, όπου τα επίπεδα των γονέων των αυτοαναφερόμενων αγχωδών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν ποικίλα και τυπικά λιγότερο σοβαρά από ό,τι σε έναν κλινικά διαγνωσμένο πληθυσμό. Οι πρώτες αξιολογήσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας, περιελάμβαναν μέτρα γονικής ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικά μέτρα, όπως το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, η ικανοποίηση από τη σχέση και οι γονεϊκές αντιλήψεις. Η έρευνα της βοηθητικής μελέτης διεξήχθη στην κρίσιμη ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, όταν τα παιδιά βρίσκονται στα πρώτα χρόνια του δημοτικού και αναμένεται να κάνουν αυξημένη χρήση των συμπεριφορικών και γνωστικών τους δεξιοτήτων. 

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα συμπτώματα άγχους και/ή κατάθλιψης που αναφέρθηκαν από τους πατέρες δεν συσχετίστηκαν με χειρότερα συμπεριφορικά και γνωστικά αποτελέσματα στα παιδιά τους, όπως είχε προηγουμένως βρεθεί σε άλλες μελέτες», λέει η Sherri Lee Jones, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και Ερευνητικός Συνεργάτης στο Douglas Research Center που ήταν Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης και Ερευνητικός Συνεργάτης στο RI-MUHC κατά τη διάρκεια της μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων που ανέφεραν οι πατέρες όταν η σύντροφός τους ήταν έγκυος συνδέονταν με λιγότερες συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες στο παιδί τους σε ηλικία περίπου έξι έως οκτώ ετών.

Αυτό περιλάμβανε τα παιδιά να μπορούν να κάθονται ακίνητα για μεγάλες χρονικές περιόδους, σπάνια να χάνουν την ψυχραιμία τους και να έχουν καλή προσοχή, όπως αναφέρουν οι γονείς στα ερωτηματολόγια. Αντίθετα, τα υψηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των μητέρων συσχετίστηκαν με χειρότερα αποτελέσματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, τόσο κατά τη γέννηση όσο και κατά τη μέση παιδική ηλικία. Στην αξιολόγηση της παιδικής ηλικίας, ελαφρώς υψηλότερα αλλά και πάλι ήπια πατρικά αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα συνδέθηκαν και τα δύο με ελαφρώς υψηλότερα σκορ γνωστικών λειτουργιών στα παιδιά 6-8 ετών. 

Αυτό ήταν επίσης σε αντίθεση με τα πρότυπα που βρέθηκαν μεταξύ των μητέρων. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να μην είναι γενικά σε γονείς που βιώνουν κλινικά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους και ότι κανένας από τους παράγοντες που εξέτασαν δεν μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας του πατέρα και των αποτελεσμάτων του παιδιού. «Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των αντίστοιχων ρόλων και της συνδυασμένης συμβολής των γονέων στην ανάπτυξη του παιδιού», λέει ο Prof.

Η Montreuil ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Τα ευρήματά μας, όπως και άλλα, υποδεικνύουν τη σημασία της καθοδήγησης ατόμων που μεταβαίνουν στη γονεϊκότητα. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του γονικού συντονισμού. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην ικανότητα του γονέα να ανταποκρίνεται προσαρμοστικά στα σήματα του παιδιού του, προσαρμόζοντας προσεκτικά την απόκρισή του στα σήματα του παιδιού. ανάγκες, σε μια δεδομένη κατάσταση». «Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος γονικός συντονισμός σχετίζεται με τις γνωστικές και κοινωνικές ικανότητες του παιδιού, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πατέρες στο δείγμα της μελέτης μας μπορεί να έχουν δείξει μεγαλύτερο συντονισμό στο παιδί τους για να “αντισταθμίσουν” περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους της μητέρας. ή άλλους γνωστούς προγνωστικούς παράγοντες», προσθέτει η καθ. Montreuil.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ