0,00 €

No products in the cart.

Οικογενειακός προγραμματισμός και ο φόβος της απώλειας

Το να συμβαδίζεις με τους Τζόουνς – ο κοινωνικός φθόνος – μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους σε πράγματα που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποφύγουν, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή η κατασκευή μιας επέκτασης που δεν χρειάζονται. Μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνητρο για να γίνει κάποιος γονέας, σύμφωνα με μελέτη του Rutgers. Περίπου ένας στους 14 γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 7%, δηλώνει ότι δεν θα έκανε παιδιά αν μπορούσε να το ξανακάνει. Τα ποσοστά γονικής λύπης είναι ακόμη υψηλότερα σε μέρη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία (8%) και η Πολωνία (13,6%). Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι μετανιωμένοι γονείς αποκτούν παιδιά εξ αρχής μπορεί να είναι ο φόβος της απώλειας, πιο γνωστός στην καθομιλουμένη ως “FOMO”. “Γιατί πραγματικά θέλετε να αποκτήσετε παιδί; Ποια είναι τα κίνητρά σας;”, δήλωσε η Kristina M. Scharp, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του Rutgers και συν-συγγραφέας της μελέτης στην επιθεώρηση Journal of Social and Personal Relationships. “Στο πλαίσιο του τι σημαίνει να είσαι γονιός, το FOMO θα μπορούσε να είναι μια πολύτιμη σκέψη”.

Η γονική λύπη είναι αντίθετη με το πώς αναμένεται να αισθάνονται οι γονείς για τα παιδιά τους. Οι κοινωνικοί κανόνες υποδηλώνουν ότι οι γονείς, και ιδιαίτερα οι μητέρες, “υποτίθεται ότι αγαπούν τα παιδιά τους άνευ όρων από τη σύλληψη μέχρι την αιωνιότητα”, έγραψαν οι ερευνητές. Για να καταλάβουν τι κίνησε τους γονείς που μετάνιωσαν να κάνουν οικογένεια, οι ερευνητές συνέλεξαν αφηγήσεις από το subreddit /r/childfree του Reddit, μια διαδικτυακή κοινότητα 1,5 εκατομμυρίου χρηστών χωρίς παιδιά. Οι συντονιστές επιτρέπουν σε γονείς που εκφράζουν λύπη για την απόκτηση παιδιών να δημοσιεύουν στο subreddit, το οποίο έχει καταγράψει 85 τέτοιες μαρτυρίες μεταξύ 2011 και 2021. Η Scharp και οι συνεργάτες της κωδικοποίησαν τις αναρτήσεις στο Reddit με στοιχεία όπως “επένδυση χρόνου” και “θυσίες σχέσεων”. Στη συνέχεια, οι κωδικοί ομαδοποιήθηκαν σε θέματα — όπως “εργασία έντασης πόρων” — τα οποία βοήθησαν να φωτιστούν οι λεγόμενες συζητήσεις. Τρεις λόγοι από τους μετανιωμένους γονείς προέκυψαν: η γονική μέριμνα ως παράδεισος, η γονική μέριμνα ως κόλαση και η γονική μέριμνα ως (η μόνη) επιλογή. Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι λόγοι αυτοί αλληλεπιδρούσαν για να καθοδηγήσουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την απόκτηση παιδιών. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ένας νέος, μη εξεταζόμενος προηγουμένως, οδηγός: FOMO.

Τα ευρήματα έχουν ευρείες συνέπειες για τον οικογενειακό προγραμματισμό. “Με την καλύτερη κατανόηση των πιθανών κινήτρων για τις ενέργειές τους, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις για την αναπαραγωγή που συμφωνούν με τις αξίες τους και να είναι αυτόνομες”, έγραψαν οι ερευνητές. Με την πρόσβαση στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίζεται όλο και περισσότερο, το ενδεχόμενο της γονικής λύπης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις υπηρεσίες συμβουλευτικής αναπαραγωγής, πρόσθεσαν. “Λόγω των κοινωνικών προτύπων, όποιος δεν ενστερνίζεται τις κυρίαρχες απόψεις για τη γονική μέριμνα περιθωριοποιείται ή στιγματίζεται”, δήλωσε ο Scharp. “Μερικές φορές οι κοινωνικές νόρμες είναι καλές. Ξέρουμε ότι είναι λάθος να κλέβουμε. Αλλά μερικές φορές οι κοινωνικές νόρμες έχουν απρόβλεπτες συνέπειες και τιμωρούν τους ανθρώπους για τις επιλογές τους – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που θέλουν να μην έχουν παιδιά”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ