0,00 €

No products in the cart.

Οι πρώιμες γευστικές δοκιμές μειώνουν το θηλασμό

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Πανεπιστημίου Sophiahemmet, όσο νωρίτερα τα μωρά αρχίζουν να δοκιμάζουν μικρά δείγματα στερεών τροφών, τόσο νωρίτερα τρώνε περισσότερη τροφή και σταματούν τον θηλασμό. Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν οι μητέρες 1.251 βρεφών από ολόκληρη τη Σουηδία. Σχεδόν τα μισά από τα βρέφη έλαβαν γευσιγνωσία στην ηλικία των τεσσάρων μηνών.

“Οι υπάρχουσες έρευνες δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι η εισαγωγή πρώιμων γευσιγνωσιών έχει οφέλη για την υγεία του παιδιού ή της μητέρας”, λέει η Eva-Lotta Funkquist, Senior Lecturer και μαία, μία από τις ερευνήτριες πίσω από το άρθρο. “Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία τόσο του παιδιού όσο και της μητέρας. Για παράδειγμα, το παιδί προστατεύεται από λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού και τόσο η μητέρα όσο και το παιδί έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”, συμπληρώνει η ίδια.

Από το 2011, η Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων συμβουλεύει τους γονείς ότι μπορούν να εισάγουν μικροσκοπικές γεύσεις για τα βρέφη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αντίθετα, συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για έξι μήνες και τη συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον δύο χρόνια ή περισσότερο. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, ένας λόγος είναι ότι ο θηλασμός έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των γυναικών όσο και των παιδιών. Το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες που προστατεύουν το παιδί από λοιμώξεις, όπως η πνευμονία και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το μητρικό γάλα μειώνει επίσης τον κίνδυνο το παιδί να προσβληθεί από καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτη αργότερα στη ζωή του. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του μαστού και διαβήτη τύπου 2.

Στην μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Πανεπιστημίου Sophiahemmet, όταν οι μητέρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το φαγητό του παιδιού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι περίπου τα μισά από τα παιδιά της μελέτης, το 48%, λάμβαναν γευσιγνωσία ήδη από τον τέταρτο μήνα. Όσο νωρίτερα τα βρέφη ξεκινούσαν με μικροσκοπικές γευστικές δοκιμές, τόσο νωρίτερα έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες στερεών τροφών. Αυτό με τη σειρά του οδηγούσε σε πρόωρο τέλος του θηλασμού και σε μικρότερη διάρκεια θηλασμού για τα παιδιά αυτά.

Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες δηλώνουν ότι θέλουν να θηλάσουν το παιδί τους. Οι αντικρουόμενες συμβουλές από τον ΠΟΥ και τη Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και οι συστάσεις που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία, όπως οι μικροσκοπικές γευστικές δοκιμές, καθιστούν πιο δύσκολο για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν να βρουν υποστήριξη για να το κάνουν, και μόνο το 10% των παιδιών στη Σουηδία θηλάζουν πλήρως για έξι μήνες.

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) αναφέρουν ότι ο θηλασμός εξασφαλίζει την ασφαλή διατροφή του παιδιού σε περίπτωση πολέμου ή κρίσεων, όπως η διακοπή της παροχής ενέργειας ή η έλλειψη βρεφικών τροφών.  Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερες ζωές γυναικών από ό,τι ζωές βρεφών θα μπορούσαν να σωθούν στις δυτικές χώρες αν ακολουθούσαν τη σύσταση για πλήρη θηλασμό για έξι μήνες (Bartick MC, et al. (2016).

“Για τον λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας οι δημόσιες αρχές στη Σουηδία να έχουν συστάσεις που προωθούν τον μητρικό θηλασμό και είναι σύμφωνες με τις συστάσεις του ΠΟΥ. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι ότι οι μητέρες θα σταματήσουν να θηλάζουν νωρίτερα και ότι τόσο η μητέρα όσο και το παιδί θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενών συνεπειών για την υγεία”, τονίζει η  Funkquist.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ