0,00 €

No products in the cart.

Οι μητέρες και τα παιδιά έχουν τα γενέθλιά τους τον ίδιο μήνα πιο συχνά απ’ ό,τι νομίζετε – και να γιατί.

Γιορτάζετε τα γενέθλιά σας τον ίδιο μήνα με τη μαμά σας; Αν ναι, δεν είστε η μόνη. Το φαινόμενο εμφανίζεται συχνότερα από ό,τι αναμενόταν — αποκάλυψε μια νέα μελέτη εκατομμυρίων οικογενειών. Τα αδέλφια τείνουν επίσης να μοιράζονται τον ίδιο μήνα γέννησης μεταξύ τους, όπως και τα παιδιά και οι πατέρες, δείχνει η ανάλυση δεδομένων 12 ετών, ενώ και οι γονείς γεννιούνται τον ίδιο μήνα μεταξύ τους συχνότερα απ’ ό,τι θα προβλεπόταν. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η εποχή γέννησης των γυναικών επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο την εποχή γέννησης των παιδιών τους. Όμως αυτή η έρευνα, που δημοσιεύεται σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Population Studies, είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά τον ίδιο μήνα με τη δική τους γέννηση. Οι ερευνητές από την Ισπανία και τις ΗΠΑ ανέλυσαν επίσημα στοιχεία για περισσότερες από 10 εκατομμύρια γεννήσεις. Εξέτασαν όλες τις γεννήσεις στην Ισπανία από το 1980 έως το 1983 και από το 2016 έως το 2019 και όλες τις γεννήσεις στη Γαλλία από το 2000 έως το 2003 και από το 2010 έως το 2013. Τα αρχεία παρείχαν τον μήνα γέννησης του παιδιού, καθώς και των γονέων του και του αδελφού που ήταν πιο κοντά του σε ηλικία. Οι γεννήσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα τείνουν να ακολουθούν ένα μοτίβο, με περισσότερα μωρά να γεννιούνται σε ορισμένες εποχές του έτους από ό,τι σε άλλες. Αυτό είναι γνωστό στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία ως εποχικότητα των γεννήσεων. Όταν όμως οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα των γεννήσεων σε ομάδες με βάση τον μήνα γέννησης των μητέρων, οι γεννήσεις δεν ακολούθησαν το αναμενόμενο μοτίβο.

Αντ’ αυτού, υπήρξε μια αιχμή στις γεννήσεις του Ιανουαρίου μεταξύ των μητέρων που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο, μια αιχμή στα μωρά του Φεβρουαρίου στις μητέρες που γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο κ.ο.κ. Συνολικά, υπήρχαν 4,6% περισσότερες γεννήσεις στις οποίες μητέρα και παιδί μοιράζονταν τον ίδιο μήνα γέννησης από ό,τι θα αναμενόταν. Αυτό ίσχυε και για τις δύο χώρες και για τις τέσσερις χρονικές περιόδους που μελετήθηκαν. Αυτό ίσχυε επίσης για τα αδέλφια (υπήρξαν 12,1% περισσότερες γεννήσεις από ό,τι αναμενόταν στις οποίες τα γειτονικά αδέλφια είχαν τον ίδιο μήνα γέννησης), τους γονείς με τον ίδιο μήνα γέννησης (4,4% περισσότερες γεννήσεις) και όταν ένα παιδί είχε τον ίδιο μήνα γέννησης με τον πατέρα του (2% περισσότερες γεννήσεις). Μια δεύτερη, λιγότερο λεπτομερής, ανάλυση όλων των γεννήσεων στην Ισπανία από το 1980 έως το 2019 και όλων των γεννήσεων στη Γαλλία από το 2000 έως το 2019, επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Το φαινόμενο πιθανότατα έχει τις ρίζες του σε συγγενείς που μοιράζονται κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά: είναι γνωστό ότι άνθρωποι με παρόμοιο υπόβαθρο ζευγαρώνουν και είναι πιο πιθανό να γεννήσουν σε συγκεκριμένες εποχές του έτους, λένε οι ερευνητές δρ Adela Recio Alcaide, του Πανεπιστημίου Alcalá στην Ισπανία, και η καθηγήτρια Luisa N. Borrell, του City University of New York στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, μια γυναίκα με ανώτερη εκπαίδευση έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει την άνοιξη από ό,τι μια γυναίκα χωρίς ανώτερη εκπαίδευση. Εάν αποκτήσει κόρη, εκτός του ότι είναι πιθανότερο να γεννηθεί την άνοιξη, η κόρη αυτή μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει υψηλότερη εκπαίδευση, αφού η μητέρα της την έχει. Και έτσι, όταν αυτή η κόρη αποκτήσει παιδιά, θα είναι πιο πιθανό να τα γεννήσει και αυτή την άνοιξη.

Δηλαδή, αυτή η κόρη θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει παιδιά την ίδια εποχή κατά την οποία γεννήθηκε, επειδή έχει διατηρήσει τα οικογενειακά κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά της -συγκεκριμένα την υψηλότερη εκπαίδευση- που την καθιστούν πιο πιθανό να γεννήσει σε μια δεδομένη εποχή -την άνοιξη- και, ως αποτέλεσμα, η εποχή -ακόμη και ο μήνας- της γέννησης μεταβιβάζεται μεταξύ των γενεών. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη βιολογία της γονιμότητας, όπως η διαθεσιμότητα τροφής και η έκθεση στο ηλιακό φως, μπορούν επίσης να ποικίλλουν ανάλογα με το υπόβαθρο ενός ατόμου. “Τι θα μπορούσε να προκαλέσει τις υψηλότερες πιθανότητες τα μέλη της οικογένειας να γεννηθούν την ίδια εποχή; Οι πιθανές εξηγήσεις φαίνεται να είναι τόσο κοινωνικές όσο και βιολογικές”, δηλώνει η Δρ Adela Recio Alcaide, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Alcala.

“Η υπέρβαση των παιδιών με πατέρα και μητέρα που γεννήθηκαν τον ίδιο μήνα φαίνεται να οφείλεται σε κοινωνικά ή συμπεριφορικά αίτια πριν από τη σύλληψη που σχετίζονται με την επιλογή συντρόφου που γεννήθηκε τον ίδιο μήνα, καθώς έχουμε παρατηρήσει αυτή την υπέρβαση με τις στατιστικές γάμων, με τους συζύγους να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζευγαρώσουν με κάποιον από τον ίδιο μήνα”. “Αυτό”, προσθέτει η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Luisa Borrell, από το City University της Νέας Υόρκης, “μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι πράγματα όπως οι συνεργασίες τείνουν να σχηματίζονται από άτομα με παρόμοια κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά”. “Επιπλέον, οι βιολογικοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την εποχικότητα των γεννήσεων -όπως η έκθεση στη φωτοπερίοδο, η θερμοκρασία, η υγρασία και η διαθεσιμότητα τροφής- εξαρτώνται επίσης από τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι οι διάφορες κοινωνικές ομάδες εκτίθενται σε αυτούς τους βιολογικούς παράγοντες σε διαφορετικό βαθμό”, αναφέρει η καθηγήτρια Borrell, κοινωνική επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Υγείας του City University.

Στα δυνατά σημεία της μελέτης περιλαμβάνονται ο μεγάλος αριθμός γεννήσεων που περιλαμβάνονται στην ανάλυση και η συμπερίληψη δεδομένων από διαφορετικές δεκαετίες και διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, ένας περιορισμός είναι ότι η ανάλυση υποθέτει μια “ανεξαρτησία των αποτελεσμάτων, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει και, επομένως, η εξάρτηση των αποτελεσμάτων εντός των οικογενειών μπορεί να έχει επηρεάσει τα ευρήματα”. Για να προσαρμοστεί σε αυτό, η ομάδα επανέλαβε τις αναλύσεις της για να λάβει υπόψη την εξάρτηση των αποτελεσμάτων εντός των οικογενειών και τα αποτελέσματα ήταν πολύ παρόμοια με αυτά που παρουσιάστηκαν. Αν και πρόκειται για ένα νέο εύρημα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση και εμβάθυνση των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεών τους. Καταλήγοντας, οι συγγραφείς επισημαίνουν τη σημασία που έχει η σύνδεση μεταξύ των οικογενειακών χαρακτηριστικών και του μήνα γέννησης να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε μελλοντική έρευνα σχετικά με το πώς ο μήνας γέννησης ενός παιδιού επηρεάζει την υγεία, την εκπαίδευση και άλλες εκβάσεις του.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ