0,00 €

No products in the cart.

Οι μπαμπάδες είναι το «κλειδί» για την υποστήριξη του θηλασμού και του ασφαλούς βρεφικού ύπνου

 

Οι πατέρες μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο κατά πόσο ένα βρέφος θηλάζει και τοποθετείται για να κοιμηθεί με ασφάλεια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε νέους πατέρες, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern και του Νοσοκομείου Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 250 πατέρες, οι οποίοι ερωτήθηκαν δύο έως έξι μήνες μετά τη γέννηση του βρέφους τους. Τα ευρήματα της έρευνας είναι από τα πρώτα που περιγράφουν τις στάσεις και τις εμπειρίες των πατέρων σχετικά με τον θηλασμό και τις πρακτικές ύπνου των βρεφών σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτείας.

Μεταξύ των πατέρων που ήθελαν η μητέρα του βρέφους τους να θηλάσει, το 95% ανέφερε την έναρξη του θηλασμού και το 78% ανέφερε θηλασμό στις οκτώ εβδομάδες. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τα ποσοστά που ανέφεραν οι πατέρες που δεν είχαν γνώμη ή δεν ήθελαν να θηλάσει η μητέρα του βρέφους τους – το 69% αυτών των πατέρων ανέφεραν την έναρξη του θηλασμού και το 33% ανέφεραν θηλασμό στις οκτώ εβδομάδες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι το 99% των πατέρων ανέφεραν ότι έβαλαν το βρέφος τους για ύπνο, αλλά μόνο το 16% εφάρμοσαν και τις τρεις πρακτικές ύπνου του βρέφους που συνιστώνται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (χρήση της θέσης ύπνου με την πλάτη, εγκεκριμένη επιφάνεια ύπνου και αποφυγή μαλακών κλινοσκεπασμάτων). Σχεδόν το ένα τρίτο των πατέρων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχε τουλάχιστον ένα βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης για ασφαλή ύπνο.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι νέοι πατέρες αποτελούν ένα κρίσιμο κοινό για την προώθηση του θηλασμού και του ασφαλούς βρεφικού ύπνου”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. John James Parker, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, παιδίατρος στο Lurie Children’s και παθολόγος στο Northwestern Medicine. Και συνέχισε λέγοντας: “Πολλές οικογένειες δεν αποκομίζουν τα οφέλη για την υγεία από το θηλασμό, επειδή δεν τους παρέχεται η υποστήριξη για να θηλάσουν με επιτυχία. Οι πατέρες πρέπει να συμμετέχουν άμεσα στις συζητήσεις για το θηλασμό και οι πάροχοι πρέπει να περιγράφουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι πατέρες στην επιτυχία του θηλασμού”.

Φυλετικές ανισότητες στα ποσοστά SIDS στις ΗΠΑ

Οι μαύροι πατέρες είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν τη θέση ύπνου με την πλάτη και περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν μαλακά κλινοσκεπάσματα σε σχέση με τους λευκούς πατέρες. Περισσότερα από 3.000 βρέφη πεθαίνουν ετησίως από θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο στις Η.Π.Α. Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό αιφνίδιου απροσδόκητου βρεφικού θανάτου (SIDS) των μαύρων βρεφών είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των λευκών βρεφών και οι μη ασφαλείς πρακτικές ύπνου μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή τη διαφορά, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Οι πατέρες πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές για όλες τις πρακτικές ασφαλούς ύπνου για τα βρέφη τους”, δήλωσε η Parker. Και συμπλήρωσε: “Για να μειωθούν οι φυλετικές ανισότητες στον αιφνίδιο απροσδόκητο βρεφικό θάνατο, χρειαζόμαστε προσαρμοσμένες στρατηγικές για την αύξηση των πρακτικών ασφαλούς βρεφικού ύπνου στη μαύρη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων εκστρατειών για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και προγραμμάτων επισκέψεων στο σπίτι. Αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και τους δύο γονείς για να είναι πιο αποτελεσματικές”.

Νέα έρευνα αναδεικνύει τις μοναδικές ανάγκες των νέων πατέρων

Αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι μπαμπάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία των παιδιών και των οικογενειών, ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Craig Garfield, καθηγητής παιδιατρικής και ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Feinberg και παιδίατρος του Lurie Children’s, συνεργάστηκε με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Γεωργίας για την ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή του νέου εργαλείου έρευνας που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη και ονομάζεται Σύστημα Παρακολούθησης Αξιολόγησης Κινδύνου Εγκυμοσύνης (PRAMS) για μπαμπάδες.

Το εργαλείο διαμορφώθηκε με βάση το PRAMS, ένα ετήσιο εργαλείο επιτήρησης που το CDC και τα τμήματα δημόσιας υγείας χρησιμοποιούν για περισσότερα από 35 χρόνια για την έρευνα νέων μητέρων. Το PRAMS for Dads παρέχει, για πρώτη φορά, δεδομένα σχετικά με τις μοναδικές ανάγκες των νέων πατέρων. Η έρευνα συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας και τις εμπειρίες των ανδρών κατά την είσοδό τους στην πατρότητα.

“Ως παιδίατροι, εστιάζουμε στο πώς να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των παιδιών, με τον επιτυχή θηλασμό και τις πρακτικές ασφαλούς ύπνου να αποτελούν δύο βασικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών”, δήλωσε ο Garfield, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής του Family & Child Health Innovations Program (FCHIP) στο Lurie Children’s. Και συνέχισε λέγοντας: “Η μελέτη μας αναδεικνύει το γεγονός ότι οι πατέρες παίζουν μεγάλο ρόλο και στις δύο αυτές συμπεριφορές, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθούν οι πατέρες”.

Για παράδειγμα, ο Garfield δήλωσε ότι διαπίστωσαν ότι οι πατέρες με πτυχίο κολλεγίου είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι το μωρό τους θήλαζε και ότι ήταν πιο πιθανό να λάβουν καθοδήγηση σχετικά με την ασφάλεια του βρεφικού ύπνου. “Για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της υγείας των παιδιών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο θηλασμός και η καθοδήγηση για τον ασφαλή ύπνο φθάνουν ισότιμα σε όλους τους νέους γονείς”, δήλωσε ο Garfield.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ