0,00 €

No products in the cart.

Οδηγός επιβίωσης για νέες μητέρες

Οι πρώτες εβδομάδες με το μωράκι σας στο σπίτι θα είναι ιδιαίτερες και άκρως κουραστικές. Ωστόσο όσο απαιτητική και αν είναι αυτή η περίοδος για εσάς και το μικρό σας, μέχρι να μπουν σε μια κανονικότητα τα πράγματα, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε. Για αυτό σας προτείνουμε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και προπάντων να μην πνιγείτε σε μια κουταλιά νερό, εφόσον όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει θέληση και σωστή οργάνωση.

Για να μπορέσετε να την βγάλετε καθαρή το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, δείτε τα χρήσιμα tips που ακολουθούν:

 1. Φροντίστε να κοιμάστε όσο κοιμάται και το μωρό – Προσπαθήστε να παίρνετε την ξεκούραση που τόσο χρειάζεστε, συγχρονίζοντας κατά κάποιον τρόπο τον δικό σας ύπνο με αυτόν του μωρού σας.
 2. Ταΐστε το μωρό σας όσο και όταν θέλει – Δεν είναι αναγκαίο να τηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ταΐσματος, καθώς κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, όπως και οι ανάγκες του.
 3. Προσπαθήστε από την αρχή να κοιμίζετε το βρέφος στην κούνια του και όχι στην αγκαλιά σας – Για τη συγκεκριμένη πράξη ο μελλοντικός εαυτός σας θα σας ευγνωμονεί
 4. Κρατήστε το μωρό σας ξύπνιο κατά τη διάρκεια του ταΐσματος – Έτσι, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να έχετε τον έλεγχο των γευμάτων του.
 5. Μην κάνετε υπερβολική ησυχία όσο κοιμάται το μωρό – Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται τα νεογέννητα δεν είναι συνηθισμένα στην απόλυτη ησυχία. Για αυτό καλό θα ήταν να συνεχιστεί αυτή η συνήθεια, ώστε να μπορούν να κοιμούνται πιο εύκολα και να διευκολύνεται έτσι και η δική σας ζωή.
 6. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού ο οργανισμός σας εξαντλείται γρηγορότερα, γι‘ αυτό μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό – Η καλή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 7. Ενθαρρύνετε και επιτρέψτε στον καλό σας να φροντίσει μόνος του το μωρό – Πέρα από το ότι αυτό θα σας προσφέρει στιγμές ξεκούρασης είναι πολύ σημαντική η καλλιέργεια και ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ πατέρα και παιδιού.
 8. Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και να μην παραλείπετε τα γεύματά σας – Η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, ιδιαιτέρως για τις θηλάζουσες νέες μητέρες. Ο οργανισμός σας συνεχίζει να είναι απαιτητικός κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, γι’ αυτό μην αμελείτε τα μικρά και υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 9. Καταγράψτε όλες σας τις απορίες πριν σας επισκεφτεί ο παιδίατρος – Οι απορίες και οι ερωτήσεις σας σίγουρα θα είναι πολλές, ωστόσο ο παιδίατρος σας θα είναι στο πλευρό σας προκειμένου να σας τις λύσεις, ακόμα και για να σας καθησυχάσει. Ωστόσο, λίγη οργάνωση δεν βλάπτει.
 10. Μην απογοητεύεστε αν δυσκολεύεστε στο θηλασμό – Εάν επιλέξετε να θηλάσετε ο μωράκι σας, δείξτε επιμονή και ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση γιατί καμία νέα μανούλα δεν έχει γεννηθεί με master σ’ αυτό.
 11. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με τα υπόλοιπα – Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και διαφορετικές θα είναι και οι αντιδράσεις του. Μην μπείτε στην διαδικασία να συγκρίνετε το μικρό σας με το ξαδερφάκι του, με το παιδί της κολλητή σας κτλ.
 12. Τηρήστε ευλαβικά την καθημερινή τελετουργία του μπάνιου πριν τον ύπνο – Είναι ιδιάζουσας σημασίας το μωράκι σας να απολαμβάνει ένα χαλαρωτικό μπανάκι προτού κοιμηθεί.
 13. Μην ανησυχείτε ότι κακομαθαίνετε το μωρό σας – Στην αρχή το μωράκι σας θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας μόνο μέσω του κλάματος του, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρατηρείτε το πότε ή το πώς κλαίει, τη διάρκεια, την ένταση κ.ά. ώστε να συνηθίσετε το πώς αντιδρά το μικρός σας και να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε πότε χρειάζεται τι.
 14. Οτιδήποτε και να συμβαίνει στο σπίτι σας, μπορεί να περιμένει – Οι δουλειές, η καθαριότητα κτλ. μπορεί να αποτελούν υποχρεώσεις σας, ωστόσο στην παρούσα φάση το μωρό σας έχει προτεραιότητα, γι΄ αυτό μην πανικοβάλλεστε με το παραμικρό.
 15. Ζητήστε βοήθεια εάν δείτε ότι δεν τα βγάζετε πέρα μόνες σας – Δεν είναι κακό να ζητήσετε βοήθεια από τα οικεία σας πρόσωπα, ειδικά το πρώτο διάστημα που θα έχετε το μωράκι σας στο σπίτι.

Μην παραλείψετε να βάλετε τα παραπάνω σε εφαρμογή με την επιστροφή σας στο σπίτι από το μαιευτήριο… and you thank us later! Α! Μην ξεχνάτε πως για το πρώτο διάστημα σχεδόν κάθε μέρα θα είναι διαφορετική, γι’ αυτό να έχετε υπομονή και επιμονή. Αφήστε στην άκρη το άγχος και απολαύστε αυτές τις μοναδικές στιγμές της νέας σας οικογένειας!

Φωτεινή Ανδριάνα Σταμογιώργου

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ