0,00 €

No products in the cart.

Ο θηλασμός μεταβάλλει το έντερο του βρέφους με τρόπους που ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ο μητρικός θηλασμός, ακόμη και εν μέρει παράλληλα με τη σίτιση με φόρμουλα, αλλάζει τη χημική σύσταση – ή το μεταβολισμό – του εντέρου ενός βρέφους με τρόπους που επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μπορεί να ενισχύσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων χρόνια αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα του CU Boulder. “Για όσους δυσκολεύονται με τον αποκλειστικό θηλασμό, η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι το μωρό σας μπορεί ακόμα να έχει σημαντικά οφέλη αν θηλάσετε όσο περισσότερο μπορείτε”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Tanya Alderete, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο CU Boulder. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο περιοδικό npj Metabolic Health and Disease, προσδιορίζει επίσης συγκεκριμένους μεταβολίτες που οι κατασκευαστές μπορεί να θέλουν να εξετάσουν την προσθήκη σε βρεφικές φόρμουλες για να βελτιστοποιήσουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και σχετικά με τις ενώσεις που θα πρέπει να προσπαθήσουν να αφήσουν έξω. “Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, ορισμένοι μολυσματικοί παράγοντες που βρίσκονται στη φόρμουλα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη νευροαναπτυξιακή πορεία”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Bridget Chalifour, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο του Alderete.

 

Μια “κάρτα υγείας” για το έντερο

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε αυτό που είναι γνωστό ως “μεταβολισμός των κοπράνων” – την ποικιλόμορφη συλλογή μεταβολιτών που βρίσκονται στο έντερο και αποβάλλονται με τα κόπρανα. Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου ως υποπροϊόν του μεταβολισμού της τροφής και φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και άλλα όργανα. Το μητρικό γάλα, η φόρμουλα και οι στερεές τροφές περιέχουν επίσης μεταβολίτες. Ενώ οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό τα βακτήρια που κατοικούν στον οργανισμό μας, ή το μικροβίωμα, για να κατανοήσουν καλύτερα την ανθρώπινη υγεία, ο αναδυόμενος τομέας της “μεταβολωμικής” πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. “Η εξέταση του μικροβιώματος του εντέρου μας λέει ποια βακτήρια υπάρχουν εκεί, ενώ η εξέταση του μεταβολισμού των κοπράνων μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε τι κάνουν”, δήλωσε ο Chalifour. “Είναι κάτι σαν μια κάρτα αξιολόγησης της υγείας του εντέρου”.

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα κοπράνων από 112 βρέφη ηλικίας 1 και 6 μηνών και συνεργάστηκε με τον Donghai Liang, επίκουρο καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, και άλλους συναδέλφους για να αναλύσουν χημικά ποιοι μεταβολίτες ήταν παρόντες. Ομαδοποίησαν τα βρέφη με βάση το πόσο θήλαζαν έναντι της διατροφής με φόρμουλα. Στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά έκαναν γνωστικά, κινητικά και γλωσσικά τεστ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα δείγματα από τα βρέφη των διαφορετικών ομάδων σίτισης περιείχαν σημαντικά διαφορετικά επίπεδα μεταβολιτών. Για παράδειγμα, σε ηλικία 1 μηνός, 17 μεταβολίτες ήταν πιο άφθονοι όσο περισσότερο ένα μωρό θηλάζονταν και 40 ήταν πιο άφθονοι όσο περισσότερο ένα μωρό τρέφονταν με φόρμουλα. Όταν εξέτασαν πιο προσεκτικά συγκεκριμένους μεταβολίτες, οι ερευνητές εντόπισαν 14 που σχετίζονταν επίσης με διαφορές στις βαθμολογίες των τεστ στην ηλικία των 2 ετών. Με μία μόνο αξιοσημείωτη εξαίρεση, την καφεΐνη, όσο περισσότερους μεταβολίτες που σχετίζονται με το μητρικό γάλα είχε ένα μωρό στα κόπρανά του, τόσο καλύτερα τα πήγαινε στα γνωστικά τεστ ως νήπια (περισσότερα για την καφεΐνη αργότερα). Όσο περισσότερους μεταβολίτες που σχετίζονται με τη διατροφή με βρεφικό γάλα είχαν, τόσο χειρότερα τα πήγαιναν. “Η συνέπεια αυτών των αποτελεσμάτων είναι εντυπωσιακή και υποστηρίζει τα οφέλη του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μητρικού θηλασμού στην πρώιμη ζωή”, δήλωσε ο Alderete.

 

Ορισμένοι μεταβολίτες που σχετίζονται με τη φόρμουλα

Ένας ιδιαίτερα ευεργετικός μεταβολίτης ήταν η χοληστερόλη: Τόσο στον 1 όσο και στους 6 μήνες, όσο περισσότερο θήλαζε ένα μωρό τόσο περισσότερη χοληστερόλη είχε στα κόπρανά του. Και όσο περισσότερη χοληστερόλη είχαν τα μωρά στα κόπρανά τους, τόσο καλύτερα τα πήγαιναν στα γνωστικά τεστ. Αυτό είναι λογικό, καθώς το λιπαρό οξύ είναι κρίσιμο για τη δημιουργία υγιών κυκλωμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, το 80% έως 90% του όγκου του εγκεφάλου αναπτύσσεται κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Αντίθετα, όσο περισσότερο ένα μωρό τρέφονταν με φόρμουλα, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα ενός μεταβολίτη που ονομάζεται καδαβερίνη, ενός γνωστού μολυσματικού παράγοντα που σχηματίζεται μέσω της ζύμωσης. Στη μελέτη, όσο περισσότερο ένα παιδί τρέφονταν με φόρμουλα, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της καδαβερίνης και τόσο χαμηλότερα ήταν τα αποτελέσματα των τεστ στην ηλικία των 2 ετών. Ενώ η ένωση θεωρείται τοξίνη σε υψηλότερα επίπεδα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων επιτρέπει χαμηλά επίπεδα στο βρεφικό γάλα. “Ίσως οι κατασκευαστές βρεφικών τροφών θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο να μηδενίσουν τα επίπεδα αυτής της ένωσης”, δήλωσε ο Chalifour. Είναι ενδιαφέρον ότι τα μωρά που θήλαζαν είχαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στα κόπρανά τους – ίσως επειδή οι μητέρες μπορεί να θήλαζαν πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης, ενός διεγερτικού, συσχετίστηκαν με χειρότερες γνωστικές βαθμολογίες. Η προγεννητική έκθεση στην καφεΐνη έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με χαμηλότερες βαθμολογίες νευροανάπτυξης και οι ειδικοί συνιστούν όχι περισσότερο από 12 ουγκιές ή ενάμιση φλιτζάνι καφέ την ημέρα για τις έγκυες γυναίκες.

 

Όχι όλα ή τίποτα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 63% των βρεφών θηλάζουν αποκλειστικά αμέσως μετά τη γέννηση. Μέχρι τους έξι μήνες, μόνο το ένα τέταρτο των βρεφών στις ΗΠΑ θηλάζουν αποκλειστικά. Η Alderete αναγνωρίζει ότι για ορισμένους γονείς ο θηλασμός δεν είναι εφικτός. Ελπίζει ότι η έρευνά της μπορεί τελικά να βοηθήσει τους κατασκευαστές να βελτιώσουν τη φόρμουλα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μητρικό γάλα. Και τονίζει ότι επειδή ένα παιδί δεν θήλασε δεν σημαίνει ότι θα έχει νευροαναπτυξιακά ελλείμματα. Οι πρώιμες συνήθειες διατροφής είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στο πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος. Το μήνυμά της προς τους νέους γονείς που δυσκολεύονται να θηλάσουν αποκλειστικά: Μην τα παρατάτε. Δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. “Και μόνο η αύξηση της αναλογίας του μητρικού γάλακτος σε σχέση με το γάλα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού σας”, δήλωσε η ίδια.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ