0,00 €

No products in the cart.

Ο RSV αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία, αλλά το κοινό γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτόν

Καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποφασίζουν αν θα εγκρίνουν ένα εμβόλιο κατά του RSV για ενήλικες 60 ετών και άνω, μια νέα έρευνα του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Annenberg διαπιστώνει ότι το αμερικανικό κοινό είναι ελλιπώς ενημερωμένο σχετικά με τον ιό, δεν γνωρίζει τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του και διστάζει περισσότερο να συστήσει το εμβόλιο σε εγκύους παρά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Παγκοσμίως, ο RSV είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στα μωρά. Αν και τα συμπτώματά του είναι συνήθως ήπια, ο εξαιρετικά μεταδοτικός RSV ή αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία, ακόμη και θάνατο σε βρέφη και ηλικιωμένους. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, σχεδόν όλα τα παιδιά αρρωσταίνουν από τον RSV, ο οποίος ήταν μία από τις τρεις ασθένειες – μαζί με τη γρίπη και το Covid-19 – που συνέβαλαν στην “τριπλή επιδημία” του περασμένου χειμώνα, η οποία κατέκλυσε ορισμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Το CDC εκτιμά ότι 58.000 έως 80.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται ετησίως εξαιτίας του.

Μετά από δεκαετίες έρευνας, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει εμβόλια κατά του RSV. Τον Μάιο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε δύο εμβόλια κατά του RSV για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό το καλοκαίρι είναι πιθανό να εγκρίνει ένα μητρικό εμβόλιο κατά του RSV για τις εγκύους, ώστε να περάσουν τα αντισώματα στα έμβρυα για την πρόληψη του RSV στα βρέφη από τη γέννηση έως την ηλικία τουλάχιστον έξι μηνών.

Η έρευνα σε περισσότερους από 1.600 ενήλικες διαπιστώνει ότι λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (49%) ήταν πιθανό να συστήσουν το εμβόλιο κατά του RSV, εάν εγκριθεί από τον FDA, σε μια έγκυο φίλη ή μέλος της οικογένειας. Αντίθετα, οι περισσότεροι Αμερικανοί (63%) θα συνιστούσαν το εμβόλιο κατά του RSV σε φίλο ή μέλος της οικογένειας ηλικίας 65 ετών και άνω. (Όταν διεξήχθη η έρευνα, ο FDA είχε ήδη εγκρίνει το εμβόλιο για ενήλικες 60 ετών και άνω, αν και τα εμβόλια δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα).

“Όσοι θυμούνται το άγχος που προκάλεσε στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο φθινόπωρο η τριπλοεμβολία, θα καταλάβουν γιατί τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι έγκυες θα πρέπει να συζητήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τη σκοπιμότητα του εμβολιασμού κατά του RSV”, δήλωσε η Kathleen Hall Jamieson, διευθύντρια του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Annenberg (APPC) του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και διευθύντρια της μελέτης.

Έρευνα του APPC για την επιστήμη και τη γνώση της δημόσιας υγείας του Annenberg

Τα στοιχεία της έρευνας προέρχονται από το 11ο κύμα ενός εθνικά αντιπροσωπευτικού πάνελ 1.601 ενηλίκων των ΗΠΑ, που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021 και διεξήχθη για λογαριασμό του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Annenberg από την SSRS, μια ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας αγοράς. Αυτό το κύμα της έρευνας Annenberg Science and Public Health Knowledge (ASAPH) διεξήχθη από τις 31 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2023 και έχει περιθώριο δειγματοληπτικού σφάλματος (MOE) ± 3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%.

Υποεκτίμηση του επιπολασμού του RSV – αλλά επίγνωση της πιθανής σοβαρότητας

Το ένα τέταρτο του κοινού (27%) εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο να προσβληθεί ή να προσβληθεί κάποιο μέλος της οικογένειάς του από RSV, ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο (33%) που ανησυχούσε στην έρευνά μας του Ιανουαρίου, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της τριπλής επιδημίας. Η μείωση της ανησυχίας δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο RSV κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, και υπήρξε κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για την έξαρση των κρουσμάτων τον περασμένο χειμώνα που, σε συνδυασμό με τα κρούσματα γρίπης και Covid-19, γέμισαν ορισμένα νοσοκομεία.

Ο επιπολασμός αυτής της κοινής ασθένειας υποτιμάται κατά πολύ από το κοινό. Μόνο το 22% στην τρέχουσα έρευνα δηλώνει ότι γνωρίζει παιδιά που έχουν νοσήσει από RSV — και μεταξύ αυτών των ερωτηθέντων, πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι γνωρίζουν μόνο ένα ή δύο παιδιά που έχουν νοσήσει. Στην ερώτηση πόσα παιδιά προσβάλλονται από RSV πριν από την ηλικία των δύο ετών, το 2% των ερωτηθέντων απαντά “σχεδόν όλα”. Σύμφωνα με το CDC, “σχεδόν όλα τα παιδιά θα έχουν υποστεί λοίμωξη RSV μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους”.

Αλλά μεταξύ των ανθρώπων που λένε ότι γνωρίζουν παιδιά που έχουν προσβληθεί από RSV, η πιθανή σοβαρότητά του είναι σαφής. Μεταξύ αυτών των ερωτηθέντων, πάνω από τους μισούς (54%) λένε ότι η ασθένεια ήταν λίγο ή πολύ σοβαρή. “Τα περισσότερα παιδιά με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα δεν εξετάζονται για RSV, αλλά όταν ένα παιδί αρρωστήσει σοβαρά, είναι πιο πιθανό το παιδί αυτό να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις”, δήλωσε ο Jamieson. Ενώ ο RSV μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία, το CDC λέει ότι συνήθως προκαλεί ήπια, κρυολογημένα συμπτώματα – όπως ρινική καταρροή, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, συριγμό και μειωμένη όρεξη – και συχνά συγχέεται με κρυολόγημα ή γρίπη.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι κάποιοι δεν εμφανίζουν σοβαρή ασθένεια. Ανάμεσα σε 100 μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών που προσβάλλονται από RSV, 1 έως 2 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία, λέει το CDC. Παρόλο που οι θάνατοι που σχετίζονται με τον RSV είναι “ασυνήθιστοι” στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις συμβαίνουν με έναν εκτιμώμενο ρυθμό 100 έως 500 ετησίως για παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με το CDC. Παγκοσμίως οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών που οφείλονται στον RSV ξεπερνούν τις 100.000 ετησίως.

Πολύ λιγότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι γνωρίζουν ηλικιωμένους ενήλικες που έχουν προσβληθεί από RSV. Μόνο το 6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον ηλικίας 65 ετών και άνω που έχει νοσήσει από RSV. Μεταξύ αυτής της ομάδας των ερωτηθέντων, οι περισσότεροι (71%) λένε ότι γνωρίζουν ένα ή δύο άτομα που έχουν νοσήσει και οι περισσότεροι (72%) λένε ότι η λοίμωξη ήταν λίγο ή πολύ σοβαρή. Το CDC αναφέρει ότι μεταξύ των ενηλίκων 65 ετών και άνω, υπάρχουν 60.000 έως 160.000 νοσηλείες ετησίως από RSV και 6.000 έως 10.000 θάνατοι.

Μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον RSV

Μόνο μικρά τμήματα του αμερικανικού κοινού απαντούν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τον RSV. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι σίγουροι. Η έρευνα διαπίστωσε ότι:

 • Συμπτώματα: Λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους (18%) γνωρίζουν ότι είναι πιο ακριβές να πούμε ότι ο RSV συνήθως προκαλεί ήπια, κρυολογημένα συμπτώματα παρά σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή (38%). Και το 44% δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο.
 • Επιμονή: Λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους (17%) γνωρίζουν ότι είναι πιο ακριβές να πούμε ότι ο RSV μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες σε σκληρές επιφάνειες, όπως τα κάγκελα του τραπεζιού ή της κούνιας, παρά να πούμε ότι ο RSV δεν μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες σε αυτές τις σκληρές επιφάνειες (9%). Οι περισσότεροι άνθρωποι (75%) δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι.
 • Επανεμφάνιση: Λιγότεροι από 4 στους 10 ανθρώπους (38%) γνωρίζουν ότι είναι πιο ακριβές να λέμε ότι όταν ένα άτομο προσβληθεί από RSV, μπορεί να ξαναπροσβληθεί. Μόνο το 2% πιστεύει λανθασμένα ότι είναι πιο ακριβές να πούμε ότι δεν μπορεί να ξανακολλήσει RSV, αλλά το 60% λέει ότι δεν είναι σίγουρο.
 • Διάδοση του ιού: Λίγο περισσότεροι από 4 στους 10 ανθρώπους (42%) γνωρίζουν ότι είναι πιο ακριβές να πούμε ότι είναι δυνατόν να πάθει και να μεταδώσει κανείς τον RSV πριν παρουσιάσει συμπτώματα από το να πούμε ότι δεν είναι δυνατόν (3%). Αλλά πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) δεν είναι σίγουροι.
 • Εμβόλιο για ηλικιωμένους ενήλικες: Μόλις το 13% γνώριζε τη στιγμή που διεξήχθη η έρευνα για την ύπαρξη εγκεκριμένου από τον FDA εμβολίου κατά του RSV για ηλικιωμένους ενήλικες, ενώ το 18% δήλωσε ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο. Σχεδόν 7 στους 10 ανθρώπους (69%) δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι. (Ο FDA ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά του RSV για ενήλικες 60 ετών και άνω στις 3 Μαΐου 2023 και το δεύτερο στις 31 Μαΐου, στην αρχή της περιόδου διεξαγωγής της έρευνας. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του CDC, γνωστή ως ACIP, συνεδριάζει σήμερα για το αν το CDC θα πρέπει να συστήσει αυτά τα εμβόλια και, αν ναι, για ποιες ηλικίες).
 • Εμβόλιο για τις εγκύους: Μόλις 1 στα 5 άτομα (20%) γνώριζε όταν διεξήχθη η έρευνα ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο κατά του RSV για τις εγκύους προς όφελος των νεογέννητων, ενώ το 7% πίστευε ότι υπάρχει. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (73%) δεν ήταν σίγουροι. “Ωστόσο”, σημείωσε ο Jamieson, “δεδομένου ότι μια συμβουλευτική ομάδα του FDA είχε συστήσει την έγκριση σε εκείνο το σημείο, θα περιμέναμε ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το αν υπήρχε ή όχι εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο”.
 • Εμβόλιο για βρέφη και παιδιά: Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους (19%) γνωρίζει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο κατά του RSV για βρέφη και παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 11% λέει λανθασμένα ότι υπάρχει και το 70% δεν είναι σίγουρο.

Λιγότεροι από τους μισούς αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του RSV

Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναγνώρισαν ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του RSV (οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν όλα όσα ισχύουν):

 • Συριγμός: το 46% γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα σύμπτωμα
 • ρινική καταρροή: 38% γνωρίζουν ότι αυτό είναι σύμπτωμα
 • Παύσεις στην αναπνοή: 33% γνωρίζουν ότι αυτό είναι σύμπτωμα
 • Μειωμένη δραστηριότητα: 32% γνωρίζουν ότι αυτό είναι σύμπτωμα
 • Μειωμένη όρεξη: Το 29% γνωρίζει ότι αυτό είναι σύμπτωμα

Πολύ λίγοι άνθρωποι επέλεξαν λανθασμένα μη αναπνευστικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον RSV:

 • Ίκτερος του δέρματος: 5% λανθασμένα λένε ότι αυτό είναι σύμπτωμα του RSV
 • Αυθόρμητοι μώλωπες: 2% λέει λανθασμένα ότι αυτό είναι σύμπτωμα του RSV
 • Αιμορραγία των ούλων: 2% λέει εσφαλμένα ότι αυτό είναι σύμπτωμα του RSV
Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ