0,00 €

No products in the cart.

Νέα μελέτη: Τα video games δεν προκαλούν βλάβη στις γνωστικές ικανότητες των μικρών παιδιών

Νέα ερευνητικά ευρήματα αμφισβητούν τους φόβους που ακούνε εδώ και χρόνια οι γονείς ότι τα παιδιά που περνούν ώρα με την ώρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή επιλέγουν παιχνίδια συγκεκριμένων ειδών, πρόκειται να εκδηλώσουν ανθυγιεινά αποτελέσματα στις γνωστικές τους ικανότητες.

“Οι μελέτες μας δεν έδειξαν καμία τέτοια σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έπαιζαν τα παιδιά και τι είδους παιχνίδια επέλεγαν”, δήλωσε ο Jie Zhang, αναπληρωτής καθηγητής προγράμματος σπουδών και διδασκαλίας στο Κολέγιο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Χιούστον και μέλος της ερευνητικής ομάδας.  Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες των βιντεοπαιχνιδιών 160 διαφορετικών μαθητών προεφηβικής ηλικίας σε δημόσια σχολεία της πόλης (το 70% προερχόταν από νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα), η οποία αντιπροσωπεύει μια ηλικιακή ομάδα που έχει μελετηθεί λιγότερο σε προηγούμενες έρευνες. Οι συμμετέχοντες μαθητές ανέφεραν ότι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια κατά μέσο όρο 2,5 ώρες ημερησίως, ενώ οι πιο φανατικοί παίκτες της ομάδας έπαιζαν έως και 4,5 ώρες κάθε μέρα.

Η ομάδα εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του παιχνιδιού βιντεοπαιχνιδιών των μαθητών και των επιδόσεών τους στο τυποποιημένο τεστ Cognitive Ability Test 7, γνωστό ως CogAT, το οποίο αξιολογεί τις λεκτικές, ποσοτικές και μη λεκτικές/χωρικές δεξιότητες. Το CogAT επιλέχθηκε ως τυποποιημένο μέτρο, σε αντίθεση με τους βαθμούς που αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί ή τις αυτοαναφερόμενες αξιολογήσεις μάθησης στις οποίες βασίστηκαν προηγούμενα ερευνητικά προγράμματα.

“Συνολικά, ούτε η διάρκεια του παιχνιδιού ούτε η επιλογή των ειδών βιντεοπαιχνιδιών είχαν σημαντικές συσχετίσεις με τις μετρήσεις CogAT. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του παιχνιδιού βιντεοπαιχνιδιών και των γνωστικών επιδόσεων, παρά τα όσα είχαν υποτεθεί”, δήλωσε η May Jadalla, καθηγήτρια στη Σχολή Διδασκαλίας και Μάθησης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ιλινόις και κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

Η μελέτη αποκάλυψε όμως και μια άλλη πλευρά του θέματος. Ορισμένοι τύποι παιχνιδιών που περιγράφονται ότι βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς γνωστικές δεξιότητες δεν παρουσίασαν επίσης μετρήσιμα αποτελέσματα, παρά τα μηνύματα μάρκετινγκ των παιχνιδιών. “Η παρούσα μελέτη βρήκε αποτελέσματα που συνάδουν με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι τύποι παιχνιδιών που φαίνεται να ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες σε νεαρούς ενήλικες δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο σε πολύ μικρότερα παιδιά”, δήλωσε ο C. Shawn Green, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να παίζει; Ίσως, σύμφωνα με την έρευνα. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι ο χρόνος του παιχνιδιού απομάκρυνε τους πιο βαριούς παίκτες από άλλες, πιο παραγωγικές δραστηριότητες – την εργασία στο σπίτι, για να είμαστε συγκεκριμένοι – σε μια διαδικασία, που οι ψυχολόγοι ονομάζουν εκτόπιση. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διαφορές ήταν μικρές μεταξύ των μετρήσεων των γνωστικών ικανοτήτων CogAT των συμμετεχόντων αυτών και των συνομηλίκων τους.

“Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γονείς μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο πολύ για τις γνωστικές αναποδιές μεταξύ των παιδιών που αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια, μέχρι την πέμπτη τάξη. Οι λογικές ποσότητες βιντεοπαιχνιδιών θα πρέπει να είναι εντάξει, γεγονός που θα είναι ευχάριστο νέο για τα παιδιά. Απλά να έχετε το νου σας για εμμονική συμπεριφορά”, δήλωσε ο Zhang. “Όταν πρόκειται για βιντεοπαιχνίδια, η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ γονέων και μικρών παιδιών είναι αρκετά δύσκολη. Τουλάχιστον τώρα καταλαβαίνουμε ότι η εξεύρεση ισορροπίας στην παιδική ανάπτυξη είναι το κλειδί και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά για τα βιντεοπαιχνίδια”, ανέφερε επίσης.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ