0,00 €

No products in the cart.

Νέα Μελέτη: Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στη διατροφή και τη συμπεριφορά των εφήβων

Η έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διατροφή, τη συμπεριφορά, αλλά και την ψυχική υγεία των εφήβων.

Ειδικότερα, δεδομένα από την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιάτρων δείχνουν ότι το 73% των παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου κοιμούνται λιγότερο από οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα.

Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στις σχολικές επιδόσεις και στην συμπεριφορά των παιδιών.
Νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Cincinnati Children’s Hospital Medical Center έδειξε ότι τα προβλήματα ύπνου συνδέονται επίσης με αύξηση του σωματικού βάρους, καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, και ότι οι έφηβοι με έλλειψη ύπνου έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες.

«Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες οι έφηβοι να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακές, ζάχαρη και ζαχαρούχα ροφήματα από όταν κοιμούνται επαρκώς» σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Kara Duraccio.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό SLEEP, συμμετείχαν 93 έφηβοι των οποίων μελετήθηκαν και αναλύθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και ο ύπνος σε δύο διαφορετικές καταστάσεις: (α) για μία εβδομάδα η διάρκεια του ύπνου τους ήταν 6,5 ώρες και (β) για μία εβδομάδα 9,5 ώρες.

Οι ερευνητές μελέτησαν στις διαφορετικές αυτές καταστάσεις την πρόσληψη θερμίδων, τον γλυκαιμικό δείκτη καθώς και το είδος των τροφών που κατανάλωναν.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της έρευνας;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όταν οι έφηβοι κοιμόντουσαν για 6,5 ώρες την ημέρα είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και ζαχαρούχα ροφήματα, όπως αναψυκτικά και λιγότερα φρούτα και λαχανικά, σε σχέση με όταν κοιμόντουσαν παραπάνω.

«Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η έλλειψη ύπνου δεν κάνει του εφήβους να τρώνε παραπάνω σε σχέση με όταν κοιμούνται επαρκώς. Και στις δύο περιπτώσεις προσλαμβάνουν την ίδια ποσότητα θερμίδων. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου κάνει τα παιδιά στην εφηβεία να τρώνε περισσότερο junk food»  τονίζει η Δρ. Duraccio.

Και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι οι κουρασμένοι έφηβοι αναζητούν πηγές ενέργειες που θα τους κρατήσουν μέχρι να πέσουν για ύπνο, για αυτό προτιμούν τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι έφηβοι με έλλειψη ύπνου κατανάλωναν 12 παραπάνω γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά στην εφηβεία δεν κοιμούνται επαρκώς τουλάχιστον τις 180 ημέρες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συνολικά προσλαμβάνουν περίπου 2 κιλά παραπάνω ζάχαρης σε διάστημα ενός έτους.

«Ξέρουμε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι μία επιδημία και γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όμως ο ύπνος δεν είναι συνήθως από τους παράγοντες στους οποίους επικεντρώνονται οι ερευνητές» επισημαίνει η Δρ. Duraccio.

«Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς»

Επιπλέον, τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην ψυχική υγεία των εφήβων ανέδειξε μια ακόμα πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με την οποία ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολία διαχείρισης του άγχους, ακόμα και σε κατάθλιψη.

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επιθετική συμπεριφορά και να είναι επιρρεπείς σε κακές συνήθειες.

Ο ειδικός Δρ. Centofanti αναφέρει ότι τον ύπνο των παιδιών στην εφηβική ηλικία μπορούν να επηρεάσουν πολλοί παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η τεχνολογία.

«Οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές και η χρήση τους τις βραδινές ώρες είναι ένας από τις πιο συνήθεις αιτίες διατάραξης του ύπνου. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού και να αυξήσει το άγχος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος..

Τέλος, σύμφωνα με τον ειδικό, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά, τα τάμπλετ και οι λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον ύπνο, και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αργούν να κοιμηθούν.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ