0,00 €

No products in the cart.

Νέα έρευνα: Τα παιδιά που κινδυνεύουν από αυτισμό δυσκολεύονται να αντιληφθούν την αναντιστοιχία ήχου και βίντεο

Μια νέα έρευνα του Rutgers, που μπορεί τελικά να επιτρέψει πολύ πιο πρώιμες διαγνώσεις αυτισμού, δείχνει ότι τα βρέφη τυπικής ανάπτυξης αντιλαμβάνονται καλύτερα τον συγχρονισμό ήχου-βίντεο από τα βρέφη υψηλού κινδύνου για αυτισμό. Εάν η έρευνα παρακολούθησης αποδείξει ότι τα περισσότερα βρέφη που δεν αντιλαμβάνονται τον μη εναρμονισμένο ήχο και βίντεο αναπτύσσουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσουν την κατάσταση χρόνια νωρίτερα – ένα δυνητικά σημαντικό βήμα, καθώς η έγκαιρη θεραπεία προβλέπει σε μεγάλο βαθμό καλύτερα αποτελέσματα.

“Απέχουμε πολύ από το να το επικυρώσουμε ως διαγνωστικό εργαλείο, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν σίγουρα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει διαγνωστικό εργαλείο”, δήλωσε ο Michael Lewis, διακεκριμένος καθηγητής Παιδιατρικής και Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου και διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Ανάπτυξης του Παιδιού στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson του Rutgers. Ο Michael Lewis, κύριος συγγραφέας της μελέτης, και άλλοι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα παιδιά με ΔΦΑ δυσκολεύονται να αντιληφθούν την οπτικοακουστική ομιλία ως ένα ενιαίο γεγονός και έχουν υποθέσει ότι αυτή η δυσκολία μπορεί να συμβάλλει στις κοινωνικές διαταραχές και τα γλωσσικά ελλείμματα των παιδιών αυτών.

Για να μελετήσουν αν αυτές οι δυσκολίες εμφανίζονται πριν από την ηλικία που είναι σήμερα δυνατό να διαγνωστεί η ΔΦΑ, γενικά γύρω στην ηλικία των 3 ετών, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δύο ομάδες βρεφών ηλικίας 4 έως 24 μηνών, η μία αποτελούμενη από παιδιά των οποίων οι αναπτυξιακές καθυστερήσεις υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο ΔΦΑ και η άλλη αποτελούμενη από παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες και από τις δύο ομάδες δύο τύπους βίντεο με προοδευτικά μεγαλύτερο χρονικό διαχωρισμό μεταξύ εικόνας και ήχου. Το πρώτο βίντεο παρουσίαζε μια μπάλα που έκανε θορύβους καθώς αναπηδούσε σε έναν τοίχο. Τα δεύτερα έδειχναν μια γυναίκα να μιλάει. Όταν παρακολουθούσαν βίντεο με την μπάλα, οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιες επιδόσεις. Ωστόσο, όταν παρακολουθούσαν βίντεο με τη γυναίκα, οι διαφορές ήταν έντονες. Τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη αντιλαμβάνονται οπτικοακουστικά κενά που είναι, κατά μέσο όρο, ένα δέκατο του δευτερολέπτου μικρότερα από εκείνα που αντιλαμβάνονται τα παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Αν και το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση των ερευνητών, ορισμένα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη. Η ικανότητα αντίληψης της οπτικοακουστικής αναντιστοιχίας δεν συσχετίστηκε με το μέγεθος του λεξιλογίου στα παιδιά που ήταν αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν λεξιλόγιο. Εάν ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που ήταν πιο αργά στην αναγνώριση της αναντιστοιχίας ήχου και εικόνας διαγνωστεί στη συνέχεια με αυτισμό – και τα ευρήματα επαναληφθούν με πολύ περισσότερα παιδιά από τα 88 που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη – τα οπτικοακουστικά τεστ μπορεί να αποδειχθούν ένα επαναστατικό διαγνωστικό εργαλείο για μια πάθηση που γίνεται πολύ πιο συχνή, δήλωσε ο Lewis.

Ωστόσο, η επιστημονική επικύρωση είναι μόνο το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση, είπε. Οι ασφαλιστές θα πρέπει να πληρώσουν για τα τεστ και οι παιδίατροι θα πρέπει να τα αγκαλιάσουν προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούνται για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη. “Η έγκαιρη διάγνωση δεν θα μας επιτρέψει να θεραπεύσουμε τη ΔΦΑ σύντομα, αλλά θα επιτρέψει την έγκαιρη παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά στους τομείς αδυναμίας και να τα κατευθύνουν προς τους τομείς δύναμης”, δήλωσε ο Lewis. “Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ευτυχισμένοι άνθρωποι των οποίων η σχολική εκπαίδευση και, τελικά, η σταδιοδρομία τους ταιριάζει απόλυτα, και αυτός είναι σίγουρα ένας εφικτός στόχος για τους περισσότερους”, πρόσθεσε.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ