0,00 €

No products in the cart.

Μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα μηχανήματα παρασκευής βρεφικού γάλακτος σε σκόνη

Μελέτη ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Swansea στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την ασφάλεια παρασκευής βρεφικών τροφών σε σκόνη αποκάλυψε ότι το 85% των 74 μηχανημάτων παρασκευής βρεφικών τροφών που δοκιμάστηκαν από γονείς σε σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να παράγουν νερό που να είναι αρκετά ζεστό ώστε να σκοτώνει όλα τα επιβλαβή βακτήρια στις βρεφικές τροφές, και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των βρεφών. Αυτό συγκρίθηκε με 69 γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη και χρησιμοποιούσαν βραστήρα για να ζεστάνουν το νερό που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος, όπου το 22% ανέφερε θερμοκρασίες νερού που δεν ήταν αρκετά ζεστές ώστε να σκοτώσουν όλα τα επιβλαβή βακτήρια. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των βρεφών στο Ηνωμένο Βασίλειο τρέφονται με βρεφικό γάλα κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 88% μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.

Τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα έχουν υψηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικών λοιμώξεων σε σύγκριση με τα βρέφη που θηλάζουν, ο οποίος μπορεί να αποδοθεί, εν μέρει, σε βακτηριακή μόλυνση από: την ίδια τη σκόνη του βρεφικού γάλακτος (η οποία δεν μπορεί να γίνει αποστειρωμένη), τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη σίτιση, καθώς και την προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος με ακάθαρτα χέρια. Για να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τέτοιων λοιμώξεων, το NHS έχει υιοθετήσει τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος πρέπει να βράζεται και να ψύχεται, ώστε να βρίσκεται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70οC για την εξάλειψη των βακτηρίων. Η μελέτη, η οποία διερεύνησε την ασφάλεια των πρακτικών παρασκευής βρεφικών τροφών σε σύγκριση με τις κατευθυντήριες γραμμές του NHS, χρησιμοποίησε κοινοτικές επιστημονικές μεθόδους και συμμετείχαν γονείς βρεφών ηλικίας έως 12 μηνών. Περίπου οι μισοί από τους 143 γονείς (74 άτομα) χρησιμοποιούσαν μηχανήματα παρασκευής βρεφικών τροφών, ενώ οι υπόλοιποι 69 γονείς χρησιμοποιούσαν βραστήρες για να βράσουν το νερό για την παρασκευή βρεφικών τροφών.

Η Δρ Aimee Grant, ανώτερη λέκτορας στη Δημόσια Υγεία, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Η μελέτη δεν είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα: “Ανησύχησα όταν διαπίστωσα ότι από τα 74 μηχανήματα παρασκευής βρεφικών τροφών που δοκιμάστηκαν από τους γονείς, το 85% φάνηκε να μην επιτυγχάνει θερμοκρασία τουλάχιστον 70οC, η οποία, σύμφωνα με το NHS, απαιτείται για να σκοτωθούν όλα τα βακτήρια που μπορούν να ζήσουν στις βρεφικές τροφές σε σκόνη. Αν κάποιοι γονείς ανησυχούν, θα τους συμβούλευα να αγοράσουν ένα θερμόμετρο τροφίμων και να ελέγξουν τη θερμοκρασία μόνο του ζεστού νερού που βγαίνει από το μηχάνημα (αλλά να μην χρησιμοποιήσουν αυτό το ελεγμένο νερό σε μια τροφή, λόγω πιθανής μόλυνσης)- αν είναι κάτω από 70 βαθμούς, μην χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος και επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του μηχανήματος”. Η Jonie Cooper, ένας γονέας που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: “Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά το μηχάνημα προετοιμασίας, χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση για ένα μπουκάλι με φόρμουλα 4 ουγκιών, πήρα θερμοκρασία 52οC. Όταν το είδα αυτό σοκαρίστηκα, επειδή εμπιστευόμουν το μηχάνημα ότι ακολουθούσε τις οδηγίες του NHS σχετικά με τη θερμοκρασία του νερού, επειδή είχε σχεδιαστεί ειδικά για μωρά. Συμβουλεύω τους γονείς που χρησιμοποιούν μηχάνημα προετοιμασίας να ελέγχουν τη θερμοκρασία του νερού”.

Η μελέτη συνιστά ισχυρότερη προστασία των καταναλωτών όσον αφορά την εμπορία των συσκευών παρασκευής βρεφικών τροφών, ώστε να προστατευθούν τα βρέφη από βακτηριακή μόλυνση που σχετίζεται με τις βρεφικές τροφές. Είναι σημαντικό το γάλα να παρασκευάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι από τη μόλυνση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή και θάνατο. Οι ερευνητές ζητούν να επικαιροποιηθούν οι απαιτήσεις επισήμανσης των βρεφικών παρασκευασμάτων ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες του NHS και του ΠΟΥ, εμφανίζοντας πληροφορίες ότι τα βρεφικά παρασκευάσματα σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένα, τη βέλτιστη θερμοκρασία νερού και τους κινδύνους από τη μη χρήση επαρκώς ζεστού νερού, ενώ παράλληλα αναφέρουν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών και της τακτικής αποστείρωσης όλων των συσκευών σίτισης.

Η μελέτη συνιστά επίσης να κοινοποιούνται αυτά τα μηνύματα δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της προγεννητικής και μεταγεννητικής υποστήριξης της βρεφικής σίτισης, σύμφωνα με τις οδηγίες της πρωτοβουλίας UNICEF “Φιλικό προς τα μωρά”. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα συμβουλεύει ότι οι βακτηριακές γαστρεντερικές λοιμώξεις σε βρέφη, ιδίως εκείνες που οδηγούν σε νοσηλεία, θα πρέπει να αντιστοιχιστούν σε παρτίδες βρεφικών τροφών και στον σχετικό εξοπλισμό προετοιμασίας, ώστε να παρασχεθούν πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενημερώσουν για μέτρα βελτίωσης της ασφάλειας των πρακτικών διατροφής βρεφών με βρεφικές τροφές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καθηγητής Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της FSA, δήλωσε: “Τα ευρήματα αυτού του έργου υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή βρεφικών τροφών έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 70°C, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ