0,00 €

No products in the cart.

Μελέτη διαπιστώνει ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών από τους άνδρες δεν επηρέασε αρνητικά την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια χρονοβόρα και συχνά αγχωτική διαδικασία γονιμότητας. Ωστόσο, πώς αυτό το άγχος επηρεάζει την επιτυχία της; Οι ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, αξιολόγησαν τις επιπτώσεις του άγχους και της κατάθλιψης στους άνδρες στη γονιμότητα και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα ευρήματά τους δεν αποκαλύπτουν καμία συσχέτιση μεταξύ του άγχους, ανεξάρτητα από τη χρήση αντικαταθλιπτικών, στα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή στο ποσοστό γεννήσεων ζώντων παιδιών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Human Reproduction.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι παρά τις ανησυχίες του παρελθόντος σχετικά με τις επιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στη γονιμότητα, η θεραπεία δεν πρέπει να παρακρατείται από τους άνδρες που αντιμετωπίζουν άγχος ή κατάθλιψη”, δήλωσε ο Zachary Walker, MD, συνεργάτης αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στο Κέντρο Υπογονιμότητας και Αναπαραγωγικής Χειρουργικής στο Brigham. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια εθελοντική, βασισμένη σε έρευνα μελέτη, συλλέγοντας απαντήσεις από 222 άνδρες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε κέντρο γονιμότητας συνδεδεμένο με νοσοκομείο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2022, χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). Οι συμμετέχοντες που σημείωσαν οκτώ ή υψηλότερη βαθμολογία στις υποενότητες της έρευνας θεωρήθηκαν ότι είχαν άγχος ή κατάθλιψη, αντίστοιχα. Η μελέτη αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των καταστάσεων ψυχικής υγείας και των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης και των ποσοστών γεννήσεων ζώντων, καθώς και διαφόρων παραμέτρων σπέρματος, ενώ εξέτασε επίσης τον επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας και της χαμηλής λίμπιντο μεταξύ της ομάδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 22,5% των ερωτηθέντων αντιμετώπιζε άγχος και το 6,5% κατάθλιψη, σύμφωνα με τις βαθμολογίες HADS. Δεν υπήρξε αξιοσημείωτη διαφορά στα ποσοστά γεννήσεων ζώντων μεταξύ των ατόμων με και χωρίς άγχος, αν και οι άνδρες με άγχος είχαν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερο συνολικό αριθμό κινητών σπερματοζωαρίων κατά την ανάκτηση ωαρίων. Ο Walker και η ομάδα διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα ποσοστά γεννήσεων ζώντων δεν επηρεάστηκαν από τη χρήση αντικαταθλιπτικών. Επιπλέον, δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία ή τη χαμηλή λίμπιντο μεταξύ των ομάδων.

“Υπάρχει συζήτηση μεταξύ των ειδικών γονιμότητας σχετικά με τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω των πιθανών επιπτώσεων στη γονιμότητα. Ωστόσο, το ίδιο το στρες μπορεί να μεταβάλει τις ορμόνες, οδηγώντας μερικές φορές σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός, όπου ο εγκέφαλος λέει στα αναπαραγωγικά μας όργανα να κλείσουν επειδή είμαστε πολύ στρεσαρισμένοι για να συλλάβουμε”, εξήγησε η Walker. “Έτσι, ενώ τα φάρμακα για το άγχος μπορούν να εμποδίσουν τη γονιμότητα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το άγχος. Δεδομένου ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πασίγνωστα αγχωτική, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της προτεραιότητας που πρέπει να δίνεται στην ψυχική υγεία των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας”.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την αδυναμία αξιολόγησης της μορφολογίας του σπέρματος κατά τη στιγμή της ανάκτησης των ωαρίων και την αξιολόγηση της πλήρους επίδρασης των βαθμολογιών κατάθλιψης στη γονιμότητα λόγω του μικρού μέρους των συμμετεχόντων με υψηλές βαθμολογίες κατάθλιψης. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν επίσης να αξιολογήσουν πλήρως τα επίπεδα ορμονών όλων των ασθενών – κάτι που σκοπεύουν να διερευνήσουν με μελλοντικές μελέτες. Περίπου το 80 τοις εκατό της κοόρτης ήταν Καυκάσιοι, γεγονός που η Walker εξηγεί ότι μπορεί να είναι ενδεικτικό των εμποδίων πρόσβασης, όπως το κόστος και η ασφαλιστική κάλυψη, που αντιμετωπίζουν πολλές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες με ιατρική υποεξυπηρέτηση όταν αναζητούν φροντίδα γονιμότητας.

Στο μέλλον, ο Walker και η ομάδα του σκοπεύουν να αξιολογήσουν τα επίπεδα ορμονών των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας για να κατανοήσουν καλύτερα πώς το άγχος επηρεάζει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της γέννησης. Τονίζει τη σημασία του ελέγχου των ασθενών για θέματα ψυχικής υγείας πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης. “Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο της βιβλιογραφίας που εξετάζει τη γενική ιατρική υγεία και τα αποτελέσματα της ανδρικής γονιμότητας. Με βάση αυτή τη μελέτη, θα ενθάρρυνα τους ασθενείς μου να ακολουθήσουν και να συνεχίσουν τις κατάλληλες θεραπείες για το άγχος και την κατάθλιψη χωρίς να ανησυχούν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησής τους”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Martin Kathrins, MD, ουρολόγος στο Τμήμα Ουρολογίας του Brigham.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ