0,00 €

No products in the cart.

Κακοσμία του στόματος στα παιδιά: Αιτίες και πρόληψη

Η κακοσμία του στόματος ή η κακή αναπνοή στα παιδιά είναι συχνή. Μπορεί να προέρχεται από στοματικές και μη στοματικές πηγές – 87% των περιπτώσεων προέρχονται από στοματική πηγή και 13% από μη στοματικές πηγές.

Η κακοσμία του στόματος είναι όμοια τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες όταν ξυπνούν το πρωί λόγω της αυξημένης βακτηριακής δραστηριότητας στο στόμα. Ωστόσο, η πρωινή κακοσμία είναι προσωρινή και υποχωρεί μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το ξέπλυμα του στόματος.

Εάν το παιδί παραπονιέται για κακοσμία άλλες φορές και όταν πρόκειται για επίμονο πρόβλημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Αιτίες της κακοσμίας στα παιδιά

Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες της κακής αναπνοής στα παιδιά:

 1. Κακή στοματική υγιεινή: Ορισμένες περιοχές στο στόμα, όπως οι λάκκοι και οι αυλακώσεις στην επιφάνεια των δοντιών, οι περιοχές μεταξύ δοντιών και ούλων ή στους πόρους της γλώσσας, «παγιδεύονται» με σωματίδια τροφής. Τα βακτήρια στο στόμα αποικοδομούν τα πρωτεϊνικά υλικά από αυτά τα υπολείμματα τροφής, παράγοντας αμινοξέα και επιθετικά αέρια.
 2. Φθαρμένα δόντια: Η φθορά των δοντιών προάγει ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και η συσσώρευση τροφής σε αυτές τις κοιλότητες οδηγεί σε δυσάρεστη οσμή του στόματος.
 3. Απόστημα στα δόντια: Μπορεί να υπάρχει έκκριση πύου από ένα δόντι με απόστημα. Το πύον μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστη οσμή η οποία προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα.
 4. Περιοδοντικές παθήσεις: Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση των ούλων που μπορεί να οδηγήσει σε δύσοσμο στόμα σε ένα παιδί. Η συσσώρευση πλάκας είναι η κύρια αιτία των παθήσεων των ούλων. Η ακατάλληλη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος..
 5. Αναπνοή από το στόμα: Λόγω της αναπνοής από το στόμα, το σάλιο μπορεί να εξατμιστεί και έτσι, υπάρχει απώλεια της δράσης πλύσης και αυτοκαθαρισμού του σάλιου. Ως εκ τούτου, αυξάνεται η ανάπτυξη μικροβίων και προκαλείται άσχημη οσμή από το στόμα.
 6. Ξηροστομία: Η αφυδάτωση, ορισμένες ασθένειες των σιελογόνων αδένων ή ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την παραγωγή σάλιου.
 7. Κακή σύγκλειση: Η δυσκαμψία χαρακτηρίζεται από στραβά, συνωστισμένα, προεξέχοντα ή με κακή θέση δόντια. Η διατήρηση της υγιεινής είναι πιο δύσκολη για αυτά τα δόντια και τα σωματίδια τροφής μπορεί να «κολλήσουν» ανάμεσα. Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε αυξημένη ανάπτυξη μικροβίων και κατ’ επέκταση στην άσχημη μυρωδιά από το στόμα.
 8. Ορθοδοντικές συσκευές: Ο ακατάλληλος καθαρισμός συσκευών, όπως σιδεράκια, ορθοδοντικοί συγκρατητήρες, συσκευές διατήρησης χώρου ή αθλητικά προστατευτικά στόματος, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων που προκαλούν οσμές στη συσκευή και στο στόμα.
 9. Κακές οδοντιατρικές σφραγίδες: Τα ακατάλληλα φτιαγμένα σφραγίσματα από αμάλγαμα ή σύνθετα υλικά δεν μπορούν να καθαριστούν καλά με οδοντόβουρτσα ή οδοντικό νήμα, ειδικά στις μεσοδόντιες περιοχές. Μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή τροφών και σε άσχημη οσμή από το στόμα.
 10. Ξένο σώμα στη μύτη: Ξένα σώματα όπως μπιζέλια, φασόλια ή μικρά μέρη παιχνιδιών που έχουν κολλήσει στη μύτη μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση και κακή αναπνοή.
 11. Αμυγδαλές: Οι μολυσμένες αμυγδαλές στα παιδιά έχουν εμφάνιση σαν κουνουπίδι και μπορεί να παρατηρείται κατακράτηση τροφής στις αυλακώσεις που εμφανίζονται στην επιφάνειά της. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή στα παιδιά.
 12. Ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες επιπλοκές υγείας, όπως στοματικές πληγές, άσθμα, διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις, διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατικά προβλήματα ή καρκίνος του στόματος, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή από το στόμα.
 13. Λοιμώξεις: Στα παιδιά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο, μπορεί να εμφανιστούν μυκητιασικές λοιμώξεις και να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή στα παιδιά. Επιπλέον, οι λοιμώξεις των ιγμορείων ή οι λοιμώξεις του στομάχου μπορεί επίσης να προκαλέσουν κακή αναπνοή.
 14. Ορισμένα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, τα ηρεμιστικά και οι φαινοθειαζίνες οδηγούν σε μείωση της παραγωγής σάλιου. Ως αποτέλεσμα, οδηγεί σε άσχημη στοματική οσμή. Ομοίως, η άσκοπη και υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μειώνει το βακτηριακό φορτίο του στόματος και οδηγεί σε μυκητιασικές λοιμώξεις και δυσάρεστη οσμή.
 15. Διατροφικές αλλαγές: Ορισμένα τρόφιμα, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια ή άλλα μπαχαρικά, έχουν έντονη οσμή. Μετά την πέψη και την απορρόφηση αυτών των τροφίμων, τα έντονα μυρωδάτα μόρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εκπνέονται από τους πνεύμονες κατά την αναπνοή, προκαλώντας κακοσμία του στόματος.

Αρχική διορθωτικά μέτρα και πρόληψη της κακής αναπνοής στα παιδιά

Το τακτικό βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και οι οδοντιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητα για την πρόληψη της κακοσμίας του στόματος στα παιδιά. Εκτός από αυτά, τα παρακάτω μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της κακοσμίας της στοματικής κοιλότητας.

Ειδικότερα:

 • Η άφθονη ενυδάτωση βοηθά στην έκπλυση των υπολειμμάτων του στόματος και έτσι αποτρέπει την κακοσμία του στόματος..
 • Συνίσταται αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας μια ανά 2 με 3 μήνες – ή νωρίτερα αν οι τρίχες φαίνονται φθαρμένες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
 • Ο σωστός καθαρισμός της γλώσσας με ένα καθαριστικό γλώσσας είναι επίσης απαραίτητος Επιλέξτε στοματικά διαλύματα φιλικά προς τα παιδιά.
 • Η κατανάλωση σαλατών και φρέσκων φρούτων αναστέλλει την κακή αναπνοή και βοηθά στον αυτοκαθαρισμό.
 • Η χρήση ενός υγραντήρα μπορεί να κάνει διαφορά, βοηθώντας σας να αποτρέψετε τη ρινική και στοματική ξηρότητα στο παιδικό δωμάτιο.
 • Το «κλειδί» επίσης είναι και ο περιορισμός των καφεϊνούχων και ζαχαρούχων ποτών, όπως η κόκα κόλα.
 • Ο καθαρισμός των ορθοδοντικών συσκευών, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδοδοντιάτρου, κρίνεται απαραίτητος.
Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ