0,00 €

No products in the cart.

Η συχνή χρήση ψηφιακών συσκευών για να ηρεμήσουν τα μικρά παιδιά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Είναι μια σκηνή που πολλοί γονείς έχουν βιώσει – την ώρα που προσπαθούν να μαγειρέψουν δείπνο, να απαντήσουν σε ένα τηλεφώνημα ή να κάνουν μια δουλειά, το παιδί τους καταρρέει.

Και μερικές φορές, το να δώσεις σε ένα ανήσυχο παιδί προσχολικής ηλικίας μια ψηφιακή συσκευή φαίνεται να προσφέρει μια γρήγορη λύση. Αλλά αυτή η στρατηγική ηρεμίας θα μπορούσε να συνδέεται με χειρότερες προκλήσεις συμπεριφοράς στην πορεία, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Η συχνή χρήση συσκευών όπως τα smartphones και τα tablets για να ηρεμήσουν τα αναστατωμένα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σχετίζεται με αυξημένη συναισθηματική δυσλειτουργία στα παιδιά, ιδιαίτερα στα αγόρια, σύμφωνα με μια μελέτη του Michigan Medicine στο JAMA Pediatrics.

“Η χρήση κινητών συσκευών για να ηρεμήσει ένα μικρό παιδί μπορεί να μοιάζει με ένα αβλαβές, προσωρινό εργαλείο για τη μείωση του στρες στο νοικοκυριό, αλλά μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες αν είναι μια τακτική στρατηγική κατευνασμού”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Jenny Radesky, M.D., παιδίατρος αναπτυξιακής συμπεριφοράς στο Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου Υγείας του Μίσιγκαν.

“Ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία, οι συσκευές μπορεί να εκτοπίσουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη ανεξάρτητων και εναλλακτικών μεθόδων αυτορρύθμισης”, τόνισε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 422 γονείς και 422 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που συμμετείχαν μεταξύ Αυγούστου 2018 και Ιανουαρίου 2020, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις των γονέων και των φροντιστών σχετικά με το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν συσκευές ως εργαλείο ηρεμίας και τις συσχετίσεις με συμπτώματα συναισθηματικής αντιδραστικότητας ή δυσρύθμισης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι μηνών.

Τα σημάδια αυξημένης δυσρύθμισης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν γρήγορες εναλλαγές μεταξύ θλίψης και ενθουσιασμού, ξαφνική αλλαγή στη διάθεση ή τα συναισθήματα και αυξημένη παρορμητικότητα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ της συσκευής ηρεμίας και των συναισθηματικών συνεπειών ήταν ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νεαρών αγοριών και των παιδιών που μπορεί ήδη να παρουσιάζουν υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και έντονη ιδιοσυγκρασία που τα καθιστά πιο πιθανό να αντιδρούν έντονα σε συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση και η θλίψη

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρήση των συσκευών ως τρόπος κατευνασμού των ταραγμένων παιδιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική για εκείνα που ήδη δυσκολεύονται με τις δεξιότητες συναισθηματικής αντιμετώπισης”, δήλωσε η Radesky.

Σημειώνει ότι η περίοδος από την προσχολική ηλικία έως το νηπιαγωγείο είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο κατά το οποίο τα παιδιά μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δύσκολες συμπεριφορές, όπως ξεσπάσματα, προκλητικότητα και έντονα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να κάνει ακόμη πιο δελεαστική τη χρήση συσκευών ως στρατηγική γονικής μέριμνας.

“Οι φροντιστές μπορεί να βιώσουν άμεση ανακούφιση από τη χρήση των συσκευών, εάν μειώσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις αρνητικές και προκλητικές συμπεριφορές των παιδιών”, λέει η Jenny Radesky. “Αυτό μοιάζει ανταμείβοντας τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά και μπορεί να παρακινήσει και τους δύο να διατηρήσουν αυτόν τον κύκλο”, συμπλήρωσε η ίδια.

Και τόνισε: “Η συνήθεια της χρήσης συσκευών για τη διαχείριση της δύσκολης συμπεριφοράς ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ενισχύονται και οι απαιτήσεις των παιδιών για τα μέσα ενημέρωσης. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιούνται οι συσκευές, τόσο λιγότερο εξασκούνται τα παιδιά – και οι γονείς τους – στη χρήση άλλων στρατηγικών αντιμετώπισης”.

Οι εναλλακτικές καταπραϋντικές μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ρύθμισης των συναισθημάτων. Η Radesky, η οποία είναι και η ίδια μητέρα δύο παιδιών, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν φορές που οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιούν στρατηγικά τις συσκευές για να αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών, όπως κατά τη διάρκεια ταξιδιού ή κατά τη διάρκεια πολλαπλών εργασιών. Αν και η περιστασιακή χρήση των μέσων ενημέρωσης για την απασχόληση των παιδιών είναι αναμενόμενη και ρεαλιστική, είναι σημαντικό να μην γίνει το κύριο ή τακτικό εργαλείο καταπράυνσης.

Ο επαγγελματίας παιδιατρικής υγείας θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συζητήσεις με τους γονείς και τους φροντιστές σχετικά με τη χρήση συσκευών με μικρά παιδιά και να ενθαρρύνει εναλλακτικές μεθόδους για τη συναισθηματική ρύθμιση, λέει η ίδια.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνει η Radesky όταν οι γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να στραφούν σε μια συσκευή, είναι οι ακόλουθες:

  • Αισθητηριακές τεχνικές: Τα μικρά παιδιά έχουν τα δικά τους μοναδικά προφίλ για το ποιοι τύποι αισθητηριακών εισροών τα ηρεμούν. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κούνια, αγκαλιά ή πίεση, άλμα σε τραμπολίνο, λιώσιμο στόκου στα χέρια τους, ακρόαση μουσικής ή κοιτάζοντας ένα βιβλίο ή ένα βάζο με λάμψη. Αν βλέπετε το παιδί σας να γίνεται ανήσυχο, διοχετεύστε αυτή την ενέργεια στην κίνηση του σώματος ή σε αισθητηριακές προσεγγίσεις.
  • Ονόμασε το συναίσθημα και τι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό: Όταν οι γονείς ονομάζουν αυτό που νομίζουν ότι νιώθει το παιδί τους, βοηθούν και το παιδί να συνδέσει τη γλώσσα με τις καταστάσεις συναισθημάτων, αλλά και δείχνουν στο παιδί ότι το καταλαβαίνουν. Όσο περισσότερο οι γονείς μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι, μπορούν να δείξουν στα παιδιά ότι τα συναισθήματα είναι “αναφερόμενα και διαχειρίσιμα”, όπως συνήθιζε να λέει ο Mister Rogers.
  • Χρησιμοποίησε χρωματικές ζώνες: Όταν τα παιδιά είναι μικρά, δυσκολεύονται να σκεφτούν αφηρημένες και περίπλοκες έννοιες όπως τα συναισθήματα. Οι χρωματικές ζώνες (μπλε για τη βαρεμάρα, πράσινο για την ηρεμία, κίτρινο για το άγχος/την ταραχή, κόκκινο για την έκρηξη) είναι πιο εύκολο να κατανοηθούν από τα παιδιά και μπορούν να γίνουν ένας οπτικός οδηγός που θα φυλάσσεται στο ψυγείο και θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να σχηματίσουν μια νοητική εικόνα για το πώς αισθάνεται ο εγκέφαλος και το σώμα τους. Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις χρωματικές ζώνες σε δύσκολες στιγμές (“γίνεσαι νευρικός και βρίσκεσαι στην κίτρινη ζώνη – τι μπορείς να κάνεις για να επιστρέψεις στο πράσινο;”).
  • Πρόσφερε συμπεριφορές αντικατάστασης: Τα παιδιά μπορούν να δείξουν μερικές αρκετά αρνητικές συμπεριφορές όταν είναι αναστατωμένα και είναι φυσιολογικό ένστικτο να θέλουν απλά να σταματήσουν. Αλλά αυτές οι συμπεριφορές επικοινωνούν συναισθήματα — έτσι τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να διδαχθούν μια ασφαλέστερη ή πιο προβληματική συμπεριφορά αντικατάστασης για να κάνουν αντ’ αυτού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διδασκαλία μιας αισθητηριακής στρατηγικής (“το χτύπημα βλάπτει τους ανθρώπους- μπορείς να χτυπήσεις αυτό το μαξιλάρι αντ’ αυτού”) ή μια πιο ξεκάθαρη επικοινωνία (“αν θέλεις την προσοχή μου, απλά χτύπα το χέρι μου και πες “συγγνώμη, μαμά””).

Οι γονείς μπορούν επίσης να αποτρέψουν τα ξεσπάσματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, θέτοντας χρονοδιακόπτες, δίνοντας στα παιδιά σαφείς προσδοκίες σχετικά με το πότε και πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές και χρησιμοποιώντας εφαρμογές ή υπηρεσίες βίντεο που έχουν σαφή σημεία διακοπής και δεν κάνουν αυτόματη αναπαραγωγή ή δεν αφήνουν το παιδί να συνεχίσει να κάνει κύλιση.

“Όταν τα παιδιά είναι ήρεμα, οι φροντιστές έχουν επίσης την ευκαιρία να τους διδάξουν συναισθηματικές δεξιότητες αντιμετώπισης”, λέει η  Radesky. Για παράδειγμα, μπορούν να τους μιλήσουν για το πώς μπορεί να αισθάνεται το αγαπημένο τους λούτρινο ζωάκι και πώς διαχειρίζονται τα μεγάλα συναισθήματά τους και ηρεμούν. Αυτός ο τύπος παιγνιώδους συζήτησης χρησιμοποιεί τη γλώσσα των παιδιών και έχει απήχηση σε αυτά.

“Όλες αυτές οι λύσεις βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αισθάνονται πιο ικανά στη διαχείριση των συναισθημάτων τους”, δήλωσε η Radesky. “Χρειάζεται επανάληψη από τον φροντιστή, ο οποίος πρέπει επίσης να προσπαθήσει να παραμείνει ήρεμος και να μην αντιδράσει υπερβολικά στα συναισθήματα του παιδιού, αλλά βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ρύθμισης των συναισθημάτων που διαρκούν μια ζωή”, συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας: “Αντίθετα, η χρήση ενός αποσπαστικού παράγοντα, όπως μια κινητή συσκευή, δεν διδάσκει μια δεξιότητα – απλώς αποσπά την προσοχή του παιδιού από το πώς αισθάνεται. Τα παιδιά που δεν αναπτύσσουν αυτές τις δεξιότητες στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται όταν αγχώνονται στο σχολείο ή με τους συνομηλίκους τους καθώς μεγαλώνουν”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ