0,00 €

No products in the cart.

Η προγεννητική χρήση ακεταμινοφαίνης συνδέεται με προβλήματα ύπνου, προσοχής σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με προβλήματα ύπνου και συμπεριφοράς που συνάδουν με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Penn State College of Medicine.

Η ακεταμινοφαίνη είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων προβλημάτων, όπως:

  • Ο πυρετός,
  • η λοίμωξη,
  • ο μυϊκός πόνος,
  • ο πονοκέφαλος,
  • η ημικρανία, κ
  • το ρυολόγημα και
  • οι αλλεργίες.

Παραδοσιακά, το φάρμακο θεωρείται από τους επαγγελματίες υγείας ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με την Kristin Sznajder, επίκουρη καθηγήτρια Επιστημών Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής συγγραφέα, οι αναδυόμενες μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού και μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα προσοχής.

Η Sznajder δήλωσε ότι η νέα τους μελέτη επιβεβαιώνει αυτές τις τάσεις και ήταν επίσης η πρώτη που παρατήρησε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των προκλήσεων ύπνου του παιδιού.

“Οι έγκυες βιώνουν πόνο, πυρετό και άλλες παθήσεις που θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με τη χρήση ακεταμινοφαίνης”, δήλωσε η Sznajder, ερευνήτρια του Huck Institutes of the Life Sciences. “Ενώ το φάρμακο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στη στιγμή, η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο ότι μπορεί να υπάρχουν επακόλουθες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη του παιδιού. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις προς τις εγκύους”, συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μελέτη με περισσότερες από 2.400 γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει ποτέ στο παρελθόν και παρακολούθησαν τις ίδιες και τα παιδιά τους από το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έως και 3 χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες ερωτήθηκαν μία φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σχετικά με τη χρήση και τη συχνότητα λήψης φαρμάκων και τα επίπεδα άγχους. Από αυτές, το 41,7% των γυναικών ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν 1, 6, 12, 18, 24, 30 και 36 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Στη συνέντευξη των 36 μηνών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το παιδί τους χρησιμοποιώντας μια τριβάθμια κλίμακα για να περιγράψουν πόσο συχνά παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία νευροαναπτυξιακών και συμπεριφορικών αποτελεσμάτων (πολύ συχνά αληθές, λίγο ή μερικές φορές αληθές και όχι αληθές), όπως “δεν μπορεί να καθίσει ακίνητο ή ανήσυχο”, “αποφεύγει να κοιτάζει τους άλλους στα μάτια” και “δεν θέλει να κοιμάται μόνο του”.

Οι βαθμολογίες για κάθε συμπεριφορά συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια για να καθοριστεί εάν τα παιδιά σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στους τομείς της συναισθηματικής αντίδρασης, του άγχους ή της κατάθλιψης, της απόσυρσης, των προβλημάτων ύπνου και της επιθετικής συμπεριφοράς.

Χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις από τον κατάλογο ελέγχου συμπεριφοράς του παιδιού με 99 στοιχεία, οι ερευνητές αξιολόγησαν στη συνέχεια κατά πόσον τα παιδιά των μητέρων που έκαναν χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα προσοχής, ύπνου ή άλλα προβλήματα νευρικής συμπεριφοράς.

Επειδή οι γυναίκες που έκαναν χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με άγχος ή κατάθλιψη πριν μείνουν έγκυες και να αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ερευνητική ομάδα έλεγξε το άγχος, την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις προηγούμενες διαγνώσεις κατάθλιψης ή άγχους στις στατιστικές τους αναλύσεις.

Μετά την προσαρμογή για τις συγχυτικές μεταβλητές, τα παιδιά των γυναικών που έκαναν χρήση ακεταμινοφαίνης είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ύπνου και προσοχής σε σύγκριση με τα παιδιά εκείνων που δεν έκαναν χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που υποδηλώνουν ότι η προγεννητική χρήση ακεταμινοφαίνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα προσοχής, ενώ δείχνουν επίσης ότι μπορεί να επηρεαστεί και ο ύπνος. Μεταξύ των γυναικών που έκαναν χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 22,7% περιέγραψε το παιδί του ως έχον πρόβλημα ύπνου και το 32,9% περιέγραψε το παιδί του ως έχον πρόβλημα προσοχής.

Από τις συμμετέχουσες που δεν ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 18,9% ανέφερε ότι το παιδί τους είχε προβλήματα ύπνου, ενώ το 28,0% ανέφερε ότι το παιδί τους είχε προβλήματα προσοχής.

Σύμφωνα με την ομάδα μελέτης, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την κατανόηση αυτών των σχέσεων. Από τις απαντήσεις της έρευνας απουσίαζαν δεδομένα σχετικά με το τρίμηνο χρήσης, τη συχνότητα χρήσης και το ποσό της δοσολογίας.

Σύμφωνα με την Sznajder, αυτοί είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στο αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη που θα επιχειρήσει να εμβαθύνει στο τρίμηνο, τη συχνότητα και τη δοσολογία και πώς αυτά επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Είπε επίσης ότι η χρήση ενός ειδικού στην ανάπτυξη του παιδιού για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των παιδιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση πιο ακριβών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι σαφές ποιες διαδικασίες στην προγεννητική ανάπτυξη μπορεί να διαταράσσονται από την προγεννητική χρήση ακεταμινοφαίνης. Αλλά είπαν ότι ορισμένες πιθανότητες περιλαμβάνουν την ακεταμινοφαίνη που βλάπτει τον πλακούντα και έτσι διαταράσσει την ανάπτυξη του εμβρύου, ή την ακεταμινοφαίνη που βλάπτει τα ηπατικά κύτταρα του εμβρύου, διαταράσσοντας με τη σειρά της την υγεία του εντέρου και επηρεάζοντας τη νευροανάπτυξη.

“Θα πρέπει να ερμηνεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα με κάποια προσοχή”, δήλωσε η Sznajder. “Αν και η ακεταμινοφαίνη θεωρείται γενικά ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα δεδομένα από πολλαπλές μελέτες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην παιδική ανάπτυξη από τη χρήση της. Είναι σημαντικό να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το θέμα αυτό, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις μέλλουσες μητέρες συστάσεις με βάση τα δεδομένα για τη φροντίδα των παιδιών τους και των ίδιων”, τόνισε στη στη συνέχεια.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ