0,00 €

No products in the cart.

Η εργασία σε ακραία ζέστη επιβαρύνει το έμβρυο

Τα έμβρυα των γυναικών που εργάζονται στα χωράφια σε συνθήκες ακραίας ζέστης μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια καταπόνησης πριν επηρεαστούν οι μητέρες τους, όπως έδειξε νέα έρευνα. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 92 έγκυες αγρότισσες βιοπορισμού στη Γκάμπια, είναι η πρώτη που μετρά τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στα έμβρυα των χειρωνακτικών εργατριών.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ότι για κάθε βαθμό Κελσίου αύξησης της έκθεσης στη θερμική καταπόνηση υπήρχε 17% αύξηση της καταπόνησης του εμβρύου, όπως υποδεικνύεται από την αύξηση του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού και τη βραδύτερη ροή του αίματος μέσω του ομφάλιου λώρου.

Συνολικά, η ομάδα με επικεφαλής ερευνητές της Μονάδας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) The Gambia στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και στο LSHTM διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από την εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών σε ακραία ζέστη παρήγαγε ενδείξεις φυσιολογικής καταπόνησης τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Η Δρ Ana Bonell, Wellcome Trust Global Health Clinical PhD Fellow στο LSHTM και επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε: “Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε όλο και πιο ακραίες θερμοκρασίες παγκοσμίως και η υποσαχάρια Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις κλιματικές επιπτώσεις. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι έγκυες αγρότισσες βιοπορισμού στη Γκάμπια βιώνουν συνήθως επίπεδα ακραίας ζέστης πάνω από τα συνιστώμενα όρια εργασίας σε εξωτερικούς χώρους και ότι αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους και στην υγεία των μωρών τους. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πρέπει να βρούμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την προστασία αυτών των γυναικών και τη μείωση των δυσμενών αποτελεσμάτων του τοκετού“.

Η συγγραφέας της μελέτης Jainaba Badjie από το MRC The Gambia στο LSHTM δήλωσε: “Η Γκάμπια είναι μια από τις μεγαλύτερες γυναίκες που ζουν στην Γκάμπια: “Παρά τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την έκθεση της μητέρας στη θερμότητα με δυσμενείς εκβάσεις του τοκετού, συμπεριλαμβανομένων του πρόωρου τοκετού, του χαμηλού βάρους γέννησης και του νεκρού τοκετού, μέχρι σήμερα έχει γίνει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για αυτές τις εκβάσεις. Πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε καλύτερους τρόπους να υποστηρίξουμε τις μητέρες και τα μωρά σε αυτές τις συνθήκες“.

Για τη μελέτη, οι συμμετέχουσες στο West Kiang της Γκάμπια ενθαρρύνθηκαν να εκτελούν τις συνήθεις καθημερινές τους εργασίες κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο πεδίο και εφοδιάστηκαν με μια φορητή συσκευή για την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού της μητέρας, της θερμοκρασίας του δέρματος και της εκτιμώμενης ενεργειακής δαπάνης.

Φορητές συσκευές υπερήχων χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού, της ροής του αίματος στην ομφαλική αρτηρία στην αρχή κάθε επίσκεψης (που χρησιμοποιήθηκε ως βασική γραμμή), σε ένα ενδιάμεσο σημείο κατά τη διάρκεια της βάρδιας ενός εργαζομένου και στη συνέχεια στο τέλος της βάρδιας.

Συλλέχθηκαν επίσης τα μητρικά συμπτώματα της θερμικής ασθένειας. Η ναυτία, ο έμετος, ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η αδυναμία, ο μυϊκός πόνος, η κόπωση και η ξηροστομία, ήταν κοινά μεταξύ των συμμετεχόντων, με περισσότερες από τις μισές γυναίκες να αναφέρουν ότι παρουσίασαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο πεδίο.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της έκθεσης στη θερμική καταπόνηση και της θερμικής καταπόνησης της μητέρας, η οποία βρέθηκε επίσης να σχετίζεται με την καταπόνηση του εμβρύου. Η θερμική καταπόνηση της μητέρας συνδέθηκε επίσης ισχυρά με την εμβρυϊκή καταπόνηση, ακόμη και όταν ελέγχθηκε η θερμική καταπόνηση της μητέρας, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι βιολογικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ένας σημαντικός φυσιολογικός παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικές εργασίες είναι η εκτροπή του αίματος από τον πλακούντα προς το δέρμα, η οποία φαίνεται να συμβαίνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πυρήνα απ’ ό,τι τονίζουν προηγούμενες μελέτες. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για περαιτέρω εργασίες για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν τις έγκυες γεωργικές εργάτριες στην υποσαχάρια Αφρική να προσαρμοστούν στην εργασία σε συνθήκες ακραίας ζέστης.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ