0,00 €

No products in the cart.

Η έκθεση στη μήτρα σε PBDEs αυξάνει τα συμπτώματα άγχους στους εφήβους

Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε περιβαλλοντικές τοξίνες στη μήτρα και της μετέπειτα ανάπτυξης άγχους κατά την εφηβεία.

Ο Strawn δήλωσε ότι οι ερευνητές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να μάθουν περισσότερα για τους παράγοντες κινδύνου για άγχος και κατάθλιψη στα παιδιά, ιδίως από τη στιγμή που υπήρξε έξαρση αυτών των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα και πριν από την πανδημία, οι αγχώδεις διαταραχές ήταν από τις πιο διαδεδομένες και νωρίτερα εμφανιζόμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας για τα παιδιά, είπε.

“Γνωρίζουμε πολλά για τους πρώιμους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών παραγόντων κινδύνου, της ιδιοσυγκρασίας, των συμπεριφορών και των οικογενειακών σχέσεων”, δήλωσε ο Strawn, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Κολέγιο Ιατρικής του UC και ψυχίατρος παιδιών και εφήβων του UC Health. Και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε όμως απίστευτα λίγα για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες, στο άγχος”.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDEs) και χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας για προϊόντα όπως αφρώδη μαξιλάρια επίπλων, μονώσεις καλωδίων, χαλιά, ταπετσαρίες, υπολογιστές και συσκευές.

Η έκθεση σε PBDEs κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης του εγκεφάλου έχει συσχετιστεί με γνωστικά ελλείμματα, μειωμένες γλωσσικές δεξιότητες και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, και οι χημικές ουσίες απαγορεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004.

Παρά την απαγόρευση, ο Strawn δήλωσε ότι η έκθεση σε PBDEs παραμένει συχνή, αλλά η επίδρασή της στα συμπτώματα άγχους δεν είχε μελετηθεί προηγουμένως.

“Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε είναι ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου αρχίζει σχετικά νωρίς στη μήτρα”, είπε. “Θέλαμε να εξετάσουμε πώς διαφορετικές εκθέσεις σε διαφορετικά σημεία της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και πώς αυτό ενδεχομένως μεταφράζεται σε κίνδυνο για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, τα οποία γνωρίζουμε ότι τείνουν να εκδηλώνονται λίγο αργότερα. Η ιδέα είναι να εξετάσουμε ποιος είναι ο πρώιμος παράγοντας κινδύνου που μπορούμε πραγματικά να εντοπίσουμε”, συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Health Outcomes and Measures of the Environment (HOME), η οποία σχεδιάστηκε για να μετρήσει τον αντίκτυπο της έκθεσης του εμβρύου και της πρώιμης παιδικής ηλικίας σε περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, τα φυτοφάρμακα, τα PBDE και άλλα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 468 έγκυες γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του Σινσινάτι από το 2003-2006 και συνέχισαν να παρακολουθούν τα παιδιά τους έως και 12 χρόνια αργότερα.

“Έχουμε αυτό το συνεχιζόμενο δείγμα με πολλά δεδομένα σχετικά με τις μητέρες και συγκεκριμένα για την περιβαλλοντική τους έκθεση όσον αφορά το αίμα που ελήφθη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους”, δήλωσε ο Strawn.

“Αυτό που κάναμε ήταν να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε αυτές τις διάφορες περιβαλλοντικές χημικές ουσίες, συγκεκριμένα σε επιβραδυντές φλόγας, και του επακόλουθου κινδύνου εμφάνισης άγχους ή συμπτωμάτων άγχους”, πρόσθεσε.

Συνολικά 236 έφηβοι από τη μελέτη HOME υποβλήθηκαν σε αυτοαναφορές για το άγχος και την κατάθλιψη γύρω στην ηλικία των 12 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε φορά που τα επίπεδα PBDE διπλασιάζονταν στο δείγμα αίματος της εγκύου μητέρας σχετίζονταν με αυξημένες βαθμολογίες άγχους στους εφήβους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση σε PBDE κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συμπτωμάτων άγχους στην πρώιμη εφηβεία.

 

Ο Strawn δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση των συμπτωμάτων άγχους δεν συσχετίζεται απαραίτητα με την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών από τους εφήβους, αλλά η έκθεση σε PBDE σε ολόκληρο τον πληθυσμό θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγάλο αντίκτυπο.

“Όταν εξετάζετε σε επίπεδο πληθυσμού και βλέπετε την επίδραση αυτών των πανταχού παρόντων χημικών ουσιών να αυξάνει το βασικό άγχος κατά 10% ή 20%, αυτό είναι πραγματικά σημαντικό σε ολόκληρο τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Strawn.

Και τόνισε: “Αυτή η αύξηση του άγχους σε ολόκληρο τον πληθυσμό σημαίνει ότι πολλά άτομα μπορεί να περάσουν τα όρια μεταξύ του άγχους που είναι διαχειρίσιμο και της αγχώδους διαταραχής”.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Strawn δήλωσε ότι η περαιτέρω έρευνα θα έχει ως στόχο να κατανοήσει ποιες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται από την έκθεση σε PBDE και αν υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι στην εγκυμοσύνη που συνδέονται στενότερα με τον αυξημένο κίνδυνο άγχους. Οι εργασίες θα συνεχιστούν επίσης για τη βελτίωση των κλινικών παρεμβάσεων και για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε PBDE.

 

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ