0,00 €

No products in the cart.

Η έκθεση σε επιβραδυντικά φλόγας συνδέεται με πρόωρο τοκετό, υψηλότερο βάρος γέννησης

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές στο UC Davis Health διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε επιβραδυντικά φλόγας οργανοφωσφορικών εστέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με πρόωρο τοκετό, ειδικά μεταξύ των γυναικών.

Οι χημικές ουσίες συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερο βάρος γέννησης, μια ανησυχία για αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Η σημαντική νέα ερευνητική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives.

“Η σημασία αυτής της μελέτης έγκειται στην αποκάλυψη του πιθανού αντίκτυπου της έκθεσης σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ανάπτυξη του εμβρύου. Τα ευρήματά μας καθοδηγούν την κατανόησή μας για το πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να δημιουργούν σιωπηλά μόνιμες προκλήσεις για την υγεία της επόμενης γενιάς”, δήλωσε ο Jiwon Oh, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας, Τομέας Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας.

Τα OPE καταργήθηκαν σταδιακά καθώς καταργήθηκαν τα πολυβρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μια κατηγορία χημικών ουσιών, τα επιβραδυντικά φλόγας από πολυβρωμιωμένο διφαινυλαιθέρα, σταδιακά καταργήθηκαν από τη χρήση λόγω ανησυχιών για την πιθανή τοξικότητά τους.

Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες, ή OPE, πήραν σταδιακά τη θέση τους. Τώρα χρησιμοποιούνται ευρέως σε αφρούς που βρίσκονται σε έπιπλα, βρεφικά προϊόντα, ηλεκτρονικά είδη, υφάσματα και οικοδομικά υλικά για την πρόληψη πυρκαγιών και για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα.

Λόγω της χημικής τους δομής, τα OPE αποικοδομούνται αργά και γίνονται μέρος της σκόνης. Τα άτομα εκτίθενται σε OPE μέσω του δέρματός τους ή όταν καταπίνουν ή εισπνέουν σκόνη εσωτερικού χώρου. Οι χημικές ουσίες ανιχνεύονται συχνά σε δείγματα ούρων από τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από εγκύους.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα OPE στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έρευνα περιλάμβανε 6.646 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από 16 κοόρτες σε όλες τις ΗΠΑ από τη μελέτη Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στην Έκβαση της Παιδικής Υγείας (ECHO).

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορες περιοχές και είχαν διαφορετικά υπόβαθρα. Οι ερευνητές μέτρησαν εννέα βιοδείκτες OPE σε δείγματα ούρων εγκύων που συλλέχθηκαν μεταξύ 2007 και 2020, με τα περισσότερα δείγματα να ελήφθησαν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Αξιολόγησαν τα αποτελέσματα γέννησης, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας κύησης κατά τη γέννηση και του βάρους γέννησης, χρησιμοποιώντας κυρίως ιατρικά αρχεία ή αναφορές γονέων.

Πρόωροι τοκετοί και μεγαλύτερο βάρος γέννησης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρία από τα εννέα OPE σχετίζονταν με αυξημένους κινδύνους πρόωρου τοκετού (πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης), ειδικά μεταξύ των θηλυκών νεογνών. Αυτά περιελάμβαναν:

  • φωσφορικός διβουτυλεστέρας
  • φωσφορικός δι-ισοβουτυλεστέρας
  • δις (βουτοξυαιθυλο)φωσφορικό

Οι πρόωροι τοκετοί μπορούν να θέσουν τα βρέφη σε κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως προβλήματα αναπνοής και σίτισης, αναπτυξιακές καθυστερήσεις, εγκεφαλική παράλυση και προβλήματα όρασης και ακοής. Τρία άλλα OPE – δις(1-χλωρο-2-προπυλ)φωσφορικό, δις(2-μεθυλφαινυλ)φωσφορικό και διπροπυλφωσφορικό – συνδέθηκαν με μεγαλύτερο βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης. Το υψηλό βάρος γέννησης σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

“Σε αυτή τη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περισσότερες από 6.000 εγκυμοσύνες και με μια τόσο μεγάλη μελέτη, είμαστε πολύ σίγουροι για τα ευρήματά μας”, δήλωσε η Deborah Bennett, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας. Και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιλογές πολιτικής για τη μείωση της έκθεσης σε επιβραδυντικά φλόγας οργανοφωσφορικούς εστέρες”.

Τα OPE είναι χημικές ουσίες που προκαλούν μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα OPE μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και να προκαλέσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στους πρόωρους τοκετούς. Οι OPE είναι επίσης ενδοκρινικοί διαταράκτες, επομένως μπορεί να συμβάλλουν στην ανώμαλη ανάπτυξη του πλακούντα και η επίπτωση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το φύλο του εμβρύου. «Επειδή τα OPE προέρχονται από οικοδομικά υλικά, υφάσματα, ηλεκτρονικά και άλλα προϊόντα, οι καταναλωτές δεν μπορούν να επιλέξουν προϊόντα που δεν περιέχουν OPE», είπε ο Oh. “Μόνο αλλαγές πολιτικής και κανονισμοί μπορούν να μετριάσουν την έκθεσή τους.”, κατέληξε.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ