0,00 €

No products in the cart.

Η έκθεση σε αντισπασμωδικά φάρμακα δεν βλάπτει τη νευρολογική ανάπτυξη σε μικρά παιδιά

Οι περισσότερες μητέρες που έλαβαν συνταγογραφούμενα αντισπασμωδικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αναπνεύσουν ανακούφιση: Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Neurology διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά που εκτέθηκαν σε κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα στη μήτρα δεν έχουν χειρότερα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα από τα παιδιά υγιών γυναικών.

Τα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντισπασμωδικά φάρμακα όπως η λαμοτριγίνη και η λεβετιρακετάμη θεωρούνται γενικά αποτελεσματικά και ασφαλή, ειδικά σε σύγκριση με πολλές θεραπείες επιληψίας πρώτης γενιάς που εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για το αγέννητο παιδί. Ωστόσο, ενώ η επιληψία μπορεί να μην είναι πλέον ο λόγος που εμποδίζει κάποιον να κάνει οικογένεια, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς τα φάρμακα που λαμβάνονται από τη μητέρα επηρεάζουν τα αποτελέσματα της μητέρας και του παιδιού μετά τον τοκετό. Η νέα μελέτη παρέχει καθησυχασμό στους ασθενείς και καθοδήγηση στους νευρολόγους που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης εύθραυστης ισορροπίας μεταξύ της συνταγογράφησης δόσεων φαρμάκων που καταστέλλουν τις επιληπτικές κρίσεις της μητέρας, αλλά δεν ενέχουν αυξημένους κινδύνους νευρολογικών επιπλοκών για το μωρό.

«Η κουβέρτα που λέει ότι όλα τα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων είναι κακά είναι υπερβολικά απλοϊκή και δεν έχει νόημα βιολογικά», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Page Pennell, M.D., καθηγήτρια και πρόεδρος νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Το να μπορούμε να πούμε ότι όχι, η λήψη αυτών των φαρμάκων δεν θα θέσει το μελλοντικό τους παιδί σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού ή μαθησιακών δυσκολιών, έχει τεράστιο αντίκτυπο για τις γυναίκες με επιληψία που σκέφτονται να εγκυμονήσουν». Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή μη φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο που επηρεάζει περισσότερες από ένα εκατομμύριο Αμερικανίδες αναπαραγωγικής ηλικίας. Με τις ξαφνικές και εξουθενωτικές κρίσεις και τον περιορισμένο αριθμό φαρμάκων, που προκαλούσαν σημαντικούς κινδύνους για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, η κατάσταση θεωρήθηκε ασυμβίβαστη με την εγκυμοσύνη για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, αν και αυτό το τοπίο σταδιακά αλλάζει.

Η μελέτη για τα μητρικά αποτελέσματα και τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα των αντιεπιληπτικών φαρμάκων (MONEAD) ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες με στόχο την παροχή πληροφοριών υψηλής ποιότητας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αντισπασμωδικά φάρμακα επηρεάζουν τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Η προοπτική μελέτη παρατήρησης στρατολόγησε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για επιληψία σε είκοσι ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρακολούθησαν αυτές και τα μωρά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό. Προηγούμενη έρευνα που προέκυψε από τη μελέτη υπογράμμισε την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης και προσαρμογής της δοσολογίας των αντισπασμωδικών φαρμάκων για να επιτευχθεί επαρκής έλεγχος των κρίσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του εμβρύου. Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στον προσδιορισμό του εάν η έκθεση σε αυτά τα φάρμακα προκαλεί μακροχρόνιες νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις που επηρεάζουν αρνητικά το παιδί.

Για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της έκθεσης του εμβρύου σε φάρμακα, τα παιδιά ηλικίας τριών ετών δοκιμάστηκαν για τις δεξιότητες λεξιλογίου και λεκτικής κατανόησης καθώς και για την ικανότητα περιγραφής απλών εικόνων. Τα παιδιά των γυναικών με επιληψία ήταν εξίσου καλά στο να περιγράφουν προφορικά απλά αντικείμενα και εικόνες με τα παιδιά γυναικών χωρίς επιληψία. Η ικανότητά τους να κατανοούν τη γλώσσα ήταν επίσης συγκρίσιμη με παιδιά της ίδιας ηλικίας που γεννήθηκαν από γυναίκες χωρίς επιληψία, τονίζοντας ότι τόσο η λαμοτριγίνη όσο και η λεβετιρακετάμη ενέχουν χαμηλούς κινδύνους για αρνητική επίδραση στα γνωστικά αποτελέσματα.

Σε μια δευτερεύουσα ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υψηλή δόση λεβετιρακετάμης στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με δυσμενείς νευροαναπτυξιακές επιδράσεις στο μωρό και συνέστησαν ιδιαίτερα προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων αυτού του φαρμάκου στο αίμα και προσεκτικές στρατηγικές δοσολογίας. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ίδιο ισχύει και για άλλα αντισπασμωδικά φάρμακα που είναι λιγότερο κοινά. Ο έλεγχος για διαταραχές διάθεσης και άγχους είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι κλινικοί γιατροί. Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το αυξημένο άγχος της μητέρας και, σε μικρότερο βαθμό, η κατάθλιψη έχει αρνητική επίδραση στα νεογνά.

«Τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις γυναίκες με επιληψία, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, καθώς δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους για τα περισσότερα αντισπασμωδικά φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και ένας από τους πολλούς κύριους ερευνητές της μελέτης Kimford Meador, M.D., καθηγητής. Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Για πολλά χρόνια, οι συνταγογράφοι δεν είχαν καλές πληροφορίες για τα γνωστικά αποτελέσματα των παιδιών που εκτέθηκαν στη μήτρα σε πιο πρόσφατα εγκεκριμένα αντισπασμωδικά φάρμακα», δήλωσε ο Adam Hartman, M.D., διευθυντής προγράμματος στο Τμήμα Κλινικής Έρευνας NINDS και επιστήμονας του έργου NINDS για το MONEAD. «Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα άλλο σημαντικό βήμα για την προώθηση των γνώσεών μας· ωστόσο, πρέπει να γίνει περισσότερη επιβεβαιωτική δουλειά, ιδιαίτερα για τα δευτερεύοντα αποτελέσματα»,

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ