0,00 €

No products in the cart.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι αποτελεσματική

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι αποτελεσματική τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αναφέρουν ερευνητές από το Karolinska Institutet σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The International Journal of Obesity. Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 170 μικρά παιδιά στη Σουηδία που είχαν λάβει θεραπεία για διαγνωσμένη παχυσαρκία. Τα παιδιά προσλήφθηκαν στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη όταν ήταν μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών μέσω παιδιατρικών κλινικών στην περιοχή της Στοκχόλμης. Τα παιδιά και οι γονείς τους τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις συνθήκες θεραπείας: τυπική θεραπεία, ομάδα γονικής υποστήριξης ή ομάδα γονικής υποστήριξης με τηλεφωνική υποστήριξη παρακολούθησης.

Τα παιδιά και οι γονείς στην ομάδα τυπικής θεραπείας είχαν συναντήσεις με επίκεντρο τη διατροφή και την άσκηση με γιατρό, παιδίατρο ή/και διαιτολόγο. Στις δύο ομάδες γονικής υποστήριξης δεν συμμετείχαν τα παιδιά και επικεντρώθηκαν στο πώς οι γονείς θα μπορούσαν να προωθήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής στην οικογένεια με θετικό τρόπο και χωρίς συγκρούσεις. “Τέτοιες συζητήσεις μπορούν να επικεντρωθούν στο πώς να θέτουν όρια, πώς να διδάσκουν στα παιδιά νέες συμπεριφορές και πώς να επικοινωνούν με τα νηπιαγωγεία, τις γιαγιάδες, τους γείτονες και άλλους ενήλικες στον κόσμο των παιδιών”, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Paulina Nowicka, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Επιστήμης στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης, Παρέμβασης και Τεχνολογίας του Karolinska Institutet και καθηγήτρια Μελετών Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Αφού παρακολούθησαν τις ομάδες υποστήριξης γονέων, στους μισούς συμμετέχοντες ανατέθηκε στη συνέχεια με τυχαίο τρόπο μια τηλεφωνική κλήση παρακολούθησης.

Έχουν γίνει μελέτες σε παιδιά που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για παχυσαρκία στο παρελθόν”, λέει η καθηγήτρια Nowicka. “Αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν παρακολουθηθεί μόνο μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο, οπότε δεν έχουμε στοιχεία για το πώς τα παιδιά τα πήγαιναν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό”. Η μελέτη που η ίδια και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τώρα δείχνει ότι η έγκαιρη θεραπεία της παχυσαρκίας έχει διαρκή αποτελέσματα. “Τα παιδιά και στις τρεις ομάδες βελτίωσαν την κατάσταση του βάρους τους και είδαν μείωση του βαθμού παχυσαρκίας τους”, λέει η ίδια. “Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν γονική υποστήριξη είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως εκείνα που έλαβαν και τηλεφωνήματα παρακολούθησης. Διαπιστώσαμε επίσης ότι περισσότερα παιδιά σε αυτή την τρίτη ομάδα παρουσίασαν κλινικά σημαντική βελτίωση της κατάστασης του βάρους τους που σχετιζόταν με καλύτερη μεταβολική υγεία, με τον όρο αυτό εννοώ καλύτερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα”.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Nowicka, οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τι είδους τρόφιμα πρέπει να σερβίρουν στα παιδιά τους. “Συνήθως το γνωρίζουν αυτό – αλλά τι κάνετε με ένα παιδί που λατρεύει το φαγητό και θέλει πάντα να τρώει, ή με ένα παιδί που πεινάει πάντα; Πώς το αντιμετωπίζεις χωρίς να κάνεις ταμπού το φαγητό;”, λέει η ίδια. “Πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ξεκάθαρη δομή στο σπίτι, μια δομή που κάνει το παιδί να ξέρει ότι το μεσημεριανό γεύμα είναι καθ’ οδόν και να ξέρει ότι θα πάρει βραδινό”. Συνεχίζει: “Αλλά πρέπει επίσης να κάνετε πράγματα από κοινού για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς, όπως το να εμπλέκεται το παιδί στο μαγείρεμα, να δίνετε στο παιδί λαχανικά αν πεινάει και να μην το επιβραβεύετε με φαγητό. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν συνδέεται με τα συναισθήματα και τα επιτεύγματα”. Ενώ η παχυσαρκία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εξηγεί η ίδια, η μελέτη δείχνει ότι η εντατική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας: “Η θεραπεία των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι αν αρχίσετε να τα θεραπεύετε στην εφηβεία τους”, λέει. “Ορισμένοι έφηβοι εξετάζουν πιθανή βαριατρική χειρουργική επέμβαση και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την πρώιμη θεραπεία.”, καταλήγει.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ