0,00 €

No products in the cart.

Γιατί μπορεί να κλέψει ένα παιδί και πως μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς;

Μερικές φορές, τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να περιορίσουν τις ορμές τους και μπορεί να κάνουν πράγματα χωρίς να το σκεφτούν. Έτσι, μεταξύ άλλων, μπορεί να κλέψουν πράγματα χωρίς να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει συχνά, το παιδί μπορεί να συνηθίσει να κλέβει και τότε είναι η στιγμή κατά την οποία ο γονιός χρειάζεται επέμβει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση για να μην ξεφύγει.

Η επιθυμία για κλοπή συχνά προκύπτει από μια παρόρμηση, που κάνει το παιδί να επιδίδεται στην ικανοποίηση των αναγκών του, ακόμη και με ανήθικα μέσα. Παρ΄όλα αυτά, η τάση αυτή πρέπει να καταπνίγεται εν τη γενέσει της με διακριτικότητα και προσοχή.

Γιατί τα παιδιά κλέβουν;

Η παρόρμηση για κλοπή μπορεί να μην προκύπτει πάντα λόγω έλλειψης χρημάτων.Παρακάτω θα βρείτε ορισμένους λόγος για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να κλέψει. Ενδεικτικά.

 1. Άγνοια: Είναι πιθανό τα πιο μικρά παιδιά να κλέψουν από αθωότητα, μη γνωρίζοντας ότι το να παίρνουν ένα πράγμα που ανήκει σε κάποιον άλλο ισοδυναμεί με κλοπή.
 2. Έλλειψη ελέγχου: Μερικές φορές, ένα παιδί μπορεί να μην έχει τον αυτοέλεγχο για να αντισταθεί στην επιθυμία να αποκτήσει τα πράγματα που Έτσι, αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε κλοπή από κατάστημα ή σε κλοπή αντικειμένων από το σπίτι ενός φίλου ή οικείου του..
 3. Πίεση από συνομηλίκους: Θα μπορούσε να είναι δύο ειδών αυτή η πίεση. Ο πρώτος τύπος κάνει τα παιδιά να θέλουν απεγνωσμένα να αποκτήσουν κάτι που θεωρείται κουλ ή που έχει κάθε άτομο στην ομάδα. Ο δεύτερος τύπος πιέζει τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως η κλοπή επειδή το κάνουν οι συνομήλικοί τους.
 4. Εκδίκηση: Τα παιδιά δεν είναι αρκετά ώριμα για να κατανοήσουν τα όρια της εκδίκησης και μπορεί να το παρακάνουν. Για παράδειγμα, αν ένας φίλος τους σπάσει ακούσια το παιχνίδι τους, μπορεί να κλέψουν κάτι πολύτιμο από το φίλο τους σε αντίποινα.
 5. Έλλειψη χρημάτων: Η έλλειψη επαρκών πόρων για την αγορά ενός αντικειμένου μπορεί να ωθήσει ένα παιδί στο να το κλέψει.
 6. Άγχος: Μια αγχωτική κατάσταση στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να αναγκάσει το παιδί να συμπεριφερθεί πέρα από τα συνηθισμένα. Μπορεί να κλέψει αντικείμενα που δεν τα ελκύουν ιδιαίτερα απλά και μόνο για την έξαρση της αδρεναλίνης.

Ανεξάρτητα από τον λόγο, η κλοπή πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά και το παιδί πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες.

Πώς πρέπει να τιμωρήσετε ένα παιδί που κλέβει;

Ένας γονιός, άπαξ και αντιληφθεί την κατάσταση, είναι σημαντικό να αναλάβει δράση και έμμεσα ή άμεσα να βοηθήσει και να διδάξει το παιδί του αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει και τι όχι.

 • Αποδοκιμασία: Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι είστε απογοητευμένοι και αναστατωμένοι από τις πράξεις τους. Τονίστε ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι ποτέ αποδεκτή και ότι οφείλουν να ακολουθούν έναν κώδικα συμπεριφοράς.
 • Εργασίες στο σπίτι: Ως μέρος της πειθάρχησης του παιδιού, αναθέστε του ορισμένες καθημερινές δουλειές στο σπίτι για μερικές ημέρες. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν παραλείπει καμία μέρα για να μην πάρει το θέμα αψήφιστα.
 • Εθελοντική εργασία: Η εθελοντική εργασία συχνά συνδέεται λανθασμένα με την τιμωρία, καθώς οι άνθρωποι ωθούνται να την κάνουν μόνο όταν κάνουν κάτι κακό. Ως εκ τούτου, εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να παρουσιάσετε στο παιδί σας πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι.
 • Ημερολόγιο – Καταγραφή συναισθημάτων: Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει το γιατί έκλεψε και γιατί αυτό ήταν λάθος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει στην διαδικασία να αναλογιστεί τις πράξεις του.
 • Αποδοχή της ευθύνης: Αν το παιδί σας κατάφερε να κλέψει κάτι χωρίς να το πιάσουν, ξεκαθαρίστε του ότι πρέπει να παραδεχτεί το λάθος του και να επιστρέψει το αντικείμενο. Βεβαιωθείτε ότι ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους και προσφέρονται να επανορθώσουν αντί να δίνουν δικαιολογίες για να προστατευτούν από την κριτική ή την τιμωρία.

Πώς να αποτρέψετε ή να σταματήσετε ένα παιδί από το να κλέβει;

Η κλοπή μπορεί να μην φαίνεται ως ένα σοβαρό έγκλημα στην αρχή, γιατί το παιδί μπορεί να ξεκινήσει με ασήμαντα αντικείμενα. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να  να αποτρέψετε ή να σταματήσετε ένα παιδί από το να κλέβει;

 • Ενστερνιστείτε την ειλικρίνεια: Εάν το παιδί σας έχει ανατραφεί με αξίες ακεραιότητας και ειλικρίνειας, είναι λιγότερο πιθανό να επιδοθεί στην κλοπή. Διδάξτε το ότι ακόμη και αν το έκανε κατά λάθος, πρέπει να είναι ειλικρινής και να το αποδεχτεί.
 • Βοηθήστε το να μάθει να σέβεται τις περιουσίες των άλλων: Διδάξτε στο παιδί σας να σέβεται την περιουσία των άλλων ανθρώπων, ενώ ξεκαθαρίστε του ότι ένα αντικείμενο που ανήκει σε κάποιους άλλους δεν γίνεται δικαιωματικά δικό τους όταν άπαξ και το κλέψουν.
 • Ενημερώστε το για τις συνέπειες: Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που κλέψει κάτι. Πες του πώς μια μικροσκοπική κλοπή μπορεί να κλιμακωθεί σε κάτι που δεν περιμένει και ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσει είναι να το παραδεχτεί και να μην το ξανά κάνει ποτέ.
 • Αναλάβετε δράση αμέσως: Μην περιμένετε να επαναληφθεί η κλοπή ξανά και ξανά για να κάνετε κάτι. Από την πρώτα κιόλας στιγμή που αντιληφθείτε την κατάσταση μιλήστε στο παιδί σας και πάρτε τα μέτρα σας. Αν γίνει μια φορά η κοπή, είναι πιθανό να ξανά γίνει, επομένως μην επαναπαυθείτε μια απλή επίπληξη. Δώστε του να καταλάβει τι συμβαίνει και από εκεί και πέρα να δίνετε σημασία στα σημάδια για να ελέγχετε την κατάσταση και να αποτρέψετε την κλιμάκωση.

Μην ξεχνάτε, πως η έγκαιρη παρέμβαση αποτρέπει την κλοπή από το να γίνει μέρος της προσωπικότητας του παιδιού.. Επομένως, μιλήστε του και κατανοήστε το γιατί κλέβει. Αν το παιδί σας δεν σταματήσει να κλέβει, τότε μπορείτε να αναζητήσετε ακόμα και τις συμβουλές ενός ειδικού.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ