0,00 €

No products in the cart.

Επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών

Νέα έρευνα από παιδιάτρους του UT Southwestern και του Children’s Health αποκαλύπτει την επίδραση του COVID-19 στην ψυχική υγεία των παιδιών. Ξεχωριστά, μια μελέτη που χρηματοδοτείται με επιχορήγηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) Eunice Kennedy Shriver θα διερευνήσει τον ιδανικό τρόπο χρήσης του οξυγόνου κατά την ανάνηψη των βρεφών που γεννιούνται πρόωρα.

COVID-19 και ψυχική υγεία

Μια μελέτη με επικεφαλής την Jacqueline Bolt, M.D., υπότροφο Παιδιατρικής Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης του UTSW, εξέτασε πώς άλλαξαν τα πρότυπα και τα αποτελέσματα των παιδιατρικών επισκέψεων ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας (MBH) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ED) στο Children’s Medical Center Dallas πριν από την πανδημία και μετά την έναρξή της.

Η Δρ. Bolt και οι συνεργάτες της συνέλεξαν πληροφορίες από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για ασθενείς που επισκέφθηκαν το ED από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο μεταξύ 2017 και 2019 για να μελετήσουν τις τάσεις πριν από την πανδημία, και στη συνέχεια συνέκριναν το ίδιο διάστημα μεταξύ 2019 και 2020.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο Pediatric Emergency Care ότι οι επισκέψεις στο ED για παιδιατρική ΜΒΑ αυξήθηκαν σταδιακά τα χρόνια πριν από την πανδημία, αντανακλώντας τις πανεθνικές τάσεις. Παρόλο που οι συνολικές επισκέψεις στα ΕΔ για ΜΒΗ μειώθηκαν το 2020, το ποσοστό των συνολικών επισκέψεων έκανε άλμα 42,8%.

Οι δημογραφικές ομάδες με τη μεγαλύτερη αύξηση στις επισκέψεις ΜΒΗ περιελάμβαναν γυναίκες, εφήβους ηλικίας 15 έως 17 ετών και μη ισπανόφωνους ασθενείς. Οι παιδιατρικοί ασθενείς που προσήλθαν στο ED το 2020 για θεραπεία ΜΒΗ είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν ή να μεταφερθούν για ενδονοσοκομειακή ψυχιατρική περίθαλψη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

“Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν συγκεκριμένους τομείς στην παιδιατρική περίθαλψη ΜΒΗ που μπορεί να επωφεληθούν από στοχευμένες παρεμβάσεις”, δήλωσε η Δρ Μπολτ. “Απαιτείται μελλοντική έρευνα για τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων τάσεων καθώς και των αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης”, πρόσθεσε.

Οξυγόνο και πρόωρα βρέφη

Η επιχορήγηση του NICHD θα χρηματοδοτήσει μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε πρόωρα βρέφη με επικεφαλής τον Vishal Kapadia, M.D., αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής του UT Southwestern. Βασίζεται σε μια πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στο UTSW, η οποία εξέτασε το βέλτιστο εύρος κορεσμού οξυγόνου-στόχου που μειώνει την τοξικότητα του οξυγόνου και επιτρέπει στους πνεύμονες των ευάλωτων πρόωρων βρεφών να προσαρμοστούν καλύτερα στο περιβάλλον εκτός της μήτρας.

Ο Δρ Kapadia εξήγησε ότι συχνά απαιτείται πρόσθετο οξυγόνο για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα των εξαιρετικά πρόωρων βρεφών κατά τη γέννηση, επειδή οι πνεύμονές τους δεν είναι καλά ανεπτυγμένοι. Η υπερβολική χρήση οξυγόνου κατά τη γέννηση έχει συνδεθεί με την τοξικότητα του οξυγόνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ανώριμων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων και του εγκεφάλου. Η πολύ μικρή χρήση οξυγόνου κατά τη γέννηση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια και τραυματισμό οργάνων λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

Για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας, οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες του προγράμματος ανάνηψης νεογνών συνιστούν να ξεκινά η ανάνηψη σε χαμηλά επίπεδα ενός αναμεμειγμένου μείγματος αέρα και οξυγόνου και το επίπεδο οξυγόνου να προσαρμόζεται ώστε να επιτυγχάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα που είναι ο στόχος. Τα επίπεδα αυτά βασίζονται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων και σε δεδομένα που αφορούν υγιή τελειόμηνα βρέφη, τα οποία πιθανότατα δεν έλαβαν καθυστερημένη περίδεση του ομφάλιου λώρου. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα υγιή τελειόμηνα βρέφη που υποβάλλονται σε καθυστερημένη περίδεση του ομφάλιου λώρου έχουν υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κατά τη γέννηση από ό,τι αναφερόταν προηγουμένως.

Η ομάδα του Δρ Kapadia διεξήγαγε μια πιλοτική μελέτη για να προσδιορίσει τα βέλτιστα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κατά τη γέννηση για τα πρόωρα βρέφη, τα οποία θα μειώσουν την τοξικότητα του οξυγόνου και θα επιτρέψουν στους πνεύμονες των μωρών να προσαρμοστούν καλύτερα στο περιβάλλον εκτός της μήτρας.

Η πιλοτική μελέτη σε 75 πρόωρα μωρά που γεννήθηκαν στο Parkland Memorial Hospital έδειξε ότι όταν το παρεχόμενο οξυγόνο ρυθμίστηκε ώστε να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα από τα συνιστώμενα σήμερα (παρόμοια με τα υγιή τελειόμηνα μωρά που υποβλήθηκαν σε καθυστερημένη σύσφιξη του ομφάλιου λώρου), τα νεογέννητα αυτά άρχισαν να αναπνέουν πιο γρήγορα, έφτασαν νωρίτερα σε καρδιακό ρυθμό άνω των 100 παλμών ανά λεπτό, είχαν καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, υπέφεραν από λιγότερο οξειδωτικό στρες και είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν χωρίς χρόνια πνευμονική νόσο σε σύγκριση με εκείνα που είχαν τα συνιστώμενα σήμερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Η νέα μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Kapadia έχει ως στόχο να επαληθεύσει τα ευρήματα αυτά σε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα 800 πρόωρων βρεφών που γεννήθηκαν σε ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

“Η έρευνα αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη διαχείριση της αίθουσας τοκετού των πρόωρων βρεφών παγκοσμίως και να προσφέρει έναν απλό και φθηνό τρόπο για τη μείωση του θανάτου και της πνευμονικής νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Δρ Kapadia.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ