0,00 €

No products in the cart.

Επιλόχεια Κατάθλιψη: Κι όμως, «χτυπάει» και τους μπαμπάδες!

Και ναι, είναι γεγονός, η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι μόνο για τις μαμάδες, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν πως «χτυπάει» και τους νέους μπαμπάδες με τον ερχομό του βρέφους. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί πως η ανδρική επιλόχεια ή μεταγεννητική κατάθλιψη είναι ένα πραγματικό φαινόμενο της εποχής μας. Ακόμα και αν φαντάζει κάπως περίεργο ή ακόμα και παράδοξο, είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Ένας άνδρας βιώνει και εκείνος αλλαγές στο άκουσμα της εγκυμοσύνης της συντρόφου του. Αρχικά, ας σκεφτούμε το τι περνάει και νιώθει κατά τη διάρκεια που εγκυμονεί η καλή του, ακόμα και αν φαινομενικά για εκείνον δεν αλλάζει κάτι (π.χ. σωματικές αλλαγές, ορμονικές διαταραχές λόγω της εγκυμοσύνης κτλ.). Ωστόσο, και εκείνος μπαίνει σε μια νέα, πρωτόγνωρη διαδικασία με συναισθηματικές διακυμάνσεις που πιθανόν δεν εξωτερικεύονται καν, εφόσον στο επίκεντρο βρίσκεται η μέλλουσα μαμά – για τους ευνόητους λόγους.

Πώς εκδηλώνεται η ανδρική επιλόχεια κατάθλιψη;

Είναι λογικό ο μέλλοντας μπαμπάς να βιώνει άγχος, αγωνία, φόβο για το μέλλον, για το νέο ρόλο του στην οικογένεια κ.ά. Ωστόσο, αν απογοητεύεται πιο συχνά, αν θυμώνει πιο εύκολα, αν είναι πιο ευερέθιστος και ευέξαπτος από ότι συνήθως, ακόμα και εχθρικός, τότε κάτι δε πάει τόσο καλά, καθώς ναι, η επιλόχεια κατάθλιψη του ρίχνει τα «πυρά» της.

Μάλιστα, οι υποψίες μπορούν να μετατραπούν σε βεβαιότητα, εάν ο μέλλοντας μπαμπάς, στα «ξαφνικά», αρχίσει:

 • Nα πίνει αλκοόλ
 • Nα κάνει χρήση τοξικών ουσιών
 • Να παρουσιάζει αλλαγές στην όρεξη και στον ύπνο, γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκεφάλους, ναυτία κ.ο.κ.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, η εμφάνιση των παραπάνω δεν αποτελούν –απαραίτητη- προϋπόθεση για την κακή ψυχική υγεία του μπαμπά, χρειάζεται όμως προσοχή.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπολογίζεται πως 1 στους 10 μπαμπάδες θα παρουσιάσει συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ 3-6 μήνες μετά τον ερχομό του μωρού τα συμπτώματα αυτά κορυφώνονται. Επίσης, διπλάσιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισής τους στον πρώτο χρόνο μετά τη γέννα.

Οι αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν την ανδρική επιλόχεια κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που δρα υπόγεια και συχνά το άτομο που υποφέρει από αυτή είναι πιθανό να αναρωτηθεί για την ύπαρξη της όταν αυτή θα έχει εγκαθιδρυθεί για τα καλά, επηρεάζοντας τόσο την ψυχοσύνθεση του πάσχοντος, όσο και την καθημερινότητα του. Τι μπορεί να πυροδοτήσει όμως την συγκεκριμένη διαταραχή σε έναν άνδρα;

Ενδεικτικά, κύριες αιτίες πιθανόν να είναι

 • H επιλόχεια κατάθλιψη της συντρόφου
 • Η νεαρή ηλικία του μέλλοντα μπαμπά
 • Η συναισθηματική ανωριμότητα που τον διακατέχει
 • Η απουσία υποστηρικτικού περιβάλλοντος που τον κάνει να νιώθει μόνος, αβοήθητος και… λίγος
 • Τα διάφορα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία
 • Η πιθανή συγκρουσιακή σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι
 • Οι συγκρούσεις εκτός σπιτιού, π.χ. στο εργασιακό ή ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον
 • Το -κληρονομικό- ιστορικό σε ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές
 • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών
 • Η χρήση τοξικών ουσιών
 • Άλλα προβλήματα υγείας
 • Η κόπωση και η αυπνία

Εάν υπάρχουν οι υποψίες για παρουσία επιλόχειας κατάθλιψης στον μπαμπά είναι σημαντικό να του δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει και να εκφράσει τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν, προτού αυτά τον κυριεύσουν για τα καλά και αρχίσουν να τον «κατατρώνε». Στη μάχη ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη, το ζευγάρι πρέπει να είναι ενωμένο σαν «ένα», σα μια γροθιά που θα κατακρημνίσει τα συναισθήματα φόβου, απελπισίας, ματαιότητας, θυμού κ.ο.κ.

Αν είστε νέος μπαμπάς – ή θα είστε σύντομα –  και εντοπίζετε κάτι από τα παραπάνω στη συμπεριφορά σας, μη διστάσετε να ανοιχτείτε για να βρεθεί έγκαιρα η λύση και να μπορέσετε να απολαύσετε το χαρούμενο οικογενειακό κλίμα με το μωράκι σας στο σπίτι!

Η ψυχική υγεία είναι το «κλειδί» για μια ευτυχισμένη ζωή, μην το ξεχνάτε και μην αμελείτε να σας φροντίζετε.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ