0,00 €

No products in the cart.

Είσαι ντροπαλός/ή; 7 Tips για να το ξεπεράσεις

Το να είσαι ντροπαλός/ή δεν είναι κάτι κακό, αρκεί να μην δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα σου. Πάντα υπάρχουν λύσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις την ντροπαλότητα που νιώθεις όταν έρχεσαι αντιμέτωπος/η με διάφορες καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος, τρέμουλο, ναυτία, εφίδρωση κ.ά.

Για να μπορέσεις λοιπόν να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις που σε βγάζουν απ’ τα νερά σου, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μην ντρέπεσαι και να αισθανθείς πιο άνετα με τους άλλους, αλλά κυρίως με τον εαυτό σου.

  1. Προσπάθησε να προσδιορίσεις αν ντρέπεσαι πραγματικά ή αν υπάρχει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις άβολα: Ουκ ολίγοι άνθρωποι συγχέουν συχνά το κοινωνικό άγχος με την εσωστρέφεια. Βέβαια, μερικοί ντροπαλοί άνθρωποι πληρούν πράγματι τα κριτήρια για την κοινωνική αγχώδη διαταραχή ή την εσωστρέφεια ή ακόμα και τα δύο. Παρόλα αυτά, το κοινωνικό άγχος είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα, ενώ η ντροπαλότητα δεν είναι. Ειδικότερα, το κοινωνικό άγχος περιλαμβάνει έναν επίμονο φόβο απόρριψης, αποδοκιμασίας και κριτικής από τους άλλους. Έτσι, αυτός ο φόβος μπορεί να γίνει αρκετά αποθαρρυντικός, με αποτέλεσμα να αρχίσεις να αποφεύγεις για τα καλά τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αν είσαι ντροπαλός, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα όταν γνωρίζεις κάποιον, αλλά σου είναι πιο εύκολο να αλληλεπιδράς μαζί του, όσο περισσότερο τον γνωρίζεις. Το να ντρέπεσαι δεν θα σου προκαλέσει την ίδια έντονη δυσφορία που προκαλεί το κοινωνικό άγχος.
  2. Δεν είσαι πάντοτε το επίκεντρο προσοχής, μην το ξεχνάς: Όταν ντρέπεσαι, νομίζεις ότι όλοι γύρω σου θα παρατηρήσουν και θα κρίνουν τα λάθη σου. Στην πραγματικότητα όμως, οι πλειονότητα των ανθρώπων τείνει να είναι λιγότερο παρατηρητική από όσο φαντάζεσαι. Μπορεί να νιώθεις ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου, αλλά αυτό δεν υφίσταται.
  3. Να είσαι πάντα ειλικρινής: Δεν χρειάζεται να παριστάνεις κάποιον άλλον, απλά και μόνο επειδή νιώθεις άβολα ή ντρέπεσαι. Πολλοί ντροπαλοί άνθρωποι προσπαθούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, έτσι ώστε να μην φανεί ότι ντρέπονται. Ωστόσο αυτό δεν λειτουργεί συνήθως, ή έστω όχι για μεγάλο διάστημα. Εξάλλου το να προσποιείσαι μπορεί να επιφέρει ακόμα περισσότερο άγχος, καθώς θα φοβάσαι μήπως οι άλλοι αντιληφθούν την «υποκριτική» σου δεινότητα. Για αυτό, είναι προτιμότερο να παραδεχτείς το ποιος είσαι και να ενημερώσεις τα άτομα γύρω σου ότι θες τον χρόνο σου, μέχρι να νιώσεις άνετα.
  4. Ζήτα την υποστήριξη τρίτων: Η υποστήριξη από ένα άτομο που εμπιστεύεσαι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο άνετα σε καταστάσεις που σου προκαλούν άγχος. Έτσι, ζήτησε από ένα οικείο σου πρόσωπο να έρθει μαζί σου την επόμενη φορά που θα θες να πας σε κάποιο κοινωνικό γεγονός. Είναι πιθανό η παρουσία του να σε κάνει να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά και να είσαι πιο άνετος με τις αλληλεπιδράσεις σου με άλλους ανθρώπους.
  5. Αναγνώρισε ότι το να ντρέπεσαι δεν είναι μειονέκτημα: Με το να χρησιμοποιήσεις την ντροπαλότητα σου υπέρ σου θα καταφέρεις να την διαχειρίζεσαι και καλύτερα. Δες αυτό που θεωρείς ως μειονέκτημα στο κεφάλι σου, ως πλεονέκτημα και έτσι θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις καλύτερα στις καταστάσεις. Είναι φυσιολογικό να θες χρόνο σε ορισμένες καταστάσεις, αποδέξου το και προχώρα βήμα βήμα.
  6. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι: Είναι βέβαιο, το ότι ντρέπεσαι αποτελεί μέρος της προσωπικότητας σου. Για αυτό το λόγο, η αποδοχή είναι το ήμισυ του παντός. Αν το επιθυμείς, μπορείς να δουλέψεις για να γίνεις λιγότερο ντροπαλός, αλλά εάν η συστολή σου δεν προκαλεί προβλήματα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου για να το ξεπεράσεις. Επομένως, απλά αποδέξου ότι δεν απολαμβάνεις την κοινωνικοποίηση όσο οι άλλοι άνθρωποι και κινήσου αναλόγως.
  7. Η αποφυγή του «προβλήματος» δεν είναι λύση: Το να αποφεύγεις πάντα τις κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να φαίνεται πιο ασφαλές από το να προσπαθήσεις να κάνεις φίλους. Ωστόσο αυτή η τακτική δεν σου εγγυάται καμία επιτυχία, το αντίθετο μάλιστα. Ένα βήμα τη φορά είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις. Αν θες να γίνεις πιο κοινωνικός ή αν θέλεις να επεκτείνεις τον κοινωνικό σου κύκλο, θα πρέπει να βρεις κάποιον τρόπο να αλληλεπιδράς και να επικοινωνείς με άλλους. Για αρχή, μπορείς να ασχοληθείς με κάποιο ομαδικό χόμπι ή άθλημα και μέσα από αυτό να γνωρίσεις νέους ανθρώπους.

Συνοψίζοντας, το να ντρέπεσαι δεν σε κάνει λιγότερο επαρκή ή άξιο από τους υπόλοιπους ανθρώπους της ηλικίας σου, απλά πρέπει να βρεις, εφόσον το επιθυμείς, τους τρόπους που σου ταιριάζουν για να το διαχειριστείς και να βγεις από το λεγόμενο «comfort zone» σου.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ