0,00 €

No products in the cart.

Έχετε κι εσείς δικαιώματα και οχι μόνο υποχρεώσεις. Το ξέρατε;

Κάθε πολιτεία είναι υποχρεωμένη να θεσπίσει μία σειρά από νόμους που στόχο έχουν να προασπίσουν τα πνευματικά και σωματικά δικαιώματα των παιδιών της, εξασφαλίζοντας τους με αυτό τον τρόπο ένα βιώσιμο επίπεδο ζωής. Χρησιμοποιώντας τον όρο «παιδί» εννοούμε κάθε έμβιο ον ηλικίας από 0 μέχρι και 18 ετών ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας και καταγωγής, το οποίο από την στιγμή της γέννησης του οφείλει να δηλωθεί στο ληξιαρχείο, αποκτώντας έτσι το ονοματεπώνυμο του και μια χώρα προέλευσης και καταγωγής.

Το βασικότερο δικαίωμα κάθε ανηλίκου είναι ότι απαγορεύεται να εκτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική , πνευματική, σεξουαλική) ή να έρχεται αντιμέτωπος με εγκατάλειψη ή παραμέληση κάθε μορφής, τόσο από την πλευρά άλλων ενηλίκων ή ανηλίκων , όσο και από την πλευρά αυτών που έχουν την επιμέλεια και την κηδεμονία του. Επίσης, κατακριτέα είναι και η οικονομική εκμετάλλευση των παιδιών, δηλαδή η σωματεμπορία ή η έκθεση τους στην αγορά εργασίας προκειμένου να κερδίσουν χρήματα για την οικογένεια τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η απαγωγή ή η έκθεση παιδιού σε βασανιστήρια θεωρείται άκρως παράνομη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ισχύει κάτι από τα παραπάνω το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέμβει και να ζητήσει την απομάκρυνση του ανήλικου από τον χώρο που διαμένει και να του εξασφαλίσει μία νέα, ασφαλή και υγιή στέγη.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζει με τους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανατροφή του. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες από την πλευρά του κράτους αλλά και όταν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό θα πρέπει να προωθείται η επικοινωνία γονιών και παιδιού, εκτός και αν αυτό είναι αντίθετο με το συμφέρον του. Σε περιπτώσεις όπου συντρέχουν σοβαροί λόγοι για την απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον τότε το κράτος είναι υποχρεωμένο να βρει εναλλακτικές μορφές επιμέλειας του παιδιού.

Επίσης, έχει δικαιώματα στην υγεία και την εκπαίδευση. Ως προς τον τομέα της υγείας θα πρέπει να υπάρχει φροντίδα όχι μόνο για προληπτικούς λόγους αλλά και σε περίπτωση που χρήζει ιατρικής θεραπείας θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις ανάλογες ιατρικές υπηρεσίες. Ως προς τον τομέα της εκπαίδευσης θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο και για αυτό τον λόγο έχει οριστεί στοιχειώδης υποχρεωτική εκπαίδευση στην οποία έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά, εύκολα και δωρεάν αλλά και περαιτέρω δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επίσης δωρεάν, για να έχουν τα παιδιά την δυνατότητα να αναπτύξουν τις πνευματικές τους δεξιότητες και ικανότητες στον βαθμό που μπορούν.

Είναι χρέος των κηδεμόνων του να μη του στερούν το δικαίωμα του στην ανάπαυση και στον ελεύθερο χρόνο για να τον αξιοποιήσει όπως το ίδιο θέλει. Μπορεί να συμμετάσχει στη πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή και να εκφράζει την άποψη του ελεύθερα αρκεί αυτό να μην έρχεται σε αντίθεση με την δημόσια τάξη και τα δικαιώματα των άλλων. Οι κηδεμόνες του οφείλουν να σέβονται την ιδιωτική ζωή του και να του επιτρέπουν να επιδίδεται σε δραστηριότητες ανάλογες με την ηλικία του. Οποιασδήποτε μορφής στέρηση ελευθερίας του αποτελεί αδίκημα και διώκεται ποινικά.

Τέλος υπάρχει μία πληθώρα από νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα των ανηλίκων. Για παράδειγμα κάθε ανήλικος που κατηγορείται για οποιοδήποτε αδίκημα θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως αθώος μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου και οφείλει να έχει νομική συμπαράσταση και υποστήριξη σε κάθε περίπτωση. Ακόμη, σε περιπτώσεις εχθροπραξιών είναι απαγορευτικό δια νόμου να συμμετέχουνε παιδιά. Πρόκειται για μία σειρά διεθνών νομοθεσιών που αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου και για αυτόν ακριβώς τον λόγο προσπαθούν να τα προστατεύσουν από κάθε μορφής εκμετάλλευση.

Το πιο ουσιαστικό δικαίωμα όλων σας όμως είναι ότι πρέπει να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας και να τα διεκδικείτε όταν βλέπετε ότι σας τα καταπατούν.

Share it!
Hamogelo
Hamogelohttps://www.hamogelo.gr
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε το 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Το όνειρο του 10χρονου Ανδρέα έγινε πραγματικότητα και σήμερα ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας αναγνωριστεί διεθνώς, με όραμα: το Χαμόγελο κάθε παιδιού, υλοποιεί πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ