0,00 €

No products in the cart.

Bebbo Tips: Διέγερση της λειτουργίας του χεριού και κινητική ανάπτυξη μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται ποιά παιχνίδια και δραστηριότητες είναι κατάλληλα για να μάθει και να αναπτυχθεί ένα παιδί. Οι καθημερινές ρουτίνες είναι μια ευκαιρία να βελτιώσετε την εστίαση της προσοχής του, να βελτιώσει την λεπτή κινητικότητα των χεριών κλπ. Κάποια παραδείγματα είναι μέσα από το ντύσιμο, γδύσιμο, το να βάζω παπούτσια, να τρώω, να χτενίζομαι, να βουρτσίζω τα δόντια μου, να χρησιμοποιώ το μαχαιροπίρουνο, να ξεφλουδίζω ένα φρούτο…

Καθημερινές συνήθειες

Από τον 6ο μήνα, όταν το παιδί αρχίζει να πιάνει τα πόδια του, θα του αρέσει ιδιαίτερα να βγάζει τις κάλτσες του. Κατά το δεύτερο έτος, αυτή η δραστηριότητα γίνεται μέρος της κατανόησης και της εκτέλεσης εντολών: «Βγάλε τα παπούτσια σου, βγάλε τις κάλτσες σου, φόρεσε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου». Το να βγάλει τα παπούτσια είναι μια δραστηριότητα που προηγείται του να τα βάλει. Το παιδί θα δείξει πρωτοβουλία, θα προσπαθήσει να εξασκηθεί και στο τέλος θα εκτελέσει με επιτυχία την εντολή. Το ίδιο ισχύει και για να βάλει και να βγάλει τα ρούχα του.

Αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε το προσανατολισμό στο χώρο και την τόνωση των κινητικών δραστηριοτήτων, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να πάει στο δωμάτιο και να φέρει ρούχα από την ντουλάπα του. Είναι καλό να τοποθετούμε διάφορα ρούχα στο κρεβάτι ή σε μια πολυθρόνα, όπου τα παιδιά μπορούν να ανέβουν με ασφάλεια και να τα πάρουν. Αυτός ο τρόπος εκτός από την βελτίωση της αδρής κινητικότητας, διεγείρει επίσης διάφορους τομείς ανάπτυξης:

 • κοινωνική αλληλεπίδραση
 • επικοινωνία και ανάπτυξη λόγου
 • βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων
 • βελτίωση της λειτουργίας των χεριών.

Οι ρουτίνες δημιουργούν ασφάλεια τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Τρώμε στη κουζίνα, λουζόμαστε στο μπάνιο, ντυνόμαστε στο δωμάτιο, βάζουμε τα παπούτσια μας στο διάδρομο, κοιμόμαστε στο υπνοδωμάτιο. Όλα τα πράγματα είναι στην ίδια θέση, γίνονται σύμφωνα με ένα γνωστό χρονοδιάγραμμα, με τρόπο παρόμοιο, χωρίς βιασύνη.

Φαγητό

Το φαγητό είναι μια διατροφική ανάγκη, αλλά και μια ισχυρή αισθητηριακή εμπειρία. Πολύ συχνά στον πολιτισμό μας, το φαγητό φέρνει το μήνυμα της αγάπης: «Όποιος μου μαγειρεύει, όποιος με ταΐζει, με αγαπάει». Οι μυρωδιές για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που φτιάχνουμε στο σπίτι, αποτελούν αναμνήσεις που δημιουργούν έντονα θετικά συναισθήματα. Οι μυρωδιές συνδέουν τις αναμνήσεις. Το φαγητό φέρνει αναμνήσεις σε διαφορετικές περιόδους της ζωής, έχει διαφορετική υφή, γεύση, μυρωδιά. Αρχικά το φαγητό είναι μέρος του παιχνιδιού, το ζύμωμα, το ανακάτεμα, το άπλωμα και στη συνέχεια γίνεται τροφή. Το οικογενειακό γεύμα είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά παρατηρούν τι κάνουν οι άλλοι, μιμούνται και θέλουν πάντα να έχουν φαγητό στο πιάτο τους. Το φαγητό μπορεί να καταναλωθεί με τα δάχτυλα, ένα κουτάλι, ένα πιρούνι ή κομμένο με μαχαίρι. Καλό είναι να τρώμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος στο σπίτι, χωρίς τηλεόραση, τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή, γιατί αυτή η δραστηριότητα συμβάλλει στην αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών.

Δουλειές του σπιτιού

Στα παιδιά αρέσει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες αναπτύσσουμε ξανά την επικοινωνία, παρατείνουμε την προσοχή, βελτιώνουμε τη λειτουργία των χεριών.

 • Βγάζοντας τα ρούχα από το πλυντήριο
 • Μαζεύοντας τα στεγνά ρούχα
 • Πλύσιμο των πιάτων με ένα σφουγγάρι
 • Τοποθέτηση και αφαίρεση των πιάτων από το πλυντήριο πιάτων
 • Σκουπίζοντας το σπίτι
 • Σκούπισμα της αυλής με μια σκούπα
 • Μαγειρεύοντας μαζί
 • Ανάμειξη, ζύμωμα, μέτρηση ζάχαρης, σιμιγδάλι, αλεύρι με ένα κουτάλι στύβοντας ένα πορτοκάλι κ.λπ.

Για να τονώσουμε όλους τους τομείς ανάπτυξης στα παιδιά, χρειαζόμαστε: υπομονή, φαντασία, καθημερινές συνήθειες στις οποίες τα παιδιά συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο, σύμφωνα με τις ικανότητες τους, για τις οποίες θα πρέπει να επαινούνται, να ανταμείβονται, να παρακινούνται και φυσικά πάντα να είναι υπό επίβλεψη και σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Για να βρείτε περισσότερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας και όχι μόνο… κατεβάστε τώρα την εφαρμογή της UNICEFBebbo και ανακαλύψτε το πιο ολοκληρωμένο σετ εργαλείων για την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο!

To Βebbo είναι ΔΩΡΕΑΝ και μπορείτε να το βρείτε σε Android και iOS.

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece

Share it!
UNICEF
UNICEFhttps://www.unicef.org/greece
Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ