0,00 €

No products in the cart.

6 μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για να κάνεις το παιδί σου πιο ανεξάρτητο

Ένας γονιός, όσο υπερπροστατευτικός και αν είναι, κατά βάθος θέλει να κάνει το παιδί του όσο πιο ανεξάρτητο γίνεται. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντοτε μια εύκολη υπόθεση, καθώς δεν μπορούν όλα τα παιδιά να γίνουν εύκολα και γρήγορα αυτάρκη και υπεύθυνα. Το κάθε παιδί εξάλλου λειτουργεί με τον δικό του χρόνο και οι γονείς πρέπει να έχουν την απαραίτητη υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, ωστόσο το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τόσο εσένα, όσο και το μικρό σου. Παρακάτω θα βρεις μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις μαζί με το παιδί σου για να το βοηθήσεις να γίνει πιο ανεξάρτητο.

  1. Άφησε το να κάνει λάθη: Μπορεί να φαίνεται κάπως αντιφατικό στην αρχή, ωστόσο το να αφήνεις ένα παιδί να κάνει λάθη θα το διδάξει το πώς να πετύχει στη ζωή του. Όταν κάνει ένα λάθος, δώστου να καταλάβει ότι δεν πειράζει και βοήθησε το να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα την επόμενη φορά. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να καθοδηγήσει τα πάντα, από μικρά λάθη, όπως η επιλογή να μην πάρει ομπρέλα όταν η πρόγνωση λέει βροχή, μέχρι μεγαλύτερα, όπως η αποτυχία σε ένα τεστ επειδή αποφάσισε να περιμένει μέχρι το προηγούμενο βράδυ για να διαβάσει. Μπορεί να είναι δύσκολο να βλέπεις το παιδί σου να αγωνίζεται, ωστόσο αν το διδάξεις ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος, τότες θα μάθει να προσπαθεί ξανά και ξανά με τον ίδιο ενθουσιασμό, όσες φορές και αν «πέσει», χωρίς να νιώθει την ανάγκη να τα παρατήσει. Θα το μάθει να έχει την απαραίτητα νοοτροπία και αυτοπεποίθηση για να κάνει αυτό που θέλει με επιτυχία.

  2. Ζήτησε του να σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιπύ: Προσπάθησε να ενθαρρύνεις το παιδί σου να αναλαμβάνει μικρές εργασίες, όπως το καθάρισμα των παιχνιδιών μετά το παιχνίδι, να βοηθάει να τακτοποιήσει τα ψώνια και να καθαρίζει το δωμάτιό του. Βεβαιώσου ότι του αναθέτεις δουλειές που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και απαραίτητες. Τα παιδιά είναι πολύ πιο πρόθυμα να βοηθήσουν όταν αισθάνονται ότι συμβάλλουν ουσιαστικά σε κάτι και δεν το κάνουν σαν αγγαρεία. Οι εργασίες δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες, απλώς κάτι που απαιτεί από αυτό να σκέφτεται και να πράττει. Για παράδειγμα, αν συσσωρεύονται άπλυτα, ρωτήστε τα τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει. Ε

  3. Δώστου επιλογές και ελευθερία αλλά πάντα εντός ορίων: Το να προσφέρεις ελευθερία και να επιτρέπεις σε ένα παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το ενδυναμώσεις, να «χτίσεις» εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους ώστε να λαμβάνει αποφάσεις και να το βοηθήσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της αίσθησης ευθύνης. Με το να δίνεις επιλογές στο παιδί σου του δείχνεις ότι σέβεσαι τις προτιμήσεις, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Προσπάθησε να του προσφέρεις δύο ή τρεις επιλογές με τις οποίες νιώθεις άνετα και παράλληλα το βοηθάς για να μην χαωθεί.

  4. Δώσε του τον απαραίτητο χώρο: Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να μάθουν και να αναπτυχθούν. Για αυτό είναι σημαντικό να το ενθαρρύνεις την ανεξαρτησία του δίνοντας του ευκαιρίες να εξερευνήσει χωρίς υπερβολική επίβλεψη. Αν για παράδειγγμα, το παιδί σου παίζει σε άλλο δωμάτιο, άφησε το να το κάνεις χωρίς επίβλεψη – ή έστω με τη δέουσα διακριτικότητα. Δώστου την ευκαιρία να μπει στην καφετέριας μόνο του, να παραγγείλει και να πληρώσει το γεύμα τους, ενώ εσύ θα βρίσκεσαι σε ασφαλή απόσταση.

  5. Πες «όχι» στην υπερβολική διόρθωση: Όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπάθησε να απογεύγεις να διορθώνεις το παιδί σου όταν προσπαθεί να κάνει κάτι μόνο του. Για παράδειγμα, αν του ζητήσεις να στρώσει το κρεβάτι του και αυτό δεν είναι τέλειο, προέβαλλε αντίσταση στην παρόρμησή σου να το διορθώσεις. Ο στόχος είναι να επιτρέψεις στο μικρό σου να αναλάβει την ευθύνη. Εξάλλου, η τελειότητα δεν είναι ο στόχος.

  6. Σχεδίασε το χώρο σου με γνώμονα την ανεξαρτησία: Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεις το χώρο σου θα επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού σου να εξασκηθεί στην ανεξαρτησία. Είναι το μικρό σου ικανό να φτάνει τα φλιτζάνια, τα πιάτα, τα πιρούνια και τις χαρτοπετσέτες; Υπάρχει μια κανάτα με νερό που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ξανά γεμίσει το ποτήρι του αν διψάσει; Μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στον νεροχύτη και το σαπούνι για να πλύνει τα χέρια του χωρίς βοήθεια; Βρες τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες το παιδί σου να μπορεί να κάνει κάτι μόνο του. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα χαμηλότερο ράφι για τα ρούχα, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ