0,00 €

No products in the cart.

5 Ερωτήσεις για καλύτερη επικοινωνία με το παιδί μου

Πως ήταν το σχολείο σήμερα; Καλά!
Σου θυμίζει κάτι αυτή η συνομιλία;

Καλώς ήρθες στο club.
Μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που συχνά μου επικοινωνούν οι γονείς, είναι ότι πολλές φορές τα παιδιά δεν συζητούν ή απαντούν μονολεκτικά.

Eνα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι η επικοινωνία με το παιδί μας καθώς μεγαλώνει. Πως μπορούμε λοιπόν να συνδεθούμε ουσιαστικά με τα παιδιά μας όταν εκείνα σηκώνουν τοίχους; Μέσα από ανοιχτές ερωτήσεις και όχι κλειστές.

Πάμε να δούμε την διαφορά τους

Ανοιχτού τύπου είναι εκείνες οι ερωτήσεις όπου ο συνομιλητής μας, μπορεί να πει περισσότερα, μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, μπορεί να αναπτύξει την άποψη του και τη φαντασία του πολλές φορές.

Κλειστού τύπου είναι οι ερωτήσεις που απαιτούν μια μονολεκτική απάντηση, όπως ναι, όχι, δε ξέρω, καλά. Γι αυτό και η ερώτηση του σχολείου είναι μια κλειστή ερώτηση.

Αντί αυτής της ερώτησης μπορείς να πεις

  1. Με ποιον έπαιξες σήμερα στο διάλειμμα;
  2. Τι σε έκανε να χαρείς πολύ σήμερα στο σχολείο;
  3. Πως πέρασαν οι φίλοι σου το Σαββατοκύριακο;

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι ερωτήσεις κάνεις στο παιδί σου όταν θέλεις να ξεκινήσεις μια συζήτηση;

Ακόμα και με ανοιχτές ερωτήσεις βέβαια, αν το παιδί σου αισθανθεί πως δεν το ακούς ουσιαστικά αλλά έχεις κριτική στάση τότε και πάλι δεν θα είναι ανοιχτό στην επικοινωνία.

Οπότε οι ερωτήσεις μας είναι πολύ καλό να έχουν προορισμό το να τα ακούσουμε, να μοιραστούμε στιγμές και εμπειρίες και όχι να έχουμε σκοπό να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο. Γι αυτό και όταν ξεκινάμε συζητήσεις χρειάζεται να είμαστε εκεί ολοκληρωτικά για να μοιραστούμε κι εμείς τα δικά μας νέα.

Πάμε να ανακαλύψουμε 5 ανοιχτού τύπου ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου προκειμένου να ξεκινήσουμε συζητήσεις και να συνδεθείς μαζί του.

Ερώτηση Νο 1 -Σε τι είσαι μοναδικός; Τι κάνεις πολύ καλά;

Ένα από τα πιο δύσκολα μονοπάτια κάθε ανθρώπου αλλά και παιδιού είναι να αναγνωρίσουμε τα θετικά μας στοιχεία, κι όμως είναι μια ερώτηση που μπορεί να δυσκολευτείς, ακόμα και εσυ ο ίδιος να απαντήσεις στον εαυτό σου για σένα αλλά είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση, επειδή με αυτό το τρόπο ανακαλύπτεις τα δυνατά σου σημεία και πάνω σε αυτά χτίζεις την αυτοπεποίθηση σου.
Μπορείς να βοηθήσεις το παιδί με αυτή την ερώτηση να τα ανακαλύψει.

Εδώ θα σου πρότεινα και ένα παιχνίδι που μπορείς να παίξεις μαζί του. Ζήτησέ του να πάρει ένα χαρτί και να φτιάξει 2 στήλες, στην μια πλευρά να γράψει όλα τα θετικά του στοιχεία και στην άλλη πλευρά εκείνα που αισθάνεται ότι δεν του αρέσουν.
Στο τέλος συζητήστε τα !

Ερώτηση Νο 2 – Τι σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενο ή λυπημένο;

Είναι μια ερώτηση που το παιδί μπορεί να σου πει πολλά, αν εστιάσει μόνο σε ένα, μην πέσεις μετά σε κλειστές ερωτήσεις, νομίζοντας ότι συνεχίζεις την επικοινωνία όπως
“δηλαδή το να κάνεις ποδήλατο στο πάρκο δεν σε κάνει χαρούμενο;”

Γιατί αν η απάντηση είναι όχι, τότε απλά έχεις κλειδώσει την επικοινωνία.
Μείνε μόνο σε αυτό που θέλει να μοιραστεί, η extra ερωτήσεις και ειδικά αν είναι κλειστές, δημιουργούν την αίσθηση της κριτικής

Ερώτηση Νο 3 – Πως σου αρέσει να βοηθάς τους φίλους σου;

Ερωτήσεις που ξεκινούν πάντα με το ΠΩΣ είναι ερωτήσεις που σε βάζουν σε δράση, στην ανακάλυψη, στην λύση

Ερώτηση Νο 4 – Τι είναι αυτό που δεν μου έχεις πει ακόμα και ΙΣΩΣ ντρέπεσαι;

Είναι μια ερώτηση που μπορεί να καταλήξει και σε κλειστή, αν το παιδί εκείνη την ώρα αισθανθεί άβολα και απαντήσει την λέξη ”τίποτα ”
Αν γίνει αυτό, άφησε το εκεί.

Απλά άφησε ένα μικρό παραθυράκι και πες του.

‘Χαίρομαι που τα λέμε όλα και δεν ντρέπεσαι να μοιραστείς μαζί μου ότι σε απασχολεί, αλλά αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο να θυμάσαι πως ότι και αν γίνει είμαι δίπλα σου να σε ακούσω ‘

Φυσικά, αυτό απαιτεί από την πλευρά μας κατανόηση, ενσυναίσθηση και αποδοχή σε όλη την πορεία που έχουμε με το παιδί μας.
Δεν θα είναι εύκολο να αναζητάμε την ελεύθερη επικοινωνία ακόμα και στα δύσκολα, όταν έχουμε κριτική στάση απέναντι του πάντα.

Ερώτηση Νο 5 – Αν είχες ζωάκι να προσέχεις, τι θα ήθελες να ήταν; πώς θα το φρόντιζες;

Με αυτή την ερώτηση, το βοηθάμε να καλλιεργήσει την εν συναίσθηση, που απαιτεί την αγάπη και την φροντίδα.

Αυτές είναι κάποιες από τις ανοιχτές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στα παιδιά προκειμένου να ξεκινήσεις την γερη επικοινωνία μαζί τους.

Θυμήσου πως ο σκοπός της επικοινωνίας δεν είναι να μάθουμε κατι μια φορά , αλλά να χτίζουμε μαζί τους καθημερινά δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης και να είμαστε εκεί για να τα ακούμε.

Η επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μας είναι κάτω απο την ομπρέλα της αποδοχής, της εν συναίσθησης και της καλής ακοής. Δε μπορούμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον άνθρωπο που εχουμε απεναντι μας, είτε είναι παιδί είτε ενήλικας αν δεν είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε και να λειτουργήσουμε μέσω ενεργητικής ακρόασης.

Αποστολία Νάκα
Βρεφονηπιοκόμος & Ειδική παιδαγωγός
Ακολούθησέ με στο fb group parents 4 ever

Share it!
Αποστολία Νάκα
Αποστολία Νάκαhttps://www.facebook.com/groups/4955956181192687
H Αποστολια Νακα ειναι βρεφονηπιοκομος με πιστοποιημένη εξειδίκευση στην Ειδικη αγωγή (ανίχνευση, παρέμβαση διαφοροποιημένη διδασκαλια )απο το Πανεπιστημιο Αιγαίου και πιστοποιητικό επιμόρφωσης πάνω στο θεατρικό παιχνίδι -δραματοποίηση.Τέλος κατέχει και παρακολουθεί απο το 2019 συνεχείς αυτοτελή επικυρωμένα σεμινάρια πανω στην δυσλεξία , Δεπυ, διαφοροποιημενη διδασκαλια ,θετική αγωγή,αφηγήσεις παραμυθιων κ.α 'Εχει εμπειρια σε βρεφη, προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας . Θα την βρεις στο fb group parents 4 ever που εκει μοιράζεται εκπαιδευτικό περιεχόμενο πάνω στην θετική διαπαιδαγώγηση αλλα και διαφοροποιημενο τρόπο διδασκαλίας για παιδιά νηπιαγωγειου και πρώτης σχολικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ