0,00 €

No products in the cart.

10+1 μυστήρια που δεν μπορεί να λύσει η Επιστήμη

Ομολογουμένως, η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο μέσα στα χρόνια, δίνοντας λύσεις σε σωρεία προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου, παρόλα αυτά υπάρχουν και ορισμένα «άλυτα» μυστήρια που μέχρι και σήμερα ζητούν μια επίλυση.

Έτσι, το Vox μέσα από ένα επιστημονικό podcast, με τίτλο «Unexplainable», έθεσε ορισμένα μεγάλα ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα.

Δείτε παρακάτω ποια είναι εκείνα τα μυστήρια για τα οποία οι επιστήμονες ακόμη ψάχνουν λύση.

Από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν;

Είναι ίσως η πιο κοινή ερώτηση για την οποία η Επιστήμη δεν έχει καταφέρει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Μπορεί να είναι γνωστό πως το σύμπαν είναι γεμάτο με γαλαξίες, αστέρια και πλανήτες, επί της ουσίας όμως, δεν γνωρίζουμε τι άλλο υπάρχει εκεί έξω.

Τι ζει στην «ζώνη του λυκόφωτος» των ωκεανών;

Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε στον βυθό των θαλασσών, τόσο λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία φτάνει. Στα 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αρχίζει μια περιοχή που ονομάζεται Μεσοπελαγική ζώνη. Αρχίζει από τα 201 μ. και φτάνει σε βάθος τα 1.000 μέτρα. Το ανώτερο μέρος της, έως τα 500 μέτρα, η λεγόμενη «ζώνη του λυκόφωτος» (“twilight zone”). Μετά επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι και για το τι υπάρχει εκεί υπάρχουν πραγματικά «μαύρα μεσάνυχτα».

Τι κατέστρεψε την Αφροδίτη;

Οι επιστήμονες περιγράφουν την επιφάνειας της Αφροδίτης ως «η εικόνα της κολάσεως». Και αυτό γιατί με θερμοκρασία 500 βαθμών Κελσίου, είναι ο θερμότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ενώ η ατμόσφαιρα αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, τα σύννεφα της Αφροδίτης αποτελούνται από εξαιρετικά διαβρωτικό θειϊκό οξύ και «κρέμονται» πάνω από ένα ηφαιστειογενές τοπίο με αδιάκοπες ηφαιστειακές εκρήξεις λάβας. Η ατμοσφαιρική πίεση είναι 92 φορές μεγαλύτερη από αυτήν στην επιφάνεια της θάλασσας στην Γη.

Ουκ ολίγοι είναι οι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι η Αφροδίτη ήταν κάποτε περίπου όπως η Γη, καθώς η σύσταση της είναι παρόμοια και η  επιφάνειά της έχει πάρα πολλά ηφαίστεια, ηφαιστειακούς κρατήρες, όρη και πεδιάδες λάβας. Ωστόσο, η η ζωή στην Αφροδίτη δεν είναι εφικτή, σε αντίθεση με τη Γη. Το ερώτημα που «γεννιέται« εδώ λοιπόν, είναι πως γίνεται ναι μεν να έχουν κοινά στοιχεία αλλά ο ένας πλανήτης να αποτελεί παράδεισο και ο άλλος κόλαση; Ο ηφαιστειολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Super Volcanoes: What They Reveal about Earth and the Worlds Beyond», Robin George Andrews, αναφέρει ότι υπάρχουν δύο πιθανές υποθέσεις: Η πρώτη είναι ότι ο Ήλιος κατέκαψε την Αφροδίτη και ο άλλος ότι το έκαναν τα ηφαίστεια. Τι ισχύει όμως δεν μπορεί κανείς το πει με απόλυτη σιγουριά.

Πως θα μοιάζουν τα ζώα στο μέλλον;

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε το πως θα είναι η εξέλιξη των ειδών στο μέλλον, ωστόσο οι διάφορες εικασίες είναι υπαρκτές. Βέβαια, σύμφωνα με την Liz Alter, καθηγήτρια εξελικτικής βιολογίας του California State University Monterey Bay, αυτή η ερώτηση είναι αδύνατο να απαντηθεί, καθώς η εξέλιξη των ειδών εξαρτάται άμεσα από τον ρόλο που παίζουν και θα συνεχίσουν να παίζουν οι άνθρωποι στον πλανήτη. Επομένως, το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει εδώ είναι πως ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν τα οικοσυστήματα στην σημερινή εποχή εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθιστά το μέλλον των ζώων αλλά και του πλανήτη γενικότερα αβέβαιο.

Τι προκαλεί το Αλτσχάιμερ;

Η επιστημονική κοινότητα πασχίζει να βρει θεραπεία  για την νόσο Αλτσχάιμερ που προκαλεί άνοια, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να ορίσει τα ακριβή αίτια της ασθένειας.

Η επικρατούσα θεωρία για κάμποσα χρόνια ήταν ότι το Αλτσχάιμερ προκαλείται από την συσσώρευση κάποιων πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδείς και προκαλούν την δημιουργία πλακών στον εγκέφαλο. Τα φάρμακα που βοηθούν στην διάλυση αυτών των πλακών των αμυλοειδών πρωτεϊνών, δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Άλλοι επιστήμονες όμως θεωρούν ότι η ιατρική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στην έρευνα αυτής της θεωρίας αφήνοντας άλλες πιθανές αιτίες όπως η μόλυνση από κάποιον ιό, ανεξερεύνητες.

Πως είναι δυνατόν η η «γλοιώδης μούχλα» (“slime mold”)  να είναι τόσο έξυπνη ενώ δεν έχει εγκέφαλο;

Η «γλοιώδης μούχλα» είναι ένα άτυπο όνομα που δίνεται σε διάφορα είδη άσχετων ευκαρυωτικών οργανισμών που μπορούν να ζήσουν ελεύθερα ως μεμονωμένα κύτταρα, αλλά μπορούν να συγκεντρωθούν μαζί για να σχηματίσουν πολυκυτταρικές αναπαραγωγικές δομές. Όταν αυτά τα κύτταρα συγκεντρώνονται μαζί σε μια μάζα, τότε μοιάζουν να είναι ικανά να σκέφτονται.

Ειδικότερα, η «γλοιώδης μούχλα» μπορεί να πάρει αποφάσεις διαχείρισης κινδύνου, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις που υπαινίσσονται ότι μπορεί να παρακολουθεί το πέρασμα του χρόνου. Και μάλιστα, καταφέρνει να τα κάνει όλα αυτά, δίχως να διαθέτει εγκέφαλο. Πώς γίνεται όμως αυτό; Ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από την ευφυΐα της; Παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ηλικία στην οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος;

Ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου διαρκώς ανεβαίνει και δεν είναι σαφές στο που μπορεί να φτάσει. Εξάλλου, η εξελικτική πορεία έχει δείξει ότι τα ανθρώπινα όντα, με τα χρόνια, έχουν κατακτήσει τα περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται όμως; Και αν ναι, μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Είναι τα μακροχρόνια συμπτώματα αποκλειστικό φαινόμενο της Covid-19;

Πολλοί άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχουν αντιμετωπίσει μακροχρόνια συμπτώματα της νόσους Covid-19 για ποικίλα διαστήματα μετά την μόλυνσή τους από τον ιό. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα συμπτώματα «μακράς διάρκειας» δεν είναι μοναδικά για την Covid. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι πολλοί τύποι ιογενών λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια συμπτώματα, τα οποία συχνά μπορεί να μην αναγνωρίζονται στην ιατρική. Το ερώτημα εδώ είναι ένα: Τι συνδέει όλα αυτά τα μακροχρόνια συμπτώματα;

Γιατί δε γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για την ενδομητρίωση;

Κανένας δεν γνωρίζει το πώς προκαλείται η ενδομητρίωση. Οι ερευνητές έχουν διάφορες θεωρίες για τις πιθανές αιτίες που την προκαλούν, ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν χρόνια για να γίνει ακριβής διάγνωση και η έρευνα για την πάθηση έχει ελάχιστη χρηματοδότηση.

Ποιο είναι το πλάσμα που ανέπτυξε πρώτο πρωκτό;

Σύμφωνα με την Katherine Wu, μια ειδική αναπτυξιολόγος, η ύπαρξη του πρωκτού στα έμβια όντα δεν ήταν πάντοτε δεδομένη. Στο πολύ μακρινό παρελθόν, τα όντα έπρεπε να τρώνε και να αποβάλλουν τα περιττά, από την ίδια οδό. «Η εμφάνιση του πρωκτού ήταν μια μεγάλη στιγμή στην εξέλιξη των ειδών. Ο πρωκτός επέτρεψε στα ζώα να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν πάνω στην Γη και να πάρουν νέες μορφές και φόρμες», αναφέρει η ίδια.

Να σημειωθεί όμως, πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιο ήταν το πλάσμα που τα κατάφερε πρώτο, καθώς αυτό συνέβη εκατομμύρια χρόνια πριν και δεν έχουν βρεθεί τα ανάλογα απολιθώματα για να μελετηθούν.

Τι είναι οι σφαιρικοί κεραυνοί;

Χιλιάδες είναι οι αναφορές για μυστηριώδεις σφαίρες φωτός που λάμπουν κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Μάλιστα, υπάρχουν να περιγραφές που κάνουν λόγο για καταστροφές εξ αυτού, έναν περίεργο ήχο, αλλά και μια χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά.

Για την ιστορία να αναφερθεί πως ένας σφαιρικός κεραυνός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε χρώμα, αλλά είναι συνήθως λευκός ή κίτρινος κι έχει μια φωτεινότητα συγκρίσιμη με αυτή ενός λαμπτήρα 100 βάτ. Επιπλέον, μπορεί να φανεί καθαρά στο φως της ημέρας, ενώ κινείται συνήθως οριζόντια με μια ταχύτητα μερικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο δεν ανέρχονται, όπως θα συνέβαινε αν ήταν σφαίρες θερμού αέρα σε ατμοσφαιρική πίεση και υπό την επίδραση μόνο της βαρύτητας. Πολλές αναφορές ακόμα τους περιγράφουν να περιστρέφονται κατά την κίνηση τους ή ακόμη και να αναπηδούν σε στερεά σώματα.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ