0,00 €

No products in the cart.

10 δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν έναν έφηβο πιο παραγωγικό

Η εφηβεία αποτελεί μια νέα εποχή για ένα παιδί, όπου πολλά αλλάζουν. Πέρα από τις αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα του παιδιού, παράλληλα αλλάζει και η καθημερινότητα λόγω των διάφορων υποχρεώσεων. Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά εφηβικής ηλικίας να αποκτούν και ενδιαφέροντα πέρα από όσα σχετίζονται με το σχολείο και το διάβασμα. Θα ήταν λοιπόν πολύ ωφέλιμο για ένα παιδί, να εισάγει στην καθημερινότητα του και δραστηριότητες που το κάνουν πιο παραγωγικό και να ασχοληθεί με ωφέλιμες δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να μάθει νέες δεξιότητες ή να αναπτύξουν κάποια νέα.

Ενδεικτικά, ορισμένες δραστηριότητες είναι οι ακόλουθες:

  1. Εθελοντική εργασία: Η εθελοντική εργασία δίνει πάντα μια αίσθηση ικανοποίησης και επιτυχίας, καθώς οιι ανιδιοτελείς πράξεις κάνουν κάποιον να κατανοήσει τη σημασία της ανθρώπινης ζωής. Επομένως, η προσφορά χρόνου για δραστηριότητες όπως η βοήθεια σε ένα καταφύγιο ζώων, η διδασκαλία σε μη προνομιούχα παιδιά, ο καθαρισμός του τοπικού πάρκου κ.ο.κ. μπορεί να κάνει τον/την έφηβο/η να περάσει δημιουργικά τον χρόνο του/της. Η εθελοντική εργασία μπορεί να βοηθήσει το παιδί να διευρύνει την προοπτική του και το βοηθά να αναπτύξη το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.

  2. Δημιουργία portfolio: Οι έφηβοι με φαντασία και δημιουργικότητα μπορούν να δημιουργήσουν ένα δείγμα της δουλειάς τους, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για μελλοντική αναφορά όταν αναζητούν εργασία. Η δημιουργία ενός portfolio με φωτογραφίες, ζωγραφιές κ.ά. θα βοηθήσει στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης.

  3. Αθλητική κατασκήνωση: Μια αθλητική κατασκήνωση είναι η ιδανική λύση για τα παιδια που αγαπούν τον αθλητισμό. Έτσι, ενόψει καλοκαιριού μια αθλητική κατασκήνωση θα δώσει στο παιδί νέο κίνητρο, θα το κάνει να περάσει πιο όμορφα και δημιουργικά, ενώ παράλληλα, θα ασχολείται με τα σπορ που θα το κάνει πιο παραγωγικό και ενεργητικό. Αποδεδειγμένα η γυμναστική κάνει καλό στην υγεία και την ευεξία του εφήβου, βοηθώντας το να μένει σε φόρμα. Επίσης, η αθλητική κατασκήνωση διδάσκει τη δημιουργία ομάδων και βοηθά στην ανάπτυξη οργανωτικών και ηγετικών δεξιοτήτων.

  4. Διάβασμα: Το διάβασμα διευρύνει τους ορίζοντες, «ανοίγει» το μυαλό, οξύνει τη φαντασία αλλά και την κριτική σκέψη. Επιπλέον, η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να εμπνεύσει και να κάνει πιο δημιουργικό έναν έφηβπ -μία έφηβη.

  5. Πρακτική άσκηση: Σε ορισμένα παιδιά αρέσει να είναι ανεξάρτητα και επιθυμούν να εργάζονται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους. Μάλιστα, ένα παιδί το οποίο προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες, ή και μικρότερη ηλικίας, μπορεί να αναζητήσει πρακτική άσκηση σε μια επιχείρηση που το ενδιαφέρει ως επαγγελματική αποκατάσταση ως ενήλικας. Θα είναι σίγουρα ένα καλό τεστ για να δει αν τελικά του αρέσει αυτό που θέλει να σπουδάσει. Παράλληλα, θα αποκτήσει μια σαφή ιδέα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε ένα εταιρικό περιβάλλον.

  6. Εκμάθηση μιας νέας γλώσσας: Μεγαλώνοντας η δεξιότητα του να μιλάς μια επιπλέον ξένη γλώσσα θα φανεί σίγουρα πολύ χρήσιμη και απαραίτητη. Επιπλέον, πέρα από skill, είναι και μια ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια νέα κουλτούρα. Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας δεν πάει ποτέ χαμένη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα μελλοντικά ταξίδια που πιθανόν θα ακολουθήσουν.

  7. Καλοκαιρινή εργασία: Ίσως πρόκειται για ό,τι πιο παραγωγικό μπορεί να κάνει ένας έφηβος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών. Όχι μόνο θα «ψηθεί» και θα αναπτύξει νέες δεξιότητες, αλλά επίσης θα αποκτήσει τα δικά του χρήματα, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει όπως επιθυμεί. Εκτός αυτού βέβαια, αυτή η διαδικασία θα το βοηθήσει να μάθει την αξία των χρημάτων, αλλά και να μάθει να τα διαχειρίζεται ήδη από νεαρή ηλικία.

  8. Μάθημα πληροφορικής: Ζούμε σε μια τεχνολογική εποχή όπου τα smartphone, τα λάπτοπ και τα διάφορα τρχνολογικά προϊόντα αποτελούν την επέκταση του χεριού τόσο των ανηλίκων, όσο και των ενηλίκων. Η σωστή χρήση υπολογιστών, αλλά και η γνώση μιας γλώσσας υπολογιστών, η κωδικοποίηση ή ο σχεδιασμός είναι πάντοτε απαραίτητη και χρήσιμη. Και σίγουρα θα χρειαστεί και μελλοντικά ως εργασιακή δεξιότητα.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ