0,00 €

No products in the cart.

1 στους 2 γονείς δεν αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη στα μάτια του παιδιού του

Σε ορισμένα σπίτια, το καλοκαίρι μπορεί να σημαίνει περισσότερο χρόνο στην οθόνη για τα παιδιά. Και μεταξύ των ανησυχιών που έρχονται με τα παιδιά να περνούν περισσότερες ώρες σε ψηφιακές συσκευές, βιντεοπαιχνίδια και τηλεοράσεις – και λιγότερο χρόνο στην ύπαιθρο – βλάπτουν τα μάτια τους.

Αλλά μόλις οι μισοί γονείς αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος της οθόνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ματιών του παιδιού τους, όπως αναφέρει η Εθνική δημοσκόπηση του C.S. Mott Children’s Hospital για την υγεία των παιδιών στο University of Michigan Health.

«Πολλοί γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον υπερβολικό χρόνο στην οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής του στα μάτια των παιδιών», δήλωσε η συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης Μοτ Πολ Σάρα Κλάρκ.

Και τόνισε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ορισμένοι γονείς μπορεί να έχουν ανακριβείς αντιλήψεις σχετικά με τις δραστηριότητες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών και την όραση του παιδιού τους και πώς να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους».

Η εθνικά αντιπροσωπευτική έκθεση βασίστηκε στις απαντήσεις 2.002 γονέων παιδιών ηλικίας 3-18 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα τον Απρίλιο.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει τον συνδυασμό του αυξημένου χρόνου χρήσης της οθόνης και του λιγότερου χρόνου σε εξωτερικούς χώρους ως παράγοντες που μπορεί να θέτουν τα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη μυωπίας ή μυωπίας, ή μυωπίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στα μάτια στο μέλλον. Το ποσοστό μυωπίας στα παιδιά έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος στην ύπαιθρο προστατεύει από τη μυωπία.

«Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τουλάχιστον μία με δύο ώρες υπαίθριου χρόνου την ημέρα, επειδή η έκθεση στο φυσικό φως ωφελεί την ανάπτυξη των ματιών», δήλωσε η Κλαρκ. «Οι γονείς θα πρέπει να επιβάλλουν οικογενειακούς κανόνες για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά έχουν μια διαρκή περίοδο χωρίς οθόνη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν έχουν ρεπό από το σχολείο και μπορεί να έχουν λιγότερο δομημένο ελεύθερο χρόνο«, συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης δείξει συσχετισμούς μεταξύ της εργασίας από κοντά – όπως η ανάγνωση ή η χρήση ενός tablet – αυξάνοντας τις πιθανότητες μυωπίας.

«Είναι σημαντική στιγμή να σκεφτούμε τους κινδύνους μυωπίας για τα παιδιά, επειδή τα παιδιά με αυτή την πάθηση συχνά γίνονται πιο μυωπικά με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Ολίβια Κίλιιν, M.D., οφθαλμίατρος στο U-M Health Kellogg Eye Center, η οποία ήταν σύμβουλος στην έκθεση. «Η ηλικία έναρξης της μυωπίας είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας σοβαρής μυωπίας αργότερα στη ζωή», τόνισε επίσης.

Χρήση γυαλιών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τα μάτια των παιδιών

Ένας άλλος παραγνωρισμένος τομέας της υγείας των ματιών — η προστασία των μικρών ματιών από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των γονέων που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι η χρήση γυαλιών ηλίου όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους έχει σημαντικό αντίκτυπο στην όραση και την υγεία των ματιών των παιδιών, ενώ μόλις δύο στους πέντε έχουν βάλει το παιδί τους να φοράει γυαλιά όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους.

Στην πραγματικότητα, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου ή καπέλα με φαρδύ γείσο για να μειωθούν οι κίνδυνοι βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα στα μάτια σε μεγαλύτερη ηλικία, είπε η Κλαρκ, η οποία πρόσθεσε: «Ενώ οι γονείς συχνά φροντίζουν να προστατεύουν το δέρμα των παιδιών τους με αντηλιακό, μπορεί να μην σκέφτονται να προστατεύουν και τα μάτια τους από τον ήλιο».

Πολλοί γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα παραλείπουν επίσης βήματα που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των οφθαλμικών τραυματισμών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν τον κίνδυνο να χτυπήσουν αντικείμενα στο μάτι του παιδιού με μεγάλη ταχύτητα ή δύναμη, με λιγότερο από το ένα τρίτο των γονέων να δηλώνουν ότι το παιδί τους φοράει προστατευτικά γυαλιά ή προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής.

Η Κλαρκ συνιστά επίσης στους γονείς να ζητούν συμβουλές από τον πάροχο υγείας του παιδιού τους για ασφαλή και άνετα γυαλιά για αθλήματα όπως το λακρός, το τένις, το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ και το μπάσκετ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι φορούν προστατευτικά γυαλιά ή προστατευτικά γυαλιά όταν κάνουν δραστηριότητες που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού των ματιών, όπως η εργασία με εργαλεία και τα παιχνίδια σκοποβολής όπως τα όπλα Nerf ή το paintball.

Μετά το χρόνο που περνούν στις οθόνες, οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που οι γονείς αναγνωρίζουν ότι επηρεάζουν την όραση και την υγεία των ματιών των παιδιών είναι το διάβασμα σε κακό φωτισμό, το πόσο κοντά κάθονται τα παιδιά στην τηλεόραση/οθόνη, η διατροφή και το μπλε φως από τις οθόνες.

«Ορισμένοι γονείς μπορεί να εξακολουθούν να ακολουθούν συμβουλές από τις προηγούμενες γενιές σχετικά με την προστασία των ματιών των παιδιών», δήλωσε η Κλαρκ. Και συμπλήρωσε αμέσως μετά: «Το διάβασμα σε κακό φωτισμό ή το να κάθονται κοντά στην τηλεόραση μπορεί να προκαλέσουν κόπωση ή καταπόνηση των ματιών, αλλά δεν θα προκαλέσουν μόνιμη βλάβη ή μακροπρόθεσμα προβλήματα στα μάτια».

Λιγότεροι από το ένα τρίτο των γονέων δηλώνουν ότι τα παιδιά φορούν γυαλιά που εμποδίζουν το μπλε φως, ενώ η ποσότητα του μπλε φωτός δεν βλάπτει τα μάτια, μπορεί να επηρεάσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να δυσκολέψει τα παιδιά να κοιμηθούν. Οι ειδικοί συνιστούν στα παιδιά να σταματήσουν τη χρήση οθόνης με μπλε φως τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.

Τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων

Τέσσερις στους πέντε γονείς αναφέρουν ότι το παιδί τους έχει υποβληθεί σε έλεγχο όρασης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό, ενώ περισσότεροι από το ένα τέταρτο δηλώνουν ότι τα παιδιά ελέγχθηκαν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.

Οι περισσότεροι γονείς αναφέρουν ότι η ασφάλιση υγείας του παιδιού τους καλύπτει πλήρως ή εν μέρει το κόστος των επισκέψεων σε οφθαλμίατρο, ενώ το 9% δηλώνει ότι δεν καλύπτονται και το 7% δεν είναι σίγουρο. Οι γονείς που δηλώνουν ότι δεν καλύπτουν τις επισκέψεις σε οφθαλμίατρο είναι λιγότερο πιθανό από τους γονείς με πλήρη ή μερική κάλυψη να δηλώσουν ότι το παιδί τους έχει επισκεφθεί οφθαλμίατρο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ένας στους επτά γονείς δηλώνει ότι το παιδί του δεν έχει κάνει τεστ όρασης ή δεν έχει επισκεφθεί οφθαλμίατρο τα τελευταία δύο χρόνια.

«Τα παιδιά πρέπει να κάνουν εξετάσεις όρασης τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια για να βεβαιωθούν ότι τα μάτια αναπτύσσονται σωστά», ανέφερε η Κλαρκ.

Και τόνισε: «Είναι σημαντικό να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όρασης όσο το δυνατόν νωρίτερα, επειδή τα αδιάγνωστα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης απώλειας της όρασης».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ